Organiste en Pologne fin du XIX siecle / organista 1880 r.

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

anais29

Sympatyk

Post autor: anais29 »

Bonjour,

J'ai un ancêtre, qui dans son acte de mariage de 1880, est organiste et soldat. Je sais qu'il était effectivement organiste à Kielce. J'ignore s'il jouait dans la Cathédrale ou dans une des deux églises.
Il savait lire, écrire et signer.
Or il est fils de fermier.
J'essaie donc de comprendre comment un fils de fermier a pu devenir organiste.
Je sais qu'en Pologne, aujourd'hui, l'organiste est un métier et a plus de reconnaissance que l'organiste français, souvent bénévole.

Bref, si quelqu'un peut m'en apprendre plus sur les organistes polonais au siècle dernier, ce serait très gentil : comment et où apprenait-on la musique ? Fallait-il suivre des études spécifiques ? Cela coutait-il cher ? L'organiste dépendait de quelle autorité ? Pouvait-il jouer dans plusieurs endroits ?

J'ai essayé de trouver ma réponse toute seule, mais je n'ai trouvé que des sites qui parlent du statut contemporain de la profession.

Merci

Witam,

W małżeństwie, w 1880 r. Mam przodka, który był organistą i żołnierz. Wiem, że został faktycznie organista w Kielcach. Nie wiem, czy grał w katedrze lub w jednym z dwóch kościołów w mieście.
Może on czytać, pisać i podpisać.
Teraz on jest synem rolnika.
Więc staram się zrozumieć, jak syn rolnika może stać organista.
Wiem, że w Polsce dzisiaj, organista jest zawód i większe uznanie, że francuski organista, często dobrowolne.

Krótko mówiąc, jeśli ktoś może mnie nauczyć więcej o polskich organistów w ostatnim stuleciu, byłoby bardzo miłe: jak i gdzie uczyć się muzyki w tym czasie? Powinien dokonać określone badania? Kosztować drogie?Organista zależało na jakiej instytucji? Może grać w wielu miejscach?

Starałem się znaleźć sam moją odpowiedź, ale znalazłem strony, które mówią o współczesnym statusu zawodu.

dziękuję
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Anais,
L'organiste était souvent "répéré" parmi les jeunes du village par le curé de la paroisse. Garçon d'une famille modeste, mais doué pour la musique et bon fidèle. Il apprenait son métier directement à l'église. Il prenait la suite d'un ancien organiste ou allait dans la paroisse à côté.
Il y a eu des "dynasties" d'organistes. Le métier passait du père au fils.
Au XVIII et XIX siècles le métier d'organiste c'était déjà une position sociale, mais les organistes venaient du peuple.
Amitiés,
Bozenna
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Bożenko,
a teraz po polsku poproszę
dziękuję
ewa
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Ewa,
To jest tylko krotkie, schematyczne wytlumaczenie, ktore kazdy z nas zna.
Organista byl przewaznie wybierany przez ksiedza wsrod chlopcow z parafii. Musial byc uzdolniony do muzyki i byc dobrym katolikiem. Uczyl sie zawodu w kosciele, od dawnego organisty. Po nauce zostawal w parafii i przejmowal funkcje dawnego organisty. Czasem szedl do innej parafii, przewaznie usytuowanej niedaleko od poprzedniej.
Byly "dynastie" organistow. zawod przechodzil z ojca na syna.
W XVIII i XIX wieku zawod organisty to byla juz pozycja spoleczna. Organisci wywodzili sie przewaznie z ludu.
Serdecznosci,
Bozenna
anais29

Sympatyk

RE: Organiste en Pologne fin du XIX siecle / organista 1880

dziękuję Bozenna :)
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

dziękuję Bożenno,
nie wiedziałam
już wiem
dziękuję
ewa
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Tak, to prawda, co pisze Bożenna. Mój prapra..dziad Jan Malina został organistą w parafii Trzemeśnia, powiat Myślenice i nobilitował, nazywał się odtąd Jan Malinowski a jego żona Jadwiga już nie Gągol, ale Gągolska. Potem organistą został jego syn Stanisław.
A mnie słoń nadepnął na ucho !!
Gienia.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Do tematu organistów mogę dodać jeszcze jedną informację, która interesowała Anais. Organiści uczyli się czytać i pisać ponieważ księża to im właśnie najczęściej powierzali zapisy w księgach metrykalnych. Mieszkali w organistówkach przy parafii i spełniali też rolę kancelistów i sekretarzy przy parafiach. Księdza było trudno zastać, a organista musiał być i przyjmować na bieżąco zgłoszenia chrztów, ślubów i zgonów. Po charakterze pisma i podpisach organistów występujących w roli świadków łatwo to zauważyć.
Ta ważna ( nie tylko obrzędowo-muzycznie) rola organisty w parafii bardzo go nobilitowała, a możliwość mieszkania w organistówce była dodatkowym argumentem by syn się tego zawodu uczył i przejmował po ojcu.
W dalszym odgałęzieniu mojej rodziny Lachowiczów był jednak jakiś przykry dla organisty-Lachowicza wypadek i po kilkunastu latach przestał być organistą, a określano go "komornik" lub "wyrobnik".
Na koniec dodam, że taka funkcja organisty połączone z funkcją spisującego akta kościelne znana mi była co najmniej do 1963 roku w parafii Ujazd k/Tomaszowa Mazowieckiego, a organistą był pan Pawłowski ojciec mojej koleżanki.

Pozdrawiam
Janina
anais29

Sympatyk

Dziękuję Janina. To było bardzo ciekawe informacje. Przekonałem się, że Józef Andryjaskiewicz nieraz służył jako świadek na chrzcie. :)
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: RE: Organiste en Pologne fin du XIX siecle / organista 1

Post autor: Janina_Tomczyk »

anais29 pisze:Dziękuję Janina. To było bardzo ciekawe informacje. Przekonałem się, że Józef Andryjaskiewicz nieraz służył jako świadek na chrzcie. :)
Cieszą się, że mogłam pomóc i pozdrawiam serdecznie
Janina :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”