Kurschiska/Huta Łódź-pomoc w rozszyfrowaniu miejscowości

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

emamar

Sympatyk

Post autor: emamar »

Witam wszystkich,
nazwa miejscowości, zapisana na maszynie (nie ręcznie) brzmi Kurschiska/Huta Łódź. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Sprawdziłam już niemalże wszystko, łącznie ze skorowidzem miejscowości, niestety nic. Może komuś coś przychodzi do głowy? Będę baaardzo wdzięczna za wszelkie pomysły, za co z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Emilia
Pańkowski_Mirosław

Sympatyk

Post autor: Pańkowski_Mirosław »

Witam serdecznie,
może tu chodzi o Hutę Chojeńską? Gdzieś tam w pobliżu znajdowało się osiedle Chojny Las (Kurczaki).
http://www.mapa.lodz.pl/atlas/pdf/sup2/P-61.pdf
Pozdrawiam,
Mirosław Pańkowski
rafał_z

Sympatyk

Post autor: rafał_z »

Witam Cię.

Może chodzi o Hutę w powiecie pajęczańskim ( woj. łódzkie)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Huta_%28po ... 5%84ski%29
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: Kurschiska/Huta Łódź-pomoc w rozszyfrowaniu miejscowości

Post autor: kwroblewska »

emamar pisze:Witam wszystkich,
nazwa miejscowości, zapisana na maszynie (nie ręcznie) brzmi Kurschiska/Huta Łódź. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Co to jest za dokument? Z którego roku? Kto wydał i podpisał?

Może wiecej podpowiesz albo zamiescisz dokument i coś się jeszcze wyczytac z niego da. Bo miejscowości Huta [..] to w okolicach Łodzi wiele. I w par. Rzgów i Mileszki i Dłutów i…..

___
Krystyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: Kurschiska/Huta Łódź-pomoc w rozszyfrowaniu miejscowości

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam,

Podobnie jak Krystyna sugeruję podanie danych z dokumentu bo losy Łodzi były różne w różnych okresach czasu. Jeśli chodzi o Hutę w nazwie to obecnie jest osiedle Huta Jagodnicka. Nazwa "Kurschiska" sugeruje jakiś niemiecki zapis miejsca-miejscowości.

Pozdrawiam
Janina
emamar

Sympatyk

Panie Mirosławie i Rafale!
Bardzo dziękuję za podpowiedzi, będę sprawdzać:-)

Pani Krystyno, ma Pani rację, może zamieszczenie dokumentu coś pomoże:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... be5f9.html

Dziękuję!
Emilia
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Emilio,
Rafał chyba przez pomyłkę przysłał do mnie ten odnośnik:http://translate.google.pl/translate?hl ... 6bih%3D665

Widziałam to pytanie na niemieckiej stronie wcześniej i teraz po Twojej publikacji zdjęcia wygląda na to, że ktoś już w 2009 roku szukał tego dziwnego miejsca na podstawie podobnego dokumentu.
Jest też w internecie szwedzka gazeta z 30.10.1837 roku w której jest artykuł o bitwie, w której został unicestwiony Kurschiska Regemetiterne. Niestety nie znam niemieckiego i szwedzkiego więc nie wiem co oznacza słowo "Kurschiska", a translatory pozostawiają jako nazwę bez tłumaczenia.
Wg. tego dokumentu wymieniony w nim Skiba kończył tam szkołę podstawową i pracował u Błońskiego, ale czy to jakieś dziwacznie pisane Kurczyska (patrz Kurczaki dzielnica Łodzi)?

Może już wpadłaś na jakiś trop?
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

może chodzi o Kurski Pułk piechoty? (Kurschiska Regimenterne)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Worwąg_Sławomir pisze:może chodzi o Kurski Pułk piechoty? (Kurschiska Regimenterne)
Witaj Sławku,

Prawdopodobnie tak, bo w tym artykule jest mowa o Sankt Petersburgu i Krymie. Jeśli tworzyć analogię słowa Kurschiska-Kurski i Kurschiska - Kurczaki, to byłaby to ulica Kurczaki i Huta Chojeńska w Łodzi jak sugerował w swoim poście Mirosław. Ten dokument jest zlepkiem 3 języków: niemieckiego, angielskiego i polskiego i ten fakt w nim podkreślono. Zapewne dane przejęto częściowo z dokumentów wydanych przez Niemców gdzie w okresie okupacji Pan Skiba był przymusowym robotnikiem. Może Niemcy mieli kłopoty z tymi Kurczakami, które odmieniano wg. nich dziwacznie i dlatego napisali po niemiecku Kurski?

