Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam jestem nowy i zielony. Własnie wczoraj pierwszy raz zajrzałem na tę stronę i wielki szok pozytywny oczywiscie jak ludzie sobie pomagaja w odnalezieniu krewnych. Moze i mi sie uda odlalezc krewnych w USA. Z historii ktora uslyszalem z ust mojej mamy i jej siostry wiem ze zyje rodzina mojego dziadka w USA to co pamietam jego brat lub kuzyn nazywal sie Aleksander Fiedorowicz mieszkał w Hamtramck Michigan ul Waszynktona. ciocia mowila ze do konca lat 50 i poczatku 60 poczta dochodzila na ten adres ale pozniej wracala. Bede wdzieczny za kazda okazana pomoc ktora pomoze w odnalezeiniu krewnych.
- cichocka.karolak

Ancestry potwierdziły moich krewnych, czy jest możliwość odnależć krewnych-rodziny tj. dzieci,dzieci -dzieci, w tej chwili to ciekawość rozpiera.Starsi pomarli, słyszałam że poprzez nekrologi, które w USA są wiele mówiącymi "AKTAMI"-ogłaszane są w lokalnych gazetach, a może i inne możliwości ?.Pozdrawiam.
Czy te osoby też są z Twojej rodziny?RafiKutno pisze:Witam jestem nowy i zielony. Własnie wczoraj pierwszy raz zajrzałem na tę stronę i wielki szok pozytywny oczywiscie jak ludzie sobie pomagaja w odnalezieniu krewnych. Moze i mi sie uda odlalezc krewnych w USA. Z historii ktora uslyszalem z ust mojej mamy i jej siostry wiem ze zyje rodzina mojego dziadka w USA to co pamietam jego brat lub kuzyn nazywal sie Aleksander Fiedorowicz mieszkał w Hamtramck Michigan ul Waszynktona. ciocia mowila ze do konca lat 50 i poczatku 60 poczta dochodzila na ten adres ale pozniej wracala. Bede wdzieczny za kazda okazana pomoc ktora pomoze w odnalezeiniu krewnych.
-Iwan Fiedorowicz z Iwie
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0925011112&
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0026
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0026
Gabryela Fiedorowicz ,
ojciec Antoni,brat Julian-New york
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0001
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0001
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witam!cichocka.karolak pisze:Ancestry potwierdziły moich krewnych, czy jest możliwość odnależć krewnych-rodziny tj. dzieci,dzieci -dzieci, w tej chwili to ciekawość rozpiera.Starsi pomarli, słyszałam że poprzez nekrologi, które w USA są wiele mówiącymi "AKTAMI"-ogłaszane są w lokalnych gazetach, a może i inne możliwości ?.Pozdrawiam.
Kilkakrotnie prosiliśmy tzn.Władysław,Joanna i ja żeby cytować już
znalezione przez na informacje.Trudno nam przecież przeszukiwać
wszystkie posty.co już jest wiadome.Powtórz.to co już wiesz o swoich krewnych i co jeszcze chcesz się dowiedzieć.
Pozdrawiam
Krystyna
- cichocka.karolak

Wiem to ,co podaliście Państwo-tj ancestry, ale ja mam dalsze pytania; 1. Czy jest możliwość-/jakakolwiek/,aby odzszukać np: dzieci -tych-co pojechali do Ameryki.Ancestry przedstawiają tych co pojechali do Ameryki,więc po nich są pokolenia, tu mi chodzi o to jak szukać tych młodych.Genealog, z k tórym kiedyś rozmawiałam-powiedział mi, że należałoby znać gazetę lokalną- danej miejscowości-/w której pomarli/-w tej gazecie byłyby z danych lat nekrologi, że w Ameryce są one "wyczerpujące i po tych nekrologach dochodzić-dalej, aż do obecnych krewnych. 2. To, to czy jest możliwoś uzyskania ancestr na Brazylię, bo "moi Latkowscy-Józef i Joannna najpierw przed 1900 rokiem byli w Brazylii,wrócili-schorowani, wyniszczeni i dopiero po 2-3-4 latach jechali na emigrację do Ameryki-z której to Państwo uświadczyliście dla mnie "Ancestry"- za co jeszcze raz bardzo dziękuję.Z poważaniem-HalinaKrystyna_Czerniga pisze:Witam!cichocka.karolak pisze:Ancestry potwierdziły moich krewnych, czy jest możliwość odnależć krewnych-rodziny tj. dzieci,dzieci -dzieci, w tej chwili to ciekawość rozpiera.Starsi pomarli, słyszałam że poprzez nekrologi, które w USA są wiele mówiącymi "AKTAMI"-ogłaszane są w lokalnych gazetach, a może i inne możliwości ?.Pozdrawiam.
Kilkakrotnie prosiliśmy tzn.Władysław,Joanna i ja żeby cytować już
znalezione przez na informacje.Trudno nam przecież przeszukiwać
wszystkie posty.co już jest wiadome.Powtórz.to co już wiesz o swoich krewnych i co jeszcze chcesz się dowiedzieć.
