Chwedorzewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

goodhand

Sympatyk

Chwedorzewski

Post autor: goodhand »

Temat:CHWEDORZEWSKI

Poszukuję informacji o Ludwiku Chwedorzewskim urodzonym w Wisznicach ok.1880 roku z ojca Władysława i matki Teofili z d.Prokopowicz (o nich nic nie wiem).Miał starsze rodzeństwo: Marianna ur. ok.1866,Feliksa ur. ok.1871 oraz Jan ur. ok.1876.Mój pradziadek wraz z całą rodziną oprócz mojego dziadka zostali rozstrzelani na Woli podczas Powstania Warszawskiego.
Nawet nie wiem kiedy dokładnie.
Pozdrawiam Krzysztof
Joanna_Kosowska

Chwedorzewski

Post autor: Joanna_Kosowska »

Temat: CHWEDORZEWSKI

Marianna Chwedorzewska urodzona w 1866r. to moja prababcia,w 1885. wyszla za maz za Jana Poplawskiego w Bialej Podlaskiej
w Kosciele Sw.Anny. Przed slubem mieszkala w Bialej u cioci lub babci Chominskiej. Mieli siedmioro dzieci Franciszka, Stanislawe, Felikse, Albina, Janine, Zofie i Czeslawa. Zmarla w 1934r.w Bialej Podlaskiej.
Stanislawa Poplawska- Szabunia to moja babcia , miala 3 corki Jadwige, Janine i Lili-Helene.
Janina Szabunia- Kosowska to moja mama.
Felicja Chwedorzewska - siostra Marianny, urodzona w 1871 roku, wyszla za maz za Franciszka Garbowicza w r.1894
w kosciele Sw. Stanislawa w Warszawie na Woli - Kolo mieszkali w Bialej Podlaskiej na ul. Podlesnej,mieli corke i syna.
W metryce slubu 1894r. nr 281 mylnie wpisane Hwedorzewska. Ciocia Fela /znalam ja/ umarla w 1962r. Franciszek w 1953. Pochowani na cmentaru w Bialej. Podl.
Jan Chwedorzewski ur.1876 ozenil sie w 1898 r. z Tekla Polec corka Marianny Siedleckiejw kosciele Sw.Stanislawa na Woli-Kolo
nr aktu slubu 1898 - 16. W 1898r. akt ur.nr 2336 urodzil im sie syn Waclaw Chwedorzewski. Tez na akcie slubu bylo wpisane
nazwisko Hwedorzewski /to wina tlumaczenia z rosyjskiego/ ale potem naniesiono poprawke po polsku
Sadzac po wpisach w metrykach Chwedorzewscy mieszkali w Wisznicach, w Lukowie a potem moze w Warszawie.
Prosze sie do mnie odezwac tutaj lub na podany e-mail. Moze pouzupelniamy zebrane informacje. Ja bardzo dlugo szukalam czegokolwiek o Chwedorzewskich az trafilam. Mysle ze w albumach w moim domu rodzinnym jest zdjecie prababci Marianny
z corkami zrobione gdzies po 1920 r. Niestety nie trafilam jescze na informacje o Ludwiku,ale trzeba szukac dalej.
Czekam na wiadomosc.Pozdrawiam nowego Kuzyna. Joanna Kosowska
.
Ostatnio zmieniony czw 17 lip 2014, 14:30 przez Joanna_Kosowska, łącznie zmieniany 2 razy.
goodhand

Sympatyk

Chwedorzewski

Post autor: goodhand »

Witam kuzynkę ! Piszę na ty profilu ,bo maila nie dostałem. Co do dzieci Feliksy Garbowicz to nie wiem nic o córce,tylko o dwóch synach:
Stefan Albin Garbowicz ur.1895 w Warszawie ,ślub w par.Św.Andrzej z Janiną Szymanowską oraz Edward Garbowicz ur.1897 w Warszawie. Natomiast Ludwik Chwedorzewski ożenił się z Franciszką Kubiak 8/21.02.1909 w par.Wszystkich Świętych w Warszawie.
Pozdrawiam Krzysztof
Joanna_Kosowska

