Podolska gubernija

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Igor_Zemja

Podolska gubernija

Post autor: Igor_Zemja »

Moge pomóc w poscukiwanju dokumentów arhiwalnyh Pogolskey gubernii , metryki, podtwerdzenja shlahetnosci i inne dotychonce geneologii
Sawicki_Julian

Sympatyk

Podolska gubernija

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Igor, z nieba mi spadłeś, szukam tam na Podolu metryk moich Sawickich z lat około 1730, to ma być metryka ur. Jan Walenty ( lub odwrotnie imiona) Sawicki.
Tu nie ma pewności gdzie się urodził, czy w Piatynogórze ( Piatyhorze), bo rzekomo jego ojciec Jan był chorążym petyhorskim, czy w cerkwi we Stawiszczy, prawdopodobnie wtedy mieszkali we wsi Żurawlicha, albo w samej Białej Cerkwi, tam miał pracować u Branickich ojciec Walentego - Jan Sawicki.
Może by coś wyjaśniła metryka ślubu Walentego Jana Sawickiego z Agatą Krzyżanowską w roku 1751, lub przed tym rokiem, bo ich syn Sebastian był ochrzczony 18 grudnia 1751 r. w cerkwi w Stawiszczy.
Są też ponoć cztery teczki opasłe ( grube ) przeniesione po pożarze chyba w Kamieńcu Podolskim do Chmielnickiego Archiwum lub do Lwowa, a może Kijowa. Tam moi pra... dziadkowie posługiwali się herbem Ślepowron, był też drugi ich herb Nowina, mogą być takie wywody ze szlachty, lub inne akta Sawickich.
Wiem że to nie łatwa sprawa, bo nie wiadomo czy Walenty Jan był chrzczony w kościele, czy w cerkwi, a jeszcze do tego jeśli ojciec Jan jest synem Michała Alojzego ( a ten syn Jana i Katarzyny Komajewskiej ) który możliwe ze sam Michał Alojzy był chrzczony w około 1680 r. w cerkwi unickiej we wsi Kotra koło Czarnych Łozów ( na północ od Próżan ). Pozostaje nadzieja że się odnajdzie i ta metryka Walentego Jana w tym wielkim kraju w unii dawnej Polski z Litwą, która szukam od 7 lat ; pozdrawiam - Julian
Marszycki

Sympatyk

Podolska gubernija

Post autor: Marszycki »

Witam.
Poszukuje dwóch aktów urodzeń
Czesławy Bandrowskiej córki Jakuba urodzonej w Kamieńcu Podolskim w 1876 roku
oraz
Elzbiety Chmielnickiej córki Zachariasza i Czesławy urodzonej w Kamieńcu Podolskim w 1902 roku.

Stefan
gregorry1953

Sympatyk
Mistrz

Podolska gubernija

Post autor: gregorry1953 »

Witaj Igor,
Poszukuję metryki Tadeusz Baranowski syn Bolesława ur. 23.12.1884 w Pobereżu powiat Bałta.
Pozdrawiam
Grzegorz
gregorry1953

Sympatyk
Mistrz

Podolska gubernija

Witaj Igor,
Tadeusz Baranowski pisze w swoich pamietnikach: "Urodziłem się 10/23.12.1884 we wsi Pobereże, gmina Borszcze, powiat Bałta". Może teraz nie ma tej miejscowości, a przedtem była?
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Podolska gubernija

Post autor: Łucja »

Spróbuj porównać:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 0%B7%D0%B4
i na mapie:
lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/47-48.jpg

No jest:
http://wikimapia.org/#lang=pl&lat=47.80 ... /Побережье

Współrzędne: 47°48'32"N 29°30'47"E
Teraz również nazwa stacji kolejowej, na płn. od Kotowska, czyli Birzuły dawnej, a Borszcze niedaleko, na płn.-zach. lekko.

Przy okazji, Pobereże w sensie krainy historycznej, granicznej dla I RP od płd., część dawnego bracławskiego województwa (Pobereże = pogranicze):
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VIII/338

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pobere%C5%BCe_(kraina)

Dzisiaj może ze wspólnotą katolicką w Kotowsku się skontaktować:
http://catholic-kotovsk.pl/historia/

Łucja
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Ja poszukuję wszelkich danych metrykalnych o rodzinie Dąbrowskich zamieszkałych od pocz XVIIIw do 1917 w Małym Czerniatyniu, parafia Samgorodek i/lub Kalinówka
Pozdrawiam
Joanna
gregorry1953

Sympatyk
Mistrz

Bardzo polecam pana Igora. Jest solidny i wiarygodny. Wyszukał, zrobił skany i przesłał mi ich 5 szt..czyli wszystko, o co prosiłem. Kosztowało mnie to niecałe 50 zł. Prawie połowa tej sumy, to prowizja Wester Union, przez który pan Igor życzy sobie przesłać pieniądze.
Pozdrawiam
Grzegorz
violuszka

Post autor: violuszka »

Poszukuję danych metrykalnych - Franciszek Kubów (ur. 03.03.1925 r. w Berezowica Mała koło Zbaraża) i jego rodziców - Józef Kubów (prawdopodobnie zmarł około 1928 r.) i Maria z domu Węgrzynowicz.

Pozdrawiam serdecznie
Wioletta
bogda252

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: bogda252 »

Witaj OIgorze
Szukm rodziny na Podolu-
Korsów - Kaszczyniec, Pronyszyn,-jest to rodzina mojej Mamy Zofii - szukam dokumentów Ignacego ojca Zofii- ur. ok 1880 oraz jego żony Eufrozyny z domu Pronyszyn oraz ich przodków.
Skole - Kaszczyniec- być może jest to bliska rodzina (brat?) - Ignacego j.w.
Pozdrawiam
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
bogda252@wp.pl
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
Igor_Zemja

Post autor: Igor_Zemja »

violuszka pisze:Poszukuję danych metrykalnych - Franciszek Kubów (ur. 03.03.1925 r. w Berezowica Mała koło Zbaraża) i jego rodziców - Józef Kubów (prawdopodobnie zmarł około 1928 r.) i Maria z domu Węgrzynowicz.

Pozdrawiam serdecznie
Wioletta
Dokumenty mogą byc w Ternopolu lub we Lwowe
violuszka

Post autor: violuszka »

Witam panie Igorze.
Nie poruszam się zbyt dobrze po tej stronie i nie widziałam odpowiedzi. Jak dotrzeć do tych dokumentów? Pozdrawiam serdecznie.
janzydziak

Post autor: janzydziak »

Witam violuszka.Przecztaliśmy że poszukujesz informacji o mojej rodzinie.Zgadzają się wszystkie dane!!!! Prosimy o kontakt.Nasze dane wysłalismy prywatną wiadomością. nasz mail: ya-ho@wp.pl czekamy z niecierpliwością.Pozdrawiamy
janzydziak

Post autor: janzydziak »

I się udało!!!!!ZNALAZŁA SIĘ NASZA RODZINA/CZĘŚĆ/ reszcie forumowiczów też życzę sukcesów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”