Pozdrawiam
Krystyna
-
Wladyslaw_Moskal

- cichocka.karolak

Dotyczy to :mego dziadka Józefa Cichockiego-to jego rekord-http://wwwellisisland.org/search/passR...0564020408 i tam pisze ,że dziadek przypłynął do kuzyna Józefa ??? Cichockiego-212 Liberty St. Wilmington,Delaware. Zostawiając w Sompolnie żonę Józefę .Wg. spisu z1930 nie mieszkał tam kuzyn Józef Cichocki, a tylko Stanisław i Andrzej,którzy już zmarli-/1965/ i /1968/ Wilmington,New Castele,DE-dla obu. Wobec powyższego-jak odnależć ich dzieci, oraz będą to już dla nich wnuki itp -HalinaWladyslaw_Moskal pisze:Do naszych prosb - Krystyny, Joanny i moich,
dodam jeszcze jedna;
prosze trzymac sie jednego watku i nie "skakac" po roznych lub zakladac nowe,
bo sami sie gubicie w informacjach i zniechecacie nas do udzielania pomocy.
Wladyslaw
-
Mirek_Burakiewicz

Witam serdecznie
Ja z dużo bardziej skomplikowanym problemem. Od wielu lat poszukuję wiadomości na temat mojej prababki Franciszki Burakiewicz - szczegóły w poniższym materiale:
http://www.mypolinfo.com/home/art.php?id=1771
Od wielu lat staram się rozwikłać zagadkę związaną z matką mojego dziadka Franciszka Burakiewicza urodzonego 1 października 1902 roku w miejscowości Czarnotrzew koło Baranowa.
Informacje jakie posiadam są niestety bardzo skąpe.
Wiem, że jego matka urodziła go w wieku 18 lat, po czym wyjechała do USA.
Z informacji, jaką odnalazłem w archiwum parafialnym wynika, że miała na imię Franciszka.
Z powyższego zapisu wynika, że urodziła się najprawdopodobniej w roku 1884.
Z przekazów rodzinnych wynika, że pozostawiła go w związku z tym, że kończył się jej termin ważności dokumentów uprawniających ją do wyjazdu do USA.
Najprawdopodobniej miała zamiar ściągnąć mojego dziadka, a swojego syna do siebie.
Plany te zostały pokrzyżowane w związku z wydarzeniami związanymi z wybuchem Rewolucji październikowej w Rosji.
Wówczas tereny, z których pochodziła wchodziły w skład Zaboru Rosyjskiego.
Kontakt z synem urwał się więc na dobrych kilkanaście lat, aż do zakończenia działań
I wojny światowej, a właściwie do zakończenia późniejszej wojny Polsko–Radzieckiej (działania związane z tą wojną przebiegały w bezpośredniej bliskości Baranowa).
Mój dziadek po zakończeniu wskazanych wydarzeń historycznych stał się już dorosłym mężczyzną i nie chciał już opuszczać Polski.
Z moich informacji wynika, że jego matka kontaktowała się z nim w okresie międzywojennym (pomiędzy zakończeniem I wojny światowej, wojny polsko-radzieckiej i II wojny światowej).
Zagadką dla mnie, a jednocześnie pewną szansą na odnalezienie śladów jego matki Franciszki jest czas i miejsce jego urodzenia.
Mój dziadek Franciszek, urodził się w gospodarstwie Kazimierza i Rozalii Kowalczyk w miejscowości Czarnotrzew – tuż obok Baranowa.
Wskazana rodzina Kowalczyków w jego akcie urodzenia figuruje jako ojciec i matka chrzestna.
To jedyny ślad tej rodziny w historii związanej z moim dziadkiem.
To dość zagadkowy fakt, biorąc pod uwagę, że w tamtym czasie nazwisko Burakiewicz było dość popularne w okolicy Baranowa.
To jedno z pytań, które mnie nurtuje.
Dlaczego rodzina Burakiewicz nie otoczyła go opieką od momentu jego urodzenia?
Czyżby jego matka Franciszka popadła z nimi w konflikt? A może nie pochodziła z żadnej z linii Burakiewiczów Baranowskich?
Z drugiej strony dostaję też sygnały, że opiekowała się nim osoba bliska jego matce?
Że mieszkał w Czarnotrzewiu aż do uzyskania pełnoletniości.
Domniemana opiekunka według dochodzących do mnie informacji miała na imię Marianna.
Sprawowała ona opiekę nad moim dziadkiem Franciszkiem Burakiewicz do momentu swojego zamążpójścia.
I tu ponownie nie mogę oprzeć się na dokumentach.
Przyjąłem dwie hipotezy:
Pierwsza odnosi się do kierunku, w którym przyjmuję że była to siostra lub kuzynka jego Matki Franciszki Burakiewicz;
druga – po dokonaniu szczegółowej analizy zamieszkujących okolice Baranowa miejscowych Burakiewiczów kieruje mnie ku przyjęciu tezy, że była to druga żona Stanisława Burakiewicza.
Jego rodzinę prezentuję poniżej:
STANISLAW3 BURAKIEWICZ(JOZEF JAN 2, MICHAL 1) was born Abt.
1845 in Baranowo. He married (1) ROZALIA KUCIEJCZYK 12 lis 1865
in Baranowo, daughter of JOZEF KUCIEJCZYK and KATARZYNA
ABRAMCZYK. She was born 03 lut 1848 in Jastrzabka, and died Bef.
1886 in Baranowo. He married (2) MARYANNA TABAKA 15 lut 1886 in
Baranowo, daughter of STANISLAW TABAKA and ANNA KRUKOWSKI.