Chwedorzewski

Post autor: Joanna_Kosowska »

Temat: Chwedorzewski
Witam Krzysztofie. Podam Ci co udalo mi sie dotad znalezc o Chwedorzewskich, moze cos uzupelnisz.
Chwedorzewski Wladyslaw i Teofila Prokopowicz - nie mam nic, mam pewna sugestie - opisze ponizej
corka Marianna - ur. 1866 Wisznice - nie ma aktu, slub 1885/33 - Biala Podl.Sw.Anna - jest skan aktu na Genealogii Lubelskiej -
szukaj w archiwach, w Parafii Sw.Anny, zgon 1934 nie ma aktu
corka Franciszka - ur. 1869/ 19 Wisznice - zmarla 1870/ 13 - sa oba skany - akty ur.i zgonu na Portalu Lubelszczyzny
regestry.lubgens.eu - parafia Lomazy
corka Feliksa - ur. 1871/ 16 Wisznice - akt ur. w Parafii Lomazy na tej samej stronie co Franciszka regestry.lubgens.eu
slub 1894/ 281 Warszawa Wola Par.Sw.Stanislawa jest skan aktu na Metryki.Genealodzy.pl
zgon 1962 Biala Podl. nie ma aktu
syn Jan ur. 1876 Wisznice - nie ma aktu, slub 1898/16 Warszawa Parafia Kolo jest skan na Metryki.Genealodzy.pl
zgon - nie ma aktu
syn Ludwik ur.1880 Wisznice - nie ma aktu, slub 1909/ 164 (7) Warszawa Par.Wszystkich Sw. jest skan na Metryki.
genealodzy.pl , zgon - nie ma aktu
dodatkowo ich potomstwo - znalazlam synow Felicji i Franciszka Garbowiczow to co mi podales/
oraz synowie Jana i Tekli Chwedorzewskich - Waclaw figurowal w spisie z podaniem rodzicow 1898/2336 Warszawa
a takze Stanislaw ur.1901/ 903 W-wa Par.Wszystkich Sw. jest skan -nie bylo wpisanych rodzicow wiec z ciekawosci
zajrzalam do skanu i okazalo sie ze to syn Jana i Tekli, nawet jest tam adnotacja o malzenstwie .
Waclawa Chwedorzewskiego znalazlam na Stankiewicze.pl jako pracownika Panstwowej Wytworni Uzbrojenia, czy to
ten Waclaw nie wiem. Na Geneteka.genealodzy.pl ca tez inni Chwedorzewscy byc moze to tez jacys krewni.
Znalazlam tez Chwedorzewski Henryk ur.1914, Wlodawa ?. stracony na Zamku w Lublinie 23.12.1947.
Natomiast co do naszych prapradziadkow Wladyslawa i Teofili mam pewne watpliwosci czy oni nie mieli korekty nazwiska.
Przegladajac metryki lubelskie znalazlam u kogos wpis Prokopiuk vel Prokopowicz, Chomiuk vel Chominska. Nazwisk
Prokopiuk, Prokopczuk, Chwedoruk, Chwedorczuk i innych pochodnych jest bardzo duzo w okolicach Bialej Podl.
Ci ludzie byli wyznania greko-katolickiego - unickiego i w tym czasie zlikwidowano kosciol unicki i byly przesladowania.
Byc moze to samo dotknelo naszych przodkow. Imie Teofila spotkalam w kilku przypadkach. W mojej rodzinie w Bialej Podl.
mamy Kiryczynskich, ktorych przodek nazywal sie Kiryczuk ze wsi Hanna pod Biala. Troche przejrzalam na Gen.Lubelskiej
spisy z kosciolow greko-katolickich i prawoslawnych ale naszych jesczcze nie znalazlam, wiele aktow nie jest jeszcze
skatalogowanych i zeskanowanych. Bedziemy szukac dalej, moze sie uda.
Pozdrawiam Joanna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”