Praca w parafii w Piasku Wielkim

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Joku

Post autor: Joku »

Na zdjęciach dotyczących odcinka " Sekretów rodzinnych ", który dot. Pana Krzysztofa Cejrowskiego widziałam, że genealodzy odwiedzili parafię w Piasku Wielkim gmina Nowy Korczyn.

Wszyscy moi przodkowie ze strony mamy ( ostatnie 4 pokolenia) pochodzili z tej wsi. Planuje odwiedzić tamtejszą parafie, ale ponieważ mieszkam za granicą i jestem ograniczona czasowo chciałabym jak najwięcej informacji zdobyć wcześniej , aby dobrze się przygotować.
Chciałabym poprosić osoby , które znają archwalia w parafii w Piasku o kilka informacji ( zanim zacznę nagabywać miejscowego proboszcza :D )
- czy księgi są w jakikolwiek sposób z indeksowane lub uporządkowane?
-czy jest jakaś osoba ( oprócz księdza ) opiekująca się dokumentami , z którą można nawiązać korespondencje i prosić o pomoc?
- czy znają Państwo inne osoby , które są zainteresowane tymi księgami?

Jako, że jestem początkującym poszukiwaczem , każda porada będzie dla mnie cenna.

Joanna Jachimowicz
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witaj
W tej chwili nie pamiętam dokładnie jaki jest zasób archiwum parafialnego (księgi zaczynają się pod koniec XVIII ) napisz na keret@kielce.msk.pl a zwrotnie dostaniesz adres strony gdzie będziesz mogła przestudiować indeksy, jestem w trakcie opracowywania zasobów tej parafii oczywiście za zgodą przemiłego księdza proboszcza Edmunda Noconia.
M.Terek
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
Podpinam link do strony http://matricula.allegata.pl strona zawiera wspomniane wcześniej indeksy jak również pozwala zamówić w parafii interesujące nas kopie dokumentów metrykalnych.
Pozdrawiam M.Terek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”