She was born 29 cze 1862 in Czerwinskie.
More About STANISLAW BURAKIEWICZ and ROZALIA KUCIEJCZYK:
Marriage: 12 lis 1865, Baranowo
More About STANISLAW BURAKIEWICZ and MARYANNA TABAKA:
Marriage: 15 lut 1886, Baranowo
Children of STANISLAW BURAKIEWICZ and ROZALIA KUCIEJCZYK are:
1
KATARZYNA BURAKIEWICZ, b. 08 maj 1869, Baranowo.
2
STANISLAW BURAKIEWICZ, b. 15 wrz 1872, Baranowo; m. KATARZYNA
MYDLO, 29 sty 1894, Baranowo; b. 15 gru 1872, Baranowo.
More About STANISLAW BURAKIEWICZ and KATARZYNA MYDLO:
Marriage: 29 sty 1894, Baranowo
3
MARYANNA BURAKIEWICZ, b. 18 paz 1874, Baranowo.
4
ANNA BURAKIEWICZ, b. 23 cze 1882, Baranowo.
5
JOZEF BURAKIEWICZ, b. 06 sie 1885, Baranowo.
Teza ta jest o tyle prawdopodobna, że przekazy rodzinne wskazują na częste kontakty mojego dziadka z miejscowością Czerwińskie.
Najstarsze dzieci mojego dziadka (już nieżyjące) opowiadały o jego kontaktach z rodziną Gawrys z tej miejscowości.
Moje ustalenia nie wskazują na jakiekolwiek koligacje z ta linią.
Najstarsi mieszkańcy Czerwińskich wskazują, że Marianna wyszła za mąż za Antoniego Grzyba i przeniosła się do Czerwińskich.
I jeśli przyjąć tezę o prawdopodobieństwie koligacji Marianny z moim dziadkiem to w powyższym zestawieniu – po pierwsze nie ma Franciszki – domniemanej matki mojego dziadka.
Być może to Anna a nie Franciszka, a tylko zapis metryki chrztu był niepoprawny?
Lub też to mój błąd i poza Anną powinna pojawić się w tym zestawieniu również Franciszka.
Wówczas Marianną może być macocha jego Matki Marianna Tabaka – druga żona jego dziadka.
W takim przypadku można domniemać, że ojciec Franciszki, a dziadek mojego dziadka Franciszka to – Stanisław Burakiewicz.
Po jego śmierci Marianna, jeszcze młoda mogła wyjść za mąż ponownie za wskazanego wcześniej Antoniego Grzyba i przenieść się do miejscowości Czerwińskie.
Wracając do samej Franciszki – matki mojego dziadka – w okresie ponowionych kontaktów z pozostawionym synem – pozyskał on informację że miała w tamtym czasie dwoje dzieci (być może było ich więcej?)
Córka miała na imię Agata – i najprawdopodobniej była osobą niepełnosprawną fizycznie a syn miał na imię Karol.
I tyle na temat jej życia wiadomo.
Jedyne ślady – po korespondencji strawił pożar rodzinnego domu mojego dziadka w Czarnotrzewiu.
Mój dziadek Franciszek założył własną rodzinę zawierając związek małżeński z Eleonorą Malon 14 lutego 1923 roku.
i. FRANCISZEK2 BURAKIEWICZ, b. 01 paz 1902, Czarnotrzew; d. 1975,
Czarnotrzew.
Generation No. 2
FRANCISZEK2 BURAKIEWICZ(FRANCISZKA 1) was born 01 paz 1902
in Czarnotrzew, and died 1975 in Czarnotrzew. He married
ELEONORA MALON 14 lut 1923 in Baranowo, daughter of JAN MALON
and ROZALIA KOMOR. She was born 1904 in Czarnotrzew, and died
1983 in Czarnotrzew.
More About ELEONORA MALON:
Cause of Death (Facts Pg): Complications from stroke
Godparents: Piotr and Mary Willinski
More About FRANCISZEK BURAKIEWICZ and ELEONORA MALON:
Marriage: 14 lut 1923, Baranowo
Children of FRANCISZEK BURAKIEWICZ and ELEONORA MALON are:
1.
MARIANNA3 BURAKIEWICZ, b. 1924, Czarnotrzew; d. 1943, Czarnotrzew.
More About MARIANNA BURAKIEWICZ:
Cause of Death (Facts Pg): 1945, Killed by Germans WWII
2.
STANISLAW BURAKIEWICZ, b. 1926, Czarnotrzew; d. 1990, Slupsk.
3.
KAZIMIERA BURAKIEWICZ, b. 1928, Czarnotrzew.
4.
JOZEF BURAKIEWICZ, b. 12 mar 1936, Czarnotrzew; d. 07 maj 1998,
Ostroda.
5.
FRANCISZKA BURAKIEWICZ, b. 1938, Czarnotrzew; d. 1999, Czarnotrzew.
6.
WERONIKA BURAKIEWICZ, b. 04 wrz 1939, Czarnotrzew.
7.
EDWARD BURAKIEWICZ, b. 1945, Czarnotrzew; d. 1980, Ostroda.
Był cieślą, a w czasie działań II wojny światowej pracował w młynie w miejscowości Czarnotrzew.
