Nazwisko: Sadowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=20673&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
marainna

Post autor: marainna »

Witam. Proszę o bliższe dane dot. nazwiska Sadowski. Ja mieszkam we Włocławku i z d. jestem Sadowska.
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam !
Oto informację dotyczące pochodzenia nazwiska ;
Sadowski - Sadowy - złożenia brak: Sadowy 1408 w nazwiskach nad Sad-Szad-nastąpiło pomieszanie dwu baz : sad "ogród owocowy", "sadzić" `pomagać komuś usiąść`, ,osad` resztki substancji osadzającej się na dnie naczynia lub zbiornika i staropolskie "szady" `siwy: pokryty pleśnią;rozczochrany : od przymiotnika sadowy;Sadowski 1390 od nazw miejscowych typu: Sadowo,Sadowice,Sady,Szadów, Szody.

Oto kilka informacji :)
Pozdrawiam
Marek
Matuszewicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Matuszewicz_Wojciech »

Witam,
W moim drzewie genealogicznym pojawia się nazwisko Sadowski. Raz od strony rodziny taty, drugi raz od strony mamy.

Mam Jana Sadowskiego urodzonego w 1864 w Węgorzynie, syna Józefa i Marianny Treichel. Jan Sadowski ożenił się z Franciszką Matuszewicz w 1890 (chyba w Turznie koło Torunia). Franciszka miała córkę Bronisławę, którą Jan uznał lub przekazał nazwisko. Bronisława Sadowski wyszła później za mąż za Franciszka Lewandowskiego.

Mam również w rodzinie Hannę Jasiński z domu Sadowski, ur. w 1960, córkę Aleksandra i żony z domu Wasilewskiej. Hanna ma męża Dariusza Jasińskiego.

Pozdrawiam,
Wojtek
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

nazwisko Sadowski

Post autor: gawroński_maciej »

W moim drzewie genealogicznym Sadowscy pojawili się po ślubie mojego prapradziadka Leonarda Gawrońskiego z Katarzyną.
Moi Sadowscy to dzieci Józefa i Barbary z Dąbrowskich z Mlewa parafia Kiełbasin, USC Rychnowo woj. Kuj Pom.:
Marianna 04.10.1828r
Katarzyna 11.07.1830r
Franciszka 18.03.1835r.
Marianna 21.02.1838r.?
Anna 20.03.1838r.
Józef 20.03.1844r.
Jakub 02.7.1846r.
juras

Sympatyk

Post autor: juras »

Witam .Wysłałem wiadomość na temat Sadowskich na pw.
pozdrawiam juras
Nowinka

Sympatyk

Post autor: Nowinka »

Witam
W moim drzewie występuje Salomea Sadowska moja 3x prababka urodzona w 1799 roku,córka Andrzeja Sadowskiego i Rozalii Plucianki,żona Bogumiła Katelbacha.
Pozdrawiam
Basia
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam,
w Brdowie żyli w XIX wieku Sadowscy. Nie wiem nic o tej rodzinie, ale musieli być dość majętni, bo zachował się stary nagrobek XIX-wieczny. Gdzieś miałem info o tym grobie, ale że potrzebuję teraz, to nie znajdę :D
Wspominam o tym, bo Brdów leży niedaleko Włocławka.
Pozdrawiam, Marcin
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”