Zmarł Krzysztof Pruski syn Bronisława ostatniego właściciela
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Janina_Tomczyk

Mieszkam w miejscowości Prusy i zmarł syn dawnego właściciela Prus. W XVIII wieku mieszkali w miejscowości Gostynki w parafii Wysokienice, a następnie założyli rodzinne gniazdo w Prusach k/Głuchowa. W czasie okupacji hitlerowskiej Bronisław Pruski wraz z okolicznymi chłopami prowadził ruch oporu, ale zostali zdradzeni i po aresztowaniu zamęczeni na gestapo w Tomaszowie Mazowieckim w 1943 r. Ciała chłopów Niemcy oddali, ale ciała szlachcica już nie oddali. Na cmentarzu w Głuchowie jest na obelisku grobowym wyryty tylko pamiątkowy zapis.
Ojczyzna im "zapłaciła" zabraniem rodzinnego majątku i dworku na rzecz Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach. W okresie tzw. demokratycznych przemian dawny dyrektor i kilku pracowników uwłaszczyło się na tym majątku, a rodzina Pruskich została z niczym.
Teraz Krzysztof Pruski pozbawiony w dzieciństwie ojca i wkrótce potem matki wraca w rodzinne strony, a jego nekrolog z rodzinnym herbem tylko wisi na jednym z drzew jakie kilkaset lat temu posadziła Jego rodzina. Tyle im pozostało.
Niech mu ta rodzinna ziemia lekką nareszcie będzie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/723 ... 20355.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613 ... f983f.html
Z zadumą nad ludzkimi losami
pozdrawia
Janina Tomczyk
Ojczyzna im "zapłaciła" zabraniem rodzinnego majątku i dworku na rzecz Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach. W okresie tzw. demokratycznych przemian dawny dyrektor i kilku pracowników uwłaszczyło się na tym majątku, a rodzina Pruskich została z niczym.
Teraz Krzysztof Pruski pozbawiony w dzieciństwie ojca i wkrótce potem matki wraca w rodzinne strony, a jego nekrolog z rodzinnym herbem tylko wisi na jednym z drzew jakie kilkaset lat temu posadziła Jego rodzina. Tyle im pozostało.
Niech mu ta rodzinna ziemia lekką nareszcie będzie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/723 ... 20355.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613 ... f983f.html
Z zadumą nad ludzkimi losami
pozdrawia
Janina Tomczyk
-
Joanna_Lewicka

...dla ciebie wiatr zagra na harfie z gałęzi
rozproszy smutek radość uwolni z uwięzi
kwiaty u podnóża pnia tobie ofiaruję
i ten wiosenny koncert ptaków dedykuję ...
Emilia Konicer 1.03.2014r.
http://wiersze.kobieta.pl/wiersze/drzewo-405946
Akurat dzisiaj znalazłam ten wiersz i tak mi pasuje do informacjii o Krzysztofie Pruskim.
Joanna
Akurat dzisiaj znalazłam ten wiersz i tak mi pasuje do informacjii o Krzysztofie Pruskim.
Joanna
-
Sawicki_Julian

Witam Janino, uważam ze zawsze mądrze piszesz i od serca, widzę też Twoje zdjęcie. Dla mnie też było nie do pojęcia, dlaczego pod koniec wojny zabijał Polak, Polaka. Po przeczytaniu urywków z książki pt. o Żołnierzach wyklętych, zeznania świadków tamtych czasów to wiem teraz ze to prawda ze nie Niemcy, ( nie tylko ), ale partyzanci zabijali swoich, przeważnie dziedziców, a to przecież żywiciele dla swoich poddanych, takie było prawo za króla ; pozdrawiam - Julian
- Komorowski_Longin

Panie Świeć Nad Jego Duszą, Niech mu ziemia lekką będzie.
..."ale partyzanci zabijali swoich, przeważnie dziedziców", nie nieprawda nie nazywał bym sprzedawczyków i bandytów spod znaku sierpa i młota partyzantami. Uwłacza to pamięci takich ludzi jak wspomniany ziemianin Bronisław Pruski.
Pozdrawiam Longin.
..."ale partyzanci zabijali swoich, przeważnie dziedziców", nie nieprawda nie nazywał bym sprzedawczyków i bandytów spod znaku sierpa i młota partyzantami. Uwłacza to pamięci takich ludzi jak wspomniany ziemianin Bronisław Pruski.
Pozdrawiam Longin.
-
Sawicki_Julian

Longin masz rację, ale tu zważam na to ze może ci z pokolenia tych gorszych Polaków są wśród Nas, a nikomu nie jest miło mieć takiego dziadka ; Julian
-
Janina_Tomczyk