Na fotografii – żona Eleonora wraz z dzieckiem Marianną Burakiewicz i swoimi rodzicami Janem i Rozalią Malon a jego teściami.
Historię tej rodziny przedstawię Państwu w kolejnym opracowaniu.
Trzech najstarszych braci mojej Babki Eleonory wyjechało również do USA.
Ich potomkowie (Franciszek, Aleksander i Grzegorz – obecnie linia Piekarski) żyją w okolicy Chicago oraz Saint Louis.
Ja jestem potomkiem – synem Józefa Burakiewicza.
Zwracam się do Państwa z prośbą o jakiekolwiek informacje odnoszące się do matki mojego dziadka Franciszki Burakiewicz, jej losów, oraz historii jej rodziny w USA.
Po ukazaniu się artykułu czekam na najdrobniejsze fakty, które mogą mnie zbliżyć do poznania historii Franciszki oraz wszystkich, którzy mogli mieć kontakt z nią i jej potomkami.
Liczę też na ewentualny odzew ze strony rodziny Malon - teoretycznie jestem blisko tego celu.
Mam nadzieję, że są choć trochę ciekawi swoich korzeni.
Dane, którymi dysponuję w zakresie ich i moich korzeni sięgają do roku 1645.
Burakiewiczom i ich potomkom - mogę udostępnić zbiory sięgające roku 1810.
Przy odrobinie szczęścia i odnalezieniu moich kuzynów być może uda się z nimi nawiązać kontakt i uzyskać ich komentarz lub nawet artykuł odnoszący się do ich punktu widzenia.
Po wykonaniu kilku działań - rozmowach doszedłem do rozwiązania problemu opisywanego w treści:
Wskazaną zagadkę częściowo rozwiązałe. Wiadomo na pewno, że opiekunką mojego dziadka była Marianna Tabaka - druga żona Stanisława Burakiewicza. Ona to, po śmierci Stanisława wyszła za mąż i przeniosła się do miejscowości Czerwińskie zabierając z sobą młodego Franciszka - mojego dziadka, a ojca Weroniki. Wskazana rodzina Gawrys, to zięć Antoniego Grzyba, za którego wyszła za mąż Marianna. Stąd tak doskonałe relacje z tą rodziną. Niestety nadal niewiele wiem o Franciszce. Jedno jest pewne - pozostawiając Franciszka - swojego syna - wyjechała do USA. Liczę nadal na jakiekolwiek informacje na jej temat. Pozdrawiam serdecznie
Mirek Burakiewicz
Ja z dużo bardziej skomplikowanym problemem. Od wielu lat poszukuję wiadomości na temat mojej prababki Franciszki Burakiewicz - szczegóły w poniższym materiale:
http://www.mypolinfo.com/home/art.php?id=1771
Od wielu lat staram się rozwikłać zagadkę związaną z matką mojego dziadka Franciszka Burakiewicza urodzonego 1 października 1902 roku w miejscowości Czarnotrzew koło Baranowa.
Informacje jakie posiadam są niestety bardzo skąpe.
Wiem, że jego matka urodziła go w wieku 18 lat, po czym wyjechała do USA.
Z informacji, jaką odnalazłem w archiwum parafialnym wynika, że miała na imię Franciszka.
Z powyższego zapisu wynika, że urodziła się najprawdopodobniej w roku 1884.
Z przekazów rodzinnych wynika, że pozostawiła go w związku z tym, że kończył się jej termin ważności dokumentów uprawniających ją do wyjazdu do USA.
Najprawdopodobniej miała zamiar ściągnąć mojego dziadka, a swojego syna do siebie.
Plany te zostały pokrzyżowane w związku z wydarzeniami związanymi z wybuchem Rewolucji październikowej w Rosji.
Wówczas tereny, z których pochodziła wchodziły w skład Zaboru Rosyjskiego.
Kontakt z synem urwał się więc na dobrych kilkanaście lat, aż do zakończenia działań
I wojny światowej, a właściwie do zakończenia późniejszej wojny Polsko–Radzieckiej (działania związane z tą wojną przebiegały w bezpośredniej bliskości Baranowa).
Mój dziadek po zakończeniu wskazanych wydarzeń historycznych stał się już dorosłym mężczyzną i nie chciał już opuszczać Polski.
Z moich informacji wynika, że jego matka kontaktowała się z nim w okresie międzywojennym (pomiędzy zakończeniem I wojny światowej, wojny polsko-radzieckiej i II wojny światowej).
Zagadką dla mnie, a jednocześnie pewną szansą na odnalezienie śladów jego matki Franciszki jest czas i miejsce jego urodzenia.
Mój dziadek Franciszek, urodził się w gospodarstwie Kazimierza i Rozalii Kowalczyk w miejscowości Czarnotrzew – tuż obok Baranowa.
Wskazana rodzina Kowalczyków w jego akcie urodzenia figuruje jako ojciec i matka chrzestna.
To jedyny ślad tej rodziny w historii związanej z moim dziadkiem.
To dość zagadkowy fakt, biorąc pod uwagę, że w tamtym czasie nazwisko Burakiewicz było dość popularne w okolicy Baranowa.
To jedno z pytań, które mnie nurtuje.
Dlaczego rodzina Burakiewicz nie otoczyła go opieką od momentu jego urodzenia?
