Nazwisko: Janiszewski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=21433&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Post autor: Betsy »

Witam!
Poszukuję informacji nt. Mateusza Janiszewskiego i Wojciecha Janiszewskiego.
Żyli w Chlewiskach / Odrowążu w XVIII wieku.
Proszę także o kontakt ich potomków.
Podaję adres do drzewa genealogicznego:
http://www.myheritage.pl/site-138253221 ... aniszewski

Pozdrawiam :)
Beata
Poszukuję
Janiszewscy - okolice Chlewisk ; Kołaccy - okolice Koźmina ; Piaseccy - Masłowo k/Śremu ; Snopek - Przepiórów/Mydłów ; Taszarek - okolice Jarocina ; Zabroni/Zabronny - okolice Żurawicy ; Zgud - Bolechów / Kraków
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Mój tata to Władysław Janiszewski urodzony w 1892 r w Głownie woj.łódzkie - zmarł w Ujeździe k/ Tomaszowa Mazowieckiego
jego ojciec to Jan Janiszewski urodzony w 1863 r w Głownie - z zawodu szewc
jego dziadek to Mateusz Janiszewski urodzony w Głownie ok. 1825 r - zmarł w 1903 r w Głownie - z zawodu szewc
jego pradziadek to Szczepan Janusz urodzony w Zaosiu gm. Ujazd w 1791 r z Grzegorza Janusza i Agnieszki Ziętarczanki, także szewc z zawodu, ale już w 1812 r w akcie ślubu w Głownie występuje jako Szczepan Janiszewski dając początek lini rodowej z nazwiskiem Janiszewski. Agnieszka Januszowa zmarła w Głownie w 1801 r na suchoty i miała wtedy ok.40 lat, natomiast wdowiec Grzegorz Janusz vel Janus ( w akcie ślubu skreślono literkę z), w 1804 r wziął ślub z wdową po szewcu Dolacińskim i dał początek całej linii szewców Janiszewskich w Głownie. Prapradziadek mego taty Grzegorz Janusz zmarł już pod nazwiskiem Janiszewski w Głownie w 1831 r w wieku 70 lat w trakcie epidemii cholery w tym mieście.
Poszukuję danych o Grzegorzu Januszu i Agnieszce Ziętarczance ( Ziętara ?, Ziętarska?) z XVIII w., Czy pochodzili z okolic Ujazdu? Czy tam dotarli z Głowna lub okolic , a następnie powrócili do Głowna?
Gabriela_Galińska

Sympatyk
Kontakt:

Janiszewscy - problem z nazwą miejscowości koło Opoczna

Post autor: Gabriela_Galińska »

Witam!
Mój mąż pochodzi z Janiszewskich i w naszych poszukiwaniach utknęliśmy na Józefie Janiszewskim, który zmarł prawdopodobnie w podwarszawskim Żbikowie w 1829 r. Według informacji zawartych w akcie małżeństwa z jego drugą żoną urodził się w powiecie opoczyńskim we wsi, której nazwy nie jesteśmy w stanie rozcyfrować. Ponieważ Chlewiska leżą niedaleko Opoczna, podejrzewam, że może istnieć jakieś powiązanie - pani Beato może spotkała się Pani z nazwą miejscowości z aktu, który dołączam?

Obrazek
Obrazek
kronerhalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kronerhalina »

Gabrielo może to jest jakiś trop: http://rcin.org.pl/Content/5723/WA303_6 ... om-kom.pdf Zobacz w indeksach:Modrzyce,Modrzewice,Modrzewie. Halina
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Urodzony we wsi Modrzew inaczej Modrzewie - parafia Krasnica.
4.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_VI/574
na mapie str. 68 - powiat opoczynski
http://zbc.uz.zgora.pl/dlibra/docconten ... 6&dirids=1

Grazyna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Akta kraśnickie są online:
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440
Pozdrawiam
Aneta
Gabriela_Galińska

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Gabriela_Galińska »

Dziękuję za podpowiedzi! Pójdziemy tym tropem :)
Awatar użytkownika
honorata

Sympatyk
Adept

Post autor: honorata »

U mnie w rodzinie jest Roch Janiszewski i jego żona Marianna oraz córka Marianna po mężu Skrzydlak ur.1752 r w Lipa parafia Pułtusk, zmarła 2 marca 1814 r. To moi bezpośredni przodkowie. Roch jest moim pra pra pra pra pra pradziadkiem, a Marianna Skrzydlak prapra pra praprababcią. I nie mam pojęcia jak dalej to rozgryźć. pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Właśnie wpisałam na listę kilku Janiszewskich, szewców z Łodzi.