Re: Zmarł Krzysztof Pruski syn Bronisława ostatniego właścic
Przepiękny wiersz Joanno i tu na tym małym, wiejskim cmentarzu w starych drzewach ptaki szaleńczo śpiewają. Nie znają losów tych, którzy tam leżą po życiu pełnym radości i smutków. One przylatują, śpiewają , spełniają swą ptasią rolę i odlatują...a życie toczy się dalej.JoannaL pisze:...dla ciebie wiatr zagra na harfie z gałęzi
Joanna
Dziękuję za tę refleksję.
Janina
Dziękuję też Julianie i Longinie za Waszą refleksję nad bolesnymi losami Polski i Polaków.
Za Krzysztofa Pruskiego "Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie..."
Janina Tomczyk
Re: Zmarł Krzysztof Pruski syn Bronisława ostatniego właścic
Niestety los nie jest sprzymierzeńcem Polaków
Igra z nami i bawi się naszymi duszami.
Igra z nami i bawi się naszymi duszami.
Witam!
Dziekuje goraco za zamieszczenie tej klepsydry (tak moja s.p. babcia to nazywala) bo o takich ludziach pozbawionych sprawiedliwosci musimy pamietac. Takze, mysle ze moze by nam sie udalo zaczac jakis spis takich wypadkow? Bo jak nie my, to kto? Potrzeba to zebrac w jedno miejsce bez wzgledu na to czy wyzyskiwaczy wnucy czy pra..wnucy beda mieli przykrosc. Jak by ci co nieprawidlowo zagrabione mienia otrzymali w spadku, byli do glebi duszy honorowymi ludzmi, to by oddali to co ich pra..pra..dziadowie zagrabili. Prawda to prawda... raz na zawsze. Tak chyba mozna pouczac pojedynczych ludzi i cale spoleczenstwo.
Tak mozemy uhonorowac rodzine Pruskich. Modle sie o sprawiedliwosc.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Dziekuje goraco za zamieszczenie tej klepsydry (tak moja s.p. babcia to nazywala) bo o takich ludziach pozbawionych sprawiedliwosci musimy pamietac. Takze, mysle ze moze by nam sie udalo zaczac jakis spis takich wypadkow? Bo jak nie my, to kto? Potrzeba to zebrac w jedno miejsce bez wzgledu na to czy wyzyskiwaczy wnucy czy pra..wnucy beda mieli przykrosc. Jak by ci co nieprawidlowo zagrabione mienia otrzymali w spadku, byli do glebi duszy honorowymi ludzmi, to by oddali to co ich pra..pra..dziadowie zagrabili. Prawda to prawda... raz na zawsze. Tak chyba mozna pouczac pojedynczych ludzi i cale spoleczenstwo.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
-
Janina_Tomczyk

Witaj Jano,janat pisze:Witam!
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Zaszło chyba nieporozumienie, bo majątek Pruskich został im zabrany przez dekret Bieruta po 1945, a dworek ok.1953 roku na rzecz PRL.
To po obecnych zmianach ustrojowych, a właściwie na ich fali cwaniacy wykorzystali tzw. uwłaszczanie pracowników do zagarnięcia na swoją prywatną własność części majątku rodziny Pruskich. Niewielka część pozostała jeszcze jako własność Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Uważam, że to haniebne poczynania w stosunku do rodziny ostatniego właściciela Prus, zamordowanego przez gestapo w czasie okupacji Bronisława Pruskiego. Tak w praktyce wygląda oddawanie zagarniętych dekretem majątków szlacheckich. Ten majątek nie jest już własnością państwa polskiego, ale nie jest też własnością prawowitych dawnych właścicieli Pruskich i dzieje się to zupełnie współcześnie.
Pozdrawiam
Janina
Witam serdecznie,
ja nie rozrozniam grabierzy przez placowki rzadowe od tego samego zrobionego prze cwaniakow robiacych to samo. Rzad mogl sobie robic przepisy jakie chcial, a cwaniacy czy pracownicy danej placowki czy nie, to jest dla mnie to samo: brak sprawiedliwosci. Moja s.p. Babcia Janina mawiala, ze takie sprawy trzeba roztrabic na caly swiat.
Witam do grona trzech Janin!
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
ja nie rozrozniam grabierzy przez placowki rzadowe od tego samego zrobionego prze cwaniakow robiacych to samo. Rzad mogl sobie robic przepisy jakie chcial, a cwaniacy czy pracownicy danej placowki czy nie, to jest dla mnie to samo: brak sprawiedliwosci. Moja s.p. Babcia Janina mawiala, ze takie sprawy trzeba roztrabic na caly swiat.
Witam do grona trzech Janin!
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Ostatnio zmieniony śr 09 lip 2014, 21:54 przez janat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Janina_Tomczyk

Masz absolutnie rację i dlatego poinformowałam o losach rodziny Pruskich.janat pisze:Witam serdecznie,
ja nie rozrozniam grabierzy przez placowki rzadowe od tego samego zrobionego prze cwaniakow robiacych to samo. Rzad mogl sobie robic przepisy jakie chcial a cwaniacy czy pracownicy danej placowki czy nie to jest dla mnie to samo: brak sprawiedliwosci. Moja s.p. Bebcia Janina mawiala, ze takie sprawy trzeba roztrabic na caly swiat.
Witam do grona trzec Janin!
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Witam także serdecznie w gronie Janin pragnących sprawiedliwości!
Mieszkasz w USA, ale nie zapomniałaś języka i masz polskie serce za co bardzo Cię szanuję i pozdrawiam.
Janina
Witam Janino!
Dziekuje za mile slowa. Moja ukochana Babcia usmiecha sie w niebie bo to wszystko to jej zasluga. Ja urodzilam sie w San Francisco. Mej Babci rodzina od wiekow walczyla o Polske. I jej ojca i jej mamy strony. A jej ulubionym powiedzeniem bylo ze "chcac to moc." Mowila, ze to pochodzi z piesni Legionow J. Pilsudskiego. Napewno tak bo ona zadko mylila sie w swoich wspomnieniach.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Dziekuje za mile slowa. Moja ukochana Babcia usmiecha sie w niebie bo to wszystko to jej zasluga. Ja urodzilam sie w San Francisco. Mej Babci rodzina od wiekow walczyla o Polske. I jej ojca i jej mamy strony. A jej ulubionym powiedzeniem bylo ze "chcac to moc." Mowila, ze to pochodzi z piesni Legionow J. Pilsudskiego. Napewno tak bo ona zadko mylila sie w swoich wspomnieniach.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
-
Janina_Tomczyk