Czyżby jego matka Franciszka popadła z nimi w konflikt? A może nie pochodziła z żadnej z linii Burakiewiczów Baranowskich?
Z drugiej strony dostaję też sygnały, że opiekowała się nim osoba bliska jego matce?
Że mieszkał w Czarnotrzewiu aż do uzyskania pełnoletniości.
Domniemana opiekunka według dochodzących do mnie informacji miała na imię Marianna.
Sprawowała ona opiekę nad moim dziadkiem Franciszkiem Burakiewicz do momentu swojego zamążpójścia.
I tu ponownie nie mogę oprzeć się na dokumentach.
Przyjąłem dwie hipotezy:
Pierwsza odnosi się do kierunku, w którym przyjmuję że była to siostra lub kuzynka jego Matki Franciszki Burakiewicz;
druga – po dokonaniu szczegółowej analizy zamieszkujących okolice Baranowa miejscowych Burakiewiczów kieruje mnie ku przyjęciu tezy, że była to druga żona Stanisława Burakiewicza.
Jego rodzinę prezentuję poniżej:
STANISLAW3 BURAKIEWICZ(JOZEF JAN 2, MICHAL 1) was born Abt.
1845 in Baranowo. He married (1) ROZALIA KUCIEJCZYK 12 lis 1865
in Baranowo, daughter of JOZEF KUCIEJCZYK and KATARZYNA
ABRAMCZYK. She was born 03 lut 1848 in Jastrzabka, and died Bef.
1886 in Baranowo. He married (2) MARYANNA TABAKA 15 lut 1886 in
Baranowo, daughter of STANISLAW TABAKA and ANNA KRUKOWSKI.
She was born 29 cze 1862 in Czerwinskie.
More About STANISLAW BURAKIEWICZ and ROZALIA KUCIEJCZYK:
Marriage: 12 lis 1865, Baranowo
More About STANISLAW BURAKIEWICZ and MARYANNA TABAKA:
Marriage: 15 lut 1886, Baranowo
Children of STANISLAW BURAKIEWICZ and ROZALIA KUCIEJCZYK are:
1
KATARZYNA BURAKIEWICZ, b. 08 maj 1869, Baranowo.
2
STANISLAW BURAKIEWICZ, b. 15 wrz 1872, Baranowo; m. KATARZYNA
MYDLO, 29 sty 1894, Baranowo; b. 15 gru 1872, Baranowo.
More About STANISLAW BURAKIEWICZ and KATARZYNA MYDLO:
Marriage: 29 sty 1894, Baranowo
3
MARYANNA BURAKIEWICZ, b. 18 paz 1874, Baranowo.
4
ANNA BURAKIEWICZ, b. 23 cze 1882, Baranowo.
5
JOZEF BURAKIEWICZ, b. 06 sie 1885, Baranowo.
Teza ta jest o tyle prawdopodobna, że przekazy rodzinne wskazują na częste kontakty mojego dziadka z miejscowością Czerwińskie.
Najstarsze dzieci mojego dziadka (już nieżyjące) opowiadały o jego kontaktach z rodziną Gawrys z tej miejscowości.
Moje ustalenia nie wskazują na jakiekolwiek koligacje z ta linią.
Najstarsi mieszkańcy Czerwińskich wskazują, że Marianna wyszła za mąż za Antoniego Grzyba i przeniosła się do Czerwińskich.
I jeśli przyjąć tezę o prawdopodobieństwie koligacji Marianny z moim dziadkiem to w powyższym zestawieniu – po pierwsze nie ma Franciszki – domniemanej matki mojego dziadka.
Być może to Anna a nie Franciszka, a tylko zapis metryki chrztu był niepoprawny?
Lub też to mój błąd i poza Anną powinna pojawić się w tym zestawieniu również Franciszka.
Wówczas Marianną może być macocha jego Matki Marianna Tabaka – druga żona jego dziadka.
W takim przypadku można domniemać, że ojciec Franciszki, a dziadek mojego dziadka Franciszka to – Stanisław Burakiewicz.
Po jego śmierci Marianna, jeszcze młoda mogła wyjść za mąż ponownie za wskazanego wcześniej Antoniego Grzyba i przenieść się do miejscowości Czerwińskie.
Wracając do samej Franciszki – matki mojego dziadka – w okresie ponowionych kontaktów z pozostawionym synem – pozyskał on informację że miała w tamtym czasie dwoje dzieci (być może było ich więcej?)
Córka miała na imię Agata – i najprawdopodobniej była osobą niepełnosprawną fizycznie a syn miał na imię Karol.
I tyle na temat jej życia wiadomo.
Jedyne ślady – po korespondencji strawił pożar rodzinnego domu mojego dziadka w Czarnotrzewiu.
Mój dziadek Franciszek założył własną rodzinę zawierając związek małżeński z Eleonorą Malon 14 lutego 1923 roku.
i. FRANCISZEK2 BURAKIEWICZ, b. 01 paz 1902, Czarnotrzew; d. 1975,
Czarnotrzew.
Generation No. 2
FRANCISZEK2 BURAKIEWICZ(FRANCISZKA 1) was born 01 paz 1902
in Czarnotrzew, and died 1975 in Czarnotrzew. He married
ELEONORA MALON 14 lut 1923 in Baranowo, daughter of JAN MALON
and ROZALIA KOMOR. She was born 1904 in Czarnotrzew, and died
1983 in Czarnotrzew.
