Obozy pracy

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times

spisy z obozów pracy w Niemczech

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Mój krewny został po łapance w Warszawie wysłany do obozu pracy w Niemczech w 1941 r. Zanim został wywieziony przebywał w obozie na Skaryszewskiej. Otrzymałam jego dokumenty za pośrednictwem IPN:

http://ipn.gov.pl/__data/assets/pdf_fil ... 4-2014.pdf

Na końcu tej broszury są informacje z kim się kontaktować.

Pozdrawiam,

Ewa
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Obozy_niem ... 28lista%29

www.straty.pl
sprawdż w bazie nazwisko ojca, może pomoże Ci to odnależć wlaściwy obóz

pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Post autor: gosia.6806 »

Witam...
Ja wiem że moja biologiczna babcia Stefania Mędrek i babcia adopcyjna Bronisława Mędrek (obydwie były rodzonymi siostrami) były wywiezione do niemiec na roboty i nie ma nigdzie wzmianki na ten temat.Co prawda nie posiadam też żadnych dokumentów potwierdzających ich obecność w niemczech ale jest to związane z różnymi zawirowaniami życiowymi mojej mamy.Moja babcia Stefania wróciła z robót w ciąży i w sierpniu 1946 r urodziła się moja mama.
Może ma ktoś pomysł jak szukać.?
Dodam że nie znam dat ich urodzin jedynie to że były córkami Jana Mędrek i Anny.
Małgorzata
Ostatnio zmieniony wt 15 lip 2014, 11:58 przez gosia.6806, łącznie zmieniany 2 razy.
durst

Post autor: durst »

Dziekuje za taka szybka i wartosciowa odpowiedz.

Juz wyslalam maila o pomoc do IPN.

W bazie nie znalazlam mojego ojca ale jego kuzyna, który zginal w Oswiecimiu.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times

Post autor: Czerkawska_Ewa »

W Stowarzyszeniu Kombatantów w Warszawie dowiedziałam się, że osoby z łapanek w Warszawie były najpierw przewożone do obozu na Skaryszewską, a potem wywożone na roboty przymusowe. Dostałam informacje z obozu z danymi mojego krewnego i gdzie został wywieziony. Obóz istniał do 1944 roku. Jest tam Izba Pamięci, która mieści się w szkole, ale jeszcze tam nie byłam:

"7 lutego 1941 roku w budynku szkoły pod nr 8 został utworzony obóz przejściowy dla osób wywożonych na roboty do Niemiec. Miejsce to było powszechnie znane w Warszawie jako Obóz na Skaryszewskiej lub Dulagiem (od niemieckiej nazwy Dur­chgangslager). Wywożono stąd Polaków na przymusowe roboty do Niemiec. Po wojnie na ścianie szkoły umieszczono pamiątkową tablicę, zaś w samym budynku utworzono izbę pamięci."

http://www.twoja-praga.pl/praga/ulice/2426.html

A tu informacje o obozach przejściowych w okolicach Warszawy:

http://www.fpnp.pl/edukacja/obozy-legionowo.php

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Anno,
dysponuję chwilowo książką, zawierającą spisy osób wywiezionych z Warszawy do KL Auschwitz. Nie znalazłam tam Twojego taty, ale w spisie znajdują się Henryk Durst i Witold Durst - czy interesują Cię informacje o którymś z nich?

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
mila_m

Sympatyk

Post autor: mila_m »

Witam wszystkich, nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale mam pytanie odnośnie wywiezienia do prac przymusowych na terenie Austrii, czy jest możliwość odnalezienia zdjęć lub dokumentów? jeśli tak to od czego zacząć? mój dziadek został wywieziony po łapance w listopadzie 1944r do pracy w Wiedniu w węglowej firmie handlowej (rozwoził węgiel do mieszkań) miał wtedy 15 lat, był tam niespełna pół roku, jego dane są w serwisie straty.pl

Pozdrawiam,
Mila
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Na straty.pl powinno być podane źródło informacji - proponuję zwrócić się najpierw tam. Oprócz tego warto zwrócić się do ITS Bad Arolsen i do Centrum Informacji o Ofiarach II Wojny Światowej działającego przy IPN.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Witam :)
Chciałabym i tu podziękować Piotrowi J. że poświęcił swój cenny czas i znalazł mi w Bielsku Białej grób mojej biologicznej babci Sefani.Dzięki Piotrowi mam już jej datę urodzenia i śmierci ...
Jeszcze raz Piotrze dziękuje bo dzięki Tobie biologiczna babcia już nie jest dla mnie taka anonimowa :)
Pozdrawiam
Małgorzata
bogda252

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: bogda252 »

gosia.6806 pisze:Witam :)
Chciałabym i tu podziękować Piotrowi J. że poświęcił swój cenny czas i znalazł mi w Bielsku Białej grób mojej biologicznej babci Sefani.Dzięki Piotrowi mam już jej datę urodzenia i śmierci ...
Jeszcze raz Piotrze dziękuje bo dzięki Tobie biologiczna babcia już nie jest dla mnie taka anonimowa :)
Pozdrawiam
Małgorzata
Witam
Poszukuję Kaszczyniec Jacka ur. 1921-23. Został wywieziony z Suchodołu (Tarnopol-Husiatyn) na roboty do Niemiec do kamieniołomu i ślad po nim zaginął. Gdzie mogę szukać kamieniołomów dokąd byli wywożeni ludzie z tamtych terenów. Bęę wdzięczna za wskazanie drogi poszukiwań.
Pozdrawiam
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
bogda252@wp.pl
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Witam...
Moze podpowie mi ktoś gdzie ewentualnie szukać danych o osobach które dobrowolnie zgodziły się na prace.
Ponieważ dotarły do mnie wieści(oczywiście nie ma pewności czy tak było)że moja adopcyjna babcia Bronisława Mędrek znając dobrze niemiecki była wywieziona do Austrii.Dysponując już datami urodzeń Stefani i Bronisławy nie odnalazłam ich danych w straty.pl i przyszło mi do głowy że może dobrowolnie się zgodziły na wyjazd.Jak teraz tego szukać bo że były-Stefa w Niemczech a Bronka w Austrii to pewne...
Pozdrawiam
Małgorzta
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Dzień Dobry !
Pani Małgorzato !
W tej sytuacji najlepiej napisać do Bad Arolsen, wiem że obecnie trzeba czekać na odpowiedź dosyć długo. Zna pani już konkretne daty a to już jest coś ! To jest nieistotne czy to był wyjazd do pracy dobrowolny czy przymusowy ! Tego typu dokumenty są skrupulatnie przechowywane przez Niemców czy Austryjaków.

Pozdrawiam
Marek
Madde

Sympatyk

Polacy zesłani na roboty do Niemiec.

Post autor: Madde »

Witam. Czy w zasobach internetowych znajduje się lista, wykaz Polaków wywiezionych do Niemiec w czasie II Wojny Światowe na roboty?
Pozdrawiam, Anna.
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Anno,

Czy korzystałaś z bazy http://straty.pl/ ?

Pozdrawiam

Daniel
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Ja również poszukuję dziadka wywiezionego na przymusowe roboty, ale mam świadomość, że niekoniecznie to były Niemcy w teraźniejszym rozumieniu. Należy pamiętać, że Europa była pod okupacją hitlerowców i obozy pracy znajdowały się również w Generalnej Guberni czyli na terenie obecnej Polski. Właśnie postanowiłam skorzystać z pomocy IPN, bo poszukiwania mojej babci przed laty przez PCK nic nie dały, został uznany za zaginionego.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”