Archiwa PCK i ITS w Bad Arolsen
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Hello Florek!
Thank you very much for commemorative photos from Murnau - these I does not seen. As you suggest, I'll try to write to the "Deutsche Dienststelle WASt". It's hard, I'll wait, can I find out something I do not know.
My uncle lieutenant Kazimierz Józef Gonet in September 1939 fought in the regiment of infantry 23-second battalion of connectivity platoon, and probably got captured after the Battle of Bzura. From the preserved letter to the relatives I know that in a POW camp in Murnau VIIA he was numbered 144 Block C III – 19. In the POW camp he played in the orchestra - I even have a photo of my uncle playing the violin. Thanks again for the helpful information. I hope it will take effect.
.
Merry Christmas and Be Happy in New Year!
ZosiaA
Thank you very much for commemorative photos from Murnau - these I does not seen. As you suggest, I'll try to write to the "Deutsche Dienststelle WASt". It's hard, I'll wait, can I find out something I do not know.
My uncle lieutenant Kazimierz Józef Gonet in September 1939 fought in the regiment of infantry 23-second battalion of connectivity platoon, and probably got captured after the Battle of Bzura. From the preserved letter to the relatives I know that in a POW camp in Murnau VIIA he was numbered 144 Block C III – 19. In the POW camp he played in the orchestra - I even have a photo of my uncle playing the violin. Thanks again for the helpful information. I hope it will take effect.
.
Merry Christmas and Be Happy in New Year!
ZosiaA
Cześć ZosiaA,
najpierw: pani angielskiego jest bardzo dobrze i wszysko rozumilałem.
Bardzo ciesze się, mogłem dać pomóc i mam nadzieję, nie długo pani będę ma więcej informację u wójka.
Mój tato było w tym roku w Murnau i robił ten zdjecie o ten pomnik przed kasernem. Jeśli ja mam więcej informacje i dane peronale o mój bra-cousin, ja też będę zaptytać w Deutsche Dienststelle Wast. Ten chętje daje pani moje informacje.
Wtejchwili ale jeszcze czekam na informacje o Deutsch eDienststelle o mój dziadek, polski żolonierz z niskim stopień służbowy i jeniec wojenny w normalnym STALAG.
Pozdrawiam i też życze: Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
Florian
najpierw: pani angielskiego jest bardzo dobrze i wszysko rozumilałem.
Bardzo ciesze się, mogłem dać pomóc i mam nadzieję, nie długo pani będę ma więcej informację u wójka.
Mój tato było w tym roku w Murnau i robił ten zdjecie o ten pomnik przed kasernem. Jeśli ja mam więcej informacje i dane peronale o mój bra-cousin, ja też będę zaptytać w Deutsche Dienststelle Wast. Ten chętje daje pani moje informacje.
Wtejchwili ale jeszcze czekam na informacje o Deutsch eDienststelle o mój dziadek, polski żolonierz z niskim stopień służbowy i jeniec wojenny w normalnym STALAG.
Pozdrawiam i też życze: Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
Florian
Szukam: Urbański (Skierniewice) + Gorzuch / Gałka (Łódż i Kielce)
czy do Bad Arolsen można pisać w języku polskim? bo nie wychwyciłem tego w wątku?
z góry dziękuję
z góry dziękuję
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
-
wiktor_jatkiewicz

-
Slawinski_Jerzy

Dzisiaj dostałem odpowiedz z Bad Arolsen dotyczącą mojego pradziadka. Nie chciałbym nikogo zrażać czy zniechęcać, ale czekałem równe 12 miesięcy. W piśmie poinformowano mnie, że przyczyną tak długiego oczekiwania są przeprowadzane właśnie a archiwum "zmiany metod pracy". Tak więc zapewne niedługo wszystko wróci do normy.
pozdrawiam serdecznie
Jurek
pozdrawiam serdecznie
Jurek
Czy ktoś się orientuje czy jest dostęp do dokumentów z powojennych poszukiwań zamordowanych perzez niemców więźniów? Po wojnie było prowadzone śledztwo w sprawie brata mojej babci prawdopodobnie przez "Główna Komisja Badania Zbrodni Hitlerowskich w Polsce" lub "Główna Komisja Badania Zbrodni Niemieckich w Polsce". Część osób które mogły coś pamiętać już dawno nie żyje, a ja chciałbym przejrzeć zawartość zebranej dokumentacji. Z góry dziekuję za odpowiedź.
Piotrek
Piotrek
Wbrew pozorom to dobra informacja. Ja czekam na informację o swoim pradziadku od 1 lipca 2013 r. Po tym co napisałeś jest więc nadzieja, że może jeszcze odpiszą na moje zgłoszenie.Slawinski_Jerzy pisze:Dzisiaj dostałem odpowiedz z Bad Arolsen dotyczącą mojego pradziadka. Nie chciałbym nikogo zrażać czy zniechęcać, ale czekałem równe 12 miesięcy. W piśmie poinformowano mnie, że przyczyną tak długiego oczekiwania są przeprowadzane właśnie a archiwum "zmiany metod pracy". Tak więc zapewne niedługo wszystko wróci do normy.
pozdrawiam serdecznie
Jurek
Pozdrawiam, Rajmund
- Czerkawska_Ewa

Po 2 latach oczekiwania dostałam informację z ITS w Bad Arolsen, że ani w archiwach w Niemczech, ani we Francji nie odnaleziono żadnych śladów po najmłodszym bracie mojej babci Romanie Nowakowskim, wywiezionym na roboty przymusowe z obozu na Skaryszewskiej w Warszawie. Niestety jak kamień w wodę.
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
Ostatnio zmieniony ndz 21 wrz 2014, 15:07 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie rozumiem, czemu szukałaś we Francji ?Czerkawska_Ewa pisze:Po 2 latach oczekiwania dostałam informację, że ani w archiwach w Niemczech, ani we Francji nie odnaleziono żadnych śladów po najmłodszym bracie mojej babci Romanie Nowakowskim, wywiezionym na roboty przymusowe z obozu na Skaryszewskiej w Warszawie. Niestety jak kamień w wodę.
Pozdrawiam,
Ewa
Miałaś po temu przesłanki ?
W jakim archiwum we Francji ?
Tu szukałaś ? http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- Czerkawska_Ewa

Nie ja szukałam, Międzynarodowy Czerwony Krzyż szukał. Mój wuj został wywieziony do Lotaryngii, która w czasie wojny była niemiecka, a po wojnie stała się francuska. I nie ma po nim żadnego śladu. Podobno takie przypadki są najtrudniejsze, bo Niemcy po wojnie musieli przekazać archiwa, a Francuzi nie.Nie rozumiem, czemu szukałaś we Francji ?
Miałaś po temu przesłanki ?
W jakim archiwum we Francji ?
Tu szukałaś ? http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
A na stronę Straty sama go wstawiłam, bo go nie było.
- Czerkawska_Ewa