More About ELEONORA MALON:
Cause of Death (Facts Pg): Complications from stroke
Godparents: Piotr and Mary Willinski
More About FRANCISZEK BURAKIEWICZ and ELEONORA MALON:
Marriage: 14 lut 1923, Baranowo
Children of FRANCISZEK BURAKIEWICZ and ELEONORA MALON are:
1.
MARIANNA3 BURAKIEWICZ, b. 1924, Czarnotrzew; d. 1943, Czarnotrzew.
More About MARIANNA BURAKIEWICZ:
Cause of Death (Facts Pg): 1945, Killed by Germans WWII
2.
STANISLAW BURAKIEWICZ, b. 1926, Czarnotrzew; d. 1990, Slupsk.
3.
KAZIMIERA BURAKIEWICZ, b. 1928, Czarnotrzew.
4.
JOZEF BURAKIEWICZ, b. 12 mar 1936, Czarnotrzew; d. 07 maj 1998,
Ostroda.
5.
FRANCISZKA BURAKIEWICZ, b. 1938, Czarnotrzew; d. 1999, Czarnotrzew.
6.
WERONIKA BURAKIEWICZ, b. 04 wrz 1939, Czarnotrzew.
7.
EDWARD BURAKIEWICZ, b. 1945, Czarnotrzew; d. 1980, Ostroda.
Był cieślą, a w czasie działań II wojny światowej pracował w młynie w miejscowości Czarnotrzew.
Na fotografii – żona Eleonora wraz z dzieckiem Marianną Burakiewicz i swoimi rodzicami Janem i Rozalią Malon a jego teściami.
Historię tej rodziny przedstawię Państwu w kolejnym opracowaniu.
Trzech najstarszych braci mojej Babki Eleonory wyjechało również do USA.
Ich potomkowie (Franciszek, Aleksander i Grzegorz – obecnie linia Piekarski) żyją w okolicy Chicago oraz Saint Louis.
Ja jestem potomkiem – synem Józefa Burakiewicza.
Zwracam się do Państwa z prośbą o jakiekolwiek informacje odnoszące się do matki mojego dziadka Franciszki Burakiewicz, jej losów, oraz historii jej rodziny w USA.
Po ukazaniu się artykułu czekam na najdrobniejsze fakty, które mogą mnie zbliżyć do poznania historii Franciszki oraz wszystkich, którzy mogli mieć kontakt z nią i jej potomkami.
Liczę też na ewentualny odzew ze strony rodziny Malon - teoretycznie jestem blisko tego celu.
Mam nadzieję, że są choć trochę ciekawi swoich korzeni.
Dane, którymi dysponuję w zakresie ich i moich korzeni sięgają do roku 1645.
Burakiewiczom i ich potomkom - mogę udostępnić zbiory sięgające roku 1810.
Przy odrobinie szczęścia i odnalezieniu moich kuzynów być może uda się z nimi nawiązać kontakt i uzyskać ich komentarz lub nawet artykuł odnoszący się do ich punktu widzenia.
Po wykonaniu kilku działań - rozmowach doszedłem do rozwiązania problemu opisywanego w treści:
Wskazaną zagadkę częściowo rozwiązałe. Wiadomo na pewno, że opiekunką mojego dziadka była Marianna Tabaka - druga żona Stanisława Burakiewicza. Ona to, po śmierci Stanisława wyszła za mąż i przeniosła się do miejscowości Czerwińskie zabierając z sobą młodego Franciszka - mojego dziadka, a ojca Weroniki. Wskazana rodzina Gawrys, to zięć Antoniego Grzyba, za którego wyszła za mąż Marianna. Stąd tak doskonałe relacje z tą rodziną. Niestety nadal niewiele wiem o Franciszce. Jedno jest pewne - pozostawiając Franciszka - swojego syna - wyjechała do USA. Liczę nadal na jakiekolwiek informacje na jej temat. Pozdrawiam serdecznie
Mirek Burakiewicz
-
Wladyslaw_Moskal

Dostalem taka prywatna wiadomosc;
-------------------------------------------
Temat Prosba Wielka do Pana o sprawdzenie: Franciszek Wozniak
Jadwiga_Goray Sent: 14-03-2009 - 18:50
Dobry Wieczor,
dostalam wczoraj wieczorem email. Sprawdzono mi w Parafii Goszczyn. Oto email z trescia,ktory dostalam.
Akt urodzenia 1877/69 dotyczy Franciszka, syna Jakuba i Franciszki z Komorków, który w tym samym roku zmarł. Akt urodzenia 1879/25 dotyczy Franciszka Woźniaka z tych samych rodziców. Jest to ten, który Panią interesuje.
Podalam trzech do sprawdzenia,ktorzy figuruja w Genetece(Parafia Goszczyn).
Moim prapradziadkom w 1877 urodzil sie syn i zmarl.
W 1879 roku tez im urodzil sie syn i nadano takie samo imie Franciszek.To imie jest po matce.
Mysle, ze teraz to uda sie Panu cos wyjasnic i poszukac.Gdyby udalo sie odnalesc jego dzieci,czy wnukow.
Data urodzenia jest,brak adresu i ewentualnie telefon.
Bardzo prosze o sprawdzenie i czekam na jakakolwiek odpowiedz od Pana.
Pozdrawiam,
Jadwiga Goray
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pani Jadwigo,
Franciszek Wozniak nie jest moim kuzynem. Nie mam zadnych prywatnych danych o Franciszku.
To co znaleziono o Franciszku jest na watkach tego Forum. Prosze to zebrac, przeanalizowac
i przedstawic w jednym miejscu i wpisie;
- jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????
wskazujac dokladnie, o co pani chodzi..
Wladyslaw
PS
Chyba kolezanki pomagaly takze w poszukiwaniach, jesli tak, to prosze przypomniec te dane.
Prosze pamietac, ze ja nie mam oplaconego dostepu do Ancestry. Ma taki dostep Krystyna,
Joanna ma dostep do innej dokumentacji. Razem staramy sie pomoc kazdemu, ale nie jest
naszym obowiazkiem prowadzic dokladne poszukiwania dla kazdego proszacego o pomoc.
-------------------------------------------
Temat Prosba Wielka do Pana o sprawdzenie: Franciszek Wozniak
Jadwiga_Goray Sent: 14-03-2009 - 18:50
Dobry Wieczor,
dostalam wczoraj wieczorem email. Sprawdzono mi w Parafii Goszczyn. Oto email z trescia,ktory dostalam.
Akt urodzenia 1877/69 dotyczy Franciszka, syna Jakuba i Franciszki z Komorków, który w tym samym roku zmarł. Akt urodzenia 1879/25 dotyczy Franciszka Woźniaka z tych samych rodziców. Jest to ten, który Panią interesuje.
Podalam trzech do sprawdzenia,ktorzy figuruja w Genetece(Parafia Goszczyn).
Moim prapradziadkom w 1877 urodzil sie syn i zmarl.
W 1879 roku tez im urodzil sie syn i nadano takie samo imie Franciszek.To imie jest po matce.
Mysle, ze teraz to uda sie Panu cos wyjasnic i poszukac.Gdyby udalo sie odnalesc jego dzieci,czy wnukow.
Data urodzenia jest,brak adresu i ewentualnie telefon.
Bardzo prosze o sprawdzenie i czekam na jakakolwiek odpowiedz od Pana.
Pozdrawiam,
Jadwiga Goray
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pani Jadwigo,
Franciszek Wozniak nie jest moim kuzynem. Nie mam zadnych prywatnych danych o Franciszku.
To co znaleziono o Franciszku jest na watkach tego Forum. Prosze to zebrac, przeanalizowac
i przedstawic w jednym miejscu i wpisie;
- jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????
wskazujac dokladnie, o co pani chodzi..
Wladyslaw
PS
Chyba kolezanki pomagaly takze w poszukiwaniach, jesli tak, to prosze przypomniec te dane.
Prosze pamietac, ze ja nie mam oplaconego dostepu do Ancestry. Ma taki dostep Krystyna,
Joanna ma dostep do innej dokumentacji. Razem staramy sie pomoc kazdemu, ale nie jest
naszym obowiazkiem prowadzic dokladne poszukiwania dla kazdego proszacego o pomoc.
Dla Mirka
Przekażę Panu wiadomości o rodzinach(nazwiskach )przez Pana wymienionych z okolic Baranowa,w tym przypadku :Czerwińskie.
Wszystko to co uda mi się odnależć.Pozdrawiam!
Anna BURAKIEWICZ
ur.1846 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
mąż:Jan GASKA ,ur.4 May 1839 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
Ojciec:Jozef GASKA ur.1809 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
zm.: 14 Nov 1854 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
matka:Maryanna BACZEK ,ur.2 Sep 1810 Oborczyska,Poland
Ślub dn.23 Nov 1828 Baranowo,Parzasnysz,Poland
Rodzice Józefa Gąska:
Ojciec:Jozef GĄSKA,ur.1776 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
zm. 3 Mar 1826 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
matka:Katarzyna SZCZESNIAK ,ur.1785 Orzel,Poland
zm. 14 Jun 1848 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
ślub:ok.1807
Rodzice Józefa, (2-giego)
Ojciec:Mateusz GASKA ,ur.1742 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
zm. 30 Mar 1813 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
matka:Maryanna SASIN ,ur.1752 Jastrzabka,Poland
zm. 4 Aug 1812 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
ślub:1769 Nowa Wies,Poland
Przekażę Panu wiadomości o rodzinach(nazwiskach )przez Pana wymienionych z okolic Baranowa,w tym przypadku :Czerwińskie.
Wszystko to co uda mi się odnależć.Pozdrawiam!
Anna BURAKIEWICZ
ur.1846 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
mąż:Jan GASKA ,ur.4 May 1839 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
Ojciec:Jozef GASKA ur.1809 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
zm.: 14 Nov 1854 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
matka:Maryanna BACZEK ,ur.2 Sep 1810 Oborczyska,Poland
Ślub dn.23 Nov 1828 Baranowo,Parzasnysz,Poland
Rodzice Józefa Gąska:
Ojciec:Jozef GĄSKA,ur.1776 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
zm. 3 Mar 1826 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
matka:Katarzyna SZCZESNIAK ,ur.1785 Orzel,Poland
zm. 14 Jun 1848 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
ślub:ok.1807
Rodzice Józefa, (2-giego)
Ojciec:Mateusz GASKA ,ur.1742 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
zm. 30 Mar 1813 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
matka:Maryanna SASIN ,ur.1752 Jastrzabka,Poland
zm. 4 Aug 1812 Czerwinskie,Przasnysz,Poland
ślub:1769 Nowa Wies,Poland
Dotyczy to :mego dziadka Józefa Cichockiego-to jego rekord-http://wwwellisisland.org/search/passR...0564020408 i tam pisze ,że dziadek przypłynął do kuzyna Józefa ??? Cichockiego-212 Liberty St. Wilmington,Delaware. Zostawiając w Sompolnie żonę Józefę .Wg. spisu z1930 nie mieszkał tam kuzyn Józef Cichocki, a tylko Stanisław i Andrzej,którzy już zmarli-/1965/ i /1968/ Wilmington,New Castele,DE-dla obu. Wobec powyższego-jak odnależć ich dzieci, oraz będą to już dla nich wnuki itp
-Halina
Czy to o nich chodzi?
Andrew Cichocki
Date of Birth: Monday October 16, 1882
Date of Death: April 1968 Est.
Age at death: 85 years, 5 months
Last known residence:City: Wilmington; Elsmere County: New Castle
State: Delaware ZIP Code: 19805
Latitude: 39.7454 Longitude: -75.5936
Social Security details:
State of Issue: Delaware Number: 222-22-6303
Stanislaw Cichocki
Date of Birth: Friday March 07, 1884
Date of Death: August 1965 Est.
Age at death: 81 years, 5 months
Last known residence:City: Wilmington; Newport; Stanton County:
New Castle State: Delaware ZIP Code: 19804
Latitude: 39.7187 Longitude: -75.6123
Social Security details:
State of Issue: Delaware ,Number: 221-22-0829
-Halina
Czy to o nich chodzi?
Andrew Cichocki
Date of Birth: Monday October 16, 1882
Date of Death: April 1968 Est.
Age at death: 85 years, 5 months
Last known residence:City: Wilmington; Elsmere County: New Castle
State: Delaware ZIP Code: 19805
Latitude: 39.7454 Longitude: -75.5936
Social Security details:
State of Issue: Delaware Number: 222-22-6303
Stanislaw Cichocki
Date of Birth: Friday March 07, 1884
Date of Death: August 1965 Est.
Age at death: 81 years, 5 months
Last known residence:City: Wilmington; Newport; Stanton County:
New Castle State: Delaware ZIP Code: 19804
Latitude: 39.7187 Longitude: -75.6123
Social Security details:
State of Issue: Delaware ,Number: 221-22-0829
Dla Haliny
To też powinien być ,ktoś z Twojej rodziny.
Josef Cichocki ,ur.1857 (lat 52) ,emigr.29 June 1909 , Wilmington, America
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0021
To też powinien być ,ktoś z Twojej rodziny.
Josef Cichocki ,ur.1857 (lat 52) ,emigr.29 June 1909 , Wilmington, America
-
Mirek_Burakiewicz

Mam jeszcze jedną prośbę
Bardzo proszę o odszukanie jak największej ilości szczegółów dotyczących rodzin:
FRANCISZEK6 MALON, b. 11 lip 1887, Czarnotrzew; d. 21 pa• 1962, St
Louis, MO.
( Do USA przypływał dwukrotnie - za drugim razem pozostał na zawsze )
GRZEGORZ MALON, b. 09 lut 1890, Czarnotrzew; d. 23 mar 1963,
Chicago.
ALEKSANDER MALON, b. 20 wrz 1892, Czarnotrzew; d. USA.
Jego linia przeszła w linię Piekarski. Rodzina ta funkcjonuje w Saint Louis i Chicago. Zięć Aleksandra o nazwisku Piekarski udzielał się politycznie. Jeden z przedstawicieli linii Piekarski jest lekarzem ( był nim 20 lat temu )
( w Ancestry jest zapisany jako NALON)
To trzej rodzeni bracia mojej babki Eleonory Malon - po mężu Burakiewicz. Eleonora to synowa poszukiwanej przeze mnie od lat Franciszki.
Pozdrawiam
Mirek
Bardzo proszę o odszukanie jak największej ilości szczegółów dotyczących rodzin:
FRANCISZEK6 MALON, b. 11 lip 1887, Czarnotrzew; d. 21 pa• 1962, St
Louis, MO.
( Do USA przypływał dwukrotnie - za drugim razem pozostał na zawsze )
GRZEGORZ MALON, b. 09 lut 1890, Czarnotrzew; d. 23 mar 1963,
Chicago.
ALEKSANDER MALON, b. 20 wrz 1892, Czarnotrzew; d. USA.
Jego linia przeszła w linię Piekarski. Rodzina ta funkcjonuje w Saint Louis i Chicago. Zięć Aleksandra o nazwisku Piekarski udzielał się politycznie. Jeden z przedstawicieli linii Piekarski jest lekarzem ( był nim 20 lat temu )
( w Ancestry jest zapisany jako NALON)
To trzej rodzeni bracia mojej babki Eleonory Malon - po mężu Burakiewicz. Eleonora to synowa poszukiwanej przeze mnie od lat Franciszki.
Pozdrawiam
Mirek