Dwa zdjęcia do wydatowania

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Dwa zdjęcia do wydatowania

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Zwracam się do Państwa z prośbą wydatowania tych oto zdjęć (jeśli to możliwe)

Moje oko twierdzi, że jest to okres międzywojenny, ale oczywiście mogę się mylić.

http://imgur.com/LNIgX2P
http://imgur.com/LNIgX2P,RWrltH9#1

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Ciekawostka

Post autor: historyk1920 »

Witaj Danielu !
Przydatnym instrumentem w dokonaniu wydatowania zdjęć jest Carte de Visite - CDV , mam nadzieję , iż przyda ci się do dalszych poszukiwań :)
http://www.kajani.pl/carte_de_visite.html

Pozdrawiam
Marek
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Ciekawostka

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Napewno okres międzywojenny, chociaż trudno ustalić datę.
Marynarki z trzema guzikami; klapy marynarek nie spotykane po wojnie; kołnierzyki koszul także przedwojenne; chociaż
po wojnie także spotykane; rękawy marynarek wszyte wysoko; brak poduszek w marynarkach.
Zdjęcie dwóch panów wygląda na okres wcześniejszy - chyba że się przebrali. Garnitur wyższego pana szyty na miarę i chyba
od dobrego krawca. Niższy pan ma trochę źle skrojoną marynarkę i także ze wcześniejszego okresu.
Ale brak poduszek w ramionach eleminuje okres powojenny.

Pozdrawiam

Krzuszyof
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Ciekawostka

Z tego co udało mi się ustalić na zdjęciu gdzie są dwie osoby ten wyższy (po lewej) urodził się w 1894 roku a drugi w 1907 roku i prawdopodobnie są to bracia.

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Ciekawostka

Post autor: magda_lena »

Danielu, porównałam zdjęcie dwóch panów ze zdjęciem, które posiadam ja, zrobione ok. 1925 roku. Moi panowie są ubrani podobnie do Twoich (fason marynarek, buty). Nawet wiek moich jest podobny (jeden ur. w 1906, a drugi trochę starszy). Więc ja stawiałabym na połowę lat XX-stych.
Pozdrawiam, Magdalena
Sawicki_Julian

Sympatyk

Ciekawostka

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, według mnie to ten pan po prawo z tyłu stoi, jest ten sam co młodszy, ten ze zdjęcia we dwóch panów, czyli 1907 + 20, a to grupowe zdjęcie o dwa lata młodszy, czyli 1907 + 18 i wypada grupowe zdjęcie z roku ok. 1925 i drugie to we dwóch z roku ok.1927, pasują te kołnierze u koszul męskich bardzo długo modne i modne stójki z muchą i laską u młodego człowieka, myślę że są to mieszkańcy miasta, raczej fabrykanci niż rolnicy : pozdrawiam - Julian
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Ciekawostka

Witam,

Ciągle dowiaduję się czegoś więcej o tych osobach. Osoba po lewej na zdjęciu z dwiema osobami to wg. kilku osób w rodzinie jest na zdjęciu grupowym w środku. Czy aby na pewno?

Drugą sprawą jest to, że byli oni rolnikami i mieszkali na wsi :)

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Ciekawostka

Post autor: Jol_Kla »

A ja myślę, że obaj panowie są na grupowym tyle, że trochę młodsi (niewiele) - to panowie w środku i po prawej. Na drugim zdjęciu stroje wyglądające na weselno-świąteczne synów w miarę majętnego gospodarza.
pozdrawiam
Jola
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Ciekawostka

Prawdopodobnie ojciec tych oto panów był krawcem/tkaczem więc to pewnie dlatego :)

Pozdrawiam

Daniel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”