Nazwiska - L

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
aliszka

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: aliszka »

Dziękuję bardzo za pomoc, domyślam się, że takie nazwiska mogą tam występować, na razie nie udaje mi się je połączyć w całość. Pragnę jeszcze raz Panu podziękować za wkład i czas jaki Pan wnosi w poszukiwaniu i pomaganiu innym na forum, oby takich ludzi było więcej chętnych, to motywuje do dalszego poszukiwania.

Pozdrawiam i życzę Dużo Zdrowia.
ANDRZEJ
Luther

Sympatyk

co znaczy Luther

Post autor: Luther »

Witam
A co oznacza nazwisko Luther?
Pozdawiam
Ola
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Olu :D

Luther – od niemieckiej nazwy osobowej Luther, ta od imienia Lutheri lub nowsze ‘wyznawca luteranizmu’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Luther

Sympatyk

Post autor: Luther »

O bardzo dziekuję za pomoc
Pozdrawiam Ola
leming78

Lemejda

Post autor: leming78 »

Wszystko co związan co z tym nazwiskiem,ludzie pomocyy,nie moge odnależść nic,to co odnalazałem to moja rodzina i krewni a gdzie reszta?skąd to nazwisko pochodzi?czy to polskie?niech ktoś mi pomoże błagam!!

Pozdrawiam
bozenal

Sympatyk

Nazwisko Lech

Post autor: bozenal »

Szanowna Pani Ewo, prosilabym o podanie etymologii nazwiska Lech

z gory dziekuje

Bozena
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Bożeno :D

Lech 1498 - w grupie nazwisk pochodzących od od imion złożonych typu Lścimir, możliwe też od Lach 'Polak'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Lemejda – nie znalazłam; może od lama, lamować, od niemieckich nazw osobowych Lamm, Lambert.

Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

Lałoz/a

Post autor: Mikolaj_Wilk »

Witam.

Szukam informacji nt. nazwiska Lałoza lub Lałoz. Chciałbym się doewiedzieć skąd się ono wzięło, co może oznaczać.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Lałoz/a

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Cześć Niko,

Lepiej byłoby, abyś swoje pytanie skierował na nasz główny wątek "Pochodzenie nazwisk", gdzie wielu specjalistów może Ci pomóc, ale weźmy pod uwagę to, że możeszo tym nie wiedzieć, oto moja pomoc:

Nazwisko Lałoza lub Lałoz:

Niestety, nie występuje w pracach polskich etymologów u Prof. Rumuta, Prof. Kalety, itd. To oznacza jego rzadkość i pochodzenie lokalne, jako wersję innego nazwiska. Czy mamy się tu poddać w próbie wyjaśnienia? Otóż Prof. Rymut mawiał: po pierwsze nie wszystko w opracowaniach jest powiedziane, po drugie nieznane są drogi zmiany nazwisk, gdzie urzędnicy pod zaborami, registrzy w parafii, a nawet nasi niepiśmienni przodkowie podawali swoje nazwiska przy zgłaszaniu np. urodzenia, ślubu czy zgonu dane nazwisko fonetycznie, no i wynikały z tego zmiany w zapisanych nazwiskach danej rodziny.

Tak więc najbliżej Twojego nazwiska Lałoza/Lałoz to:
Lalos, Lalo, Lalasa, Lalocha, etc., pochodzącego od bardzo starego polskiego nazwania/nazwiska Lala, notowanego od roku 1354 - pochodzącego od staropolskiego i gwarowego "lalać" (spać), lub od "lala" (lalka, kukiełka), też od gwarowego "lalka" (źrenica).

Lokalizacja nazwisk w Polsce:
Moikrewni.pl tego nie mają: http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 582oz.html ; spis z 1990 roku też. Jak będę miał czas, sprawdzę jeszcze na bazie spisu 2002.

Mam nadzieję, że coś w tym jest z prawdy, i to przyda Ci się w poszukiwaniach Twoich genealogicznych korzeni, powodzenia!
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Dyba_Ewa

Post autor: Dyba_Ewa »

Mam koleżankę, która ma syna. Dostał pracę domową: pochodzenie nazwiska. Nazywają się Lipińscy. Od czego może pochodzić nazwisko Lipiński?
zelmir

Sympatyk

Post autor: zelmir »

Witam
Można zacząć od tego że Lipiński pochodzi od kogoś kto pochodził z miejscowości w Polsce Lipno, Lipin, Lipiny, Lipino lub od miejscowości obecnie na Białorusi - Lipinki.

Pozdrawiam, zelmir
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Ewo :D

Uzupełnię o datę źródłową odpowiedź zelmira.

Lipiński 1400 - od nazw miejscowych typu Lipno, Lipiny.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Logaciuk_Gerard

Pochodzenie nazwiska Logaciuk

Post autor: Logaciuk_Gerard »

Witam Państwa,

Chciałbym dowiedzieć się od kiedy pojawia się i co oznacza nazwisko Logaciuk.

Z Wyrazami Szacunku,
Gerard Logaciuk.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Logaciuk - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego loga ‘beczka’.

Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”