Pozdrawiam,

Ewa
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Ewo podaj link gdzie ta lista bo ja mam wielopokoleniową listę moich Janiszewskich i Zielińskich szewców z Głowna, z których ktoś mógł osiąść w pobliskiej Łodzi.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Janino,

tu jest lista szewców z Łodzi z Janiszewskimi:

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29844.phtml

Sprawdziłabym ci lata 1937-39, ale nie wiem dlaczego spis się nie otwiera dzisiaj:

http://www.genealogyindexer.org/frame/d156/642/d

Pozdrawiam,

Ewa
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: Janiszewscy - problem z nazwą miejscowości koło Opoczna

Czerkawska_Ewa pisze:Janino,

tu jest lista szewców z Łodzi z Janiszewskimi:

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29844.phtml

Sprawdziłabym ci lata 1937-39, ale nie wiem dlaczego spis się nie otwiera dzisiaj:

http://www.genealogyindexer.org/frame/d156/642/d

Pozdrawiam,

Ewa
Dziękuję Ewo bardzo serdecznie za link i już zapisałam sobie. Niestety to nie moi Janiszewscy, a szukam Józefa brata mego taty bo oprócz jego urodzenia w Głownie nic nie wiem. Tu jest kłopot bo do kogoś w USA mój tata pisał po wojnie do 1955 r, ale byłam dzieckiem i nie wiem kto to był. W USA Janiszewskich w Polonii jest tak dużo jak Kowalskich w Polsce. Mam konto na Twitterze i tam bardzo dużo kont Janiszewskich na całym świecie. Jest też wydana w Stanach specjalna księga o emigrantach Janiszewskich.
Konto biblioteki cyfrowej właśnie otworzyłam, ale oni zmienili prawo stosowania czytników i trzeba zawsze potwierdzać ich zastosowanie . W Polsce jest mania komplikowania prostych spraw, a informatycy we wszelkich bazach ( np. w bankach) szczególnie w tym przodują po czym jest trudniej użytkownikom, ale oszustom i złodziejom wcale to nie przeszkadza.

Pozdrawiam serdecznie :D
Janina

Ps. Dziękuję Ewo za link do książki adresowej Łodzi, bo znalazłam tam mojego chrzestnego Stanisława Wilkena kupca, którego nigdy wcześniej nie poznałam. To ważna dla mnie informacja, a moich Janiszewskich tam nie było. Pozdrawiam - Janina
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Janino,

u mnie też genealogiczny przestój. Liczę na genealogiczny cud. Z metryk wynika, że połowa Warszawy to moi krewni, a ja nie mogę znaleźć żadnych powiązań. Chyba, że to ta połowa, która zginęła. Adresy, które znalazłam w metrykach już nie istnieją, zamiast kamienicy jezdnia lub galeria handlowa. Takie są uroki szukania krewnych w powstańczym mieście. Ogólnie w Polsce trudno szukać, gdzie ludzie musieli zmieniać miejsca zamieszkania z różnych powodów.
Ja znalazłam krewnych w USA przez Facebook.

Pozdrawiam,

Ewa
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Czerkawska_Ewa pisze:Janino,

u mnie też genealogiczny przestój. Liczę na genealogiczny cud. Z metryk wynika, że połowa Warszawy to moi krewni, a ja nie mogę znaleźć żadnych powiązań. Chyba, że to ta połowa, która zginęła. Adresy, które znalazłam w metrykach już nie istnieją, zamiast kamienicy jezdnia lub galeria handlowa. Takie są uroki szukania krewnych w powstańczym mieście. Ogólnie w Polsce trudno szukać, gdzie ludzie musieli zmieniać miejsca zamieszkania z różnych powodów.
Ja znalazłam krewnych w USA przez Facebook.

Pozdrawiam,

Ewa
Ja ze strony Janiszewskich miałam więcej szczęścia z powiązaną przez moją babcię rodziną Galskich. XVIII wieku Józef Galski miał wójtostwo w Mokrej k/Skierniewic i są akta potomków, którzy potem zawędrowali pod Brwinów i do Brwinowa(młyny). Ich dzieci jako dobrzy rzemieślnicy kołodzieje, stolarze, kupcy i mechanicy robili karierę w Warszawie, rodzina się rozrastała i prawie wszyscy Galscy i pochodzący z Galskich w Warszawie to moja rodzina. Wnuki i wnuczki mego praprapradziadka Jana Galskiego mimo braku udokumentowanego przez heroldię szlachectwa zawierali związki małżeńskie ze szlacheckimi pannami i teraz mam wiele tych powiązań u Minakowskiego co ułatwia mi bezbłędne odszukiwanie akt.
Oczywiście kończy mi się to na początku XX wieku bo mogę z racji biedy bazować tylko na tym co jest w internecie, ale i tak zgromadziłam dużą wiedzę o mojej rodzinie ze strony ojca i matki, a obszar to niemały bo łódzkie, mazowieckie aż po kieleckie, wielkopolskie i kujawsko-pomorskie.
Dziękuję Ewo serdecznie za linki i życzę tego przysłowiowego łutu szczęścia!
Janina :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”