Może Emilia znajdzie jakiś trop?
Pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Nazwa miejscowsci Kurschiska wpisana jest w miejscu – miejsce urodzenia – więc nie chodzi o Regiment.

Dokument był pisany przez osobę angielskojęzyczną i wg mnie nazwę miejscowości polskiej zapisano po angielsku. Franciszek Skiba stara się o wyjazd do Australii z amerykańskiej strefy w 1949r, jego miejsce pobytu to obóz w Bad-Kissingen.

Szukano już tej miejscowości http://forum.ahnenforschung.net/showthread.php?t=101663
Może trop Wola Kruszynska [błąd wynikający z przestawienia liter Kruszynska – Kurschiska ] byłby właściwy.

Emilio,
I jeszcze jeden zapis w tym dokumencie, na który warto zwrócić uwagę.
Franciszek S. uczęszczał do szkoły podstawowej [1930-1936] w miejscowości, z które pochodził. Może akurat ta miejscowość jest w publikacji zawierającej spis ok.1500 szkół
„ Spis szkół powszechnych i nauczycieli w kręgu szkolnym Łódź. Rok szkolny 1927/28.” sygn. 291. AP Łodz [al. Kosciuszki].

___
Krystyna
emamar

Sympatyk

Pani Krystyno,
Wola Kruszyńska została już sprawdzona-niestety nie ma tego aktu:-(

Pani Janino,
o Hucie Chojeńskiej nie pomyślałam,ale rzeczywiście trop świetny, będę sprawdzać:-)

Panie Sławku,
kurski pułk piechoty też idzie do sprawdzenia:-)

Jak uda mi się rozwikłać tę zagadkę napewno dam znać:-)

Baaaardzo dziękuję za pomoc, co kilka głów to nie jedna:p

Pozdrawiam,
Emilia
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Jeśli chodzi o Huty, to jeszcze w granicach Łodzi lub pod Łodzią ok 1935 były:
Huta Wiskicka
Huta Jagodnica
Huta Aniołów
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Worwąg_Sławomir pisze:Jeśli chodzi o Huty, to jeszcze w granicach Łodzi lub pod Łodzią ok 1935 były:
Huta Wiskicka
Huta Jagodnica
Huta Aniołów
Z aktualnych danych wiem, że Huta Jagodnicka jest w granicach Łodzi i jest osiedlem. Pozostałe Huty nie wiem ale wato sprawdzić.
Jeśli chodzi o Kurski Pułk Piechoty i szwedzką gazetę z 1837 roku, to ja przyjęłam tylko jako analogię nazwy i przyjęłam jako domyślne Kurski-Kurczaki (ulica i dzielnica Łodzi). Po prostu dla piszących dane w dokumentach Niemców, a później Amerykanów (UNRA) te nazwy mogły być chyba równoznaczne. Pan Skiba wg tego dokumentu nie tylko urodził się w Kurschiska, ale także tam chodził do szkoły podstawowej co zapisano w akcie, a dziecko raczej nie mogło być w tym Kurskim Pułku Piechoty mimo, że był kiedyś syn pułku, ale chyba nie ten?
Te nieszczęsne Kurschiska łamane na Lodz i Poland raczej wskazują na ulicę lub dzielnicę Łodzi.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :D
Janina
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Janina_Tomczyk pisze: Te nieszczęsne Kurschiska łamane na Lodz i Poland raczej wskazują na ulicę lub dzielnicę Łodzi.
Jeśli zrobi się założenie, że Franciszek urodził się w Łodzi to można to sprawdzić.
Ksiąg z 1922r nie ma jeszcze w AP, trzeba złożyć wniosek o sprawdzenie czy taka osoba urodziła się na terenie Łodzi w 1922r w Archiwum ASC, Al. Piłsudskiego 100, 92-326 Łódź.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

kirsch = wiśnia / wisniówka / whisky ? / wiski ?
Huta Ku(i)rschis(c)ka
Huta Wiskicka (kiedyś Wiskitska, od nazwy miasta Wiskitno)
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”