Co oznacza zwrot "Na gościńcu zamieszkały"
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Czerkawska_Ewa

- Podziękował: 1 time
W metrykach moich przodków z początku XIX wieku znalazłam taki zwrot " na gościńcu zamieszkały". Co to mogło znaczyć ? Czy ktoś spotkał się też z takim określeniem ?
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
Ewa,
Czy "Gosciniec" jest napisany z duzej litery ?
W Polsce sa 4 miejscowosci o tej nazwie, a kiedys mogly byc ich wiecej.
Pozdrawiam,
Bozenna
Czy "Gosciniec" jest napisany z duzej litery ?
W Polsce sa 4 miejscowosci o tej nazwie, a kiedys mogly byc ich wiecej.
Pozdrawiam,
Bozenna
Gościniec to inaczej dróżka, bądź trakt, w moich rodzinnych stronach (Zamojszczyzna) gościńcem nazywali leśną dróżkę prowadzącą przez ogromną puszczę na inne drogi mówili po prostu droga.
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera
Pozdrawiam,
Bartek
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera
Pozdrawiam,
Bartek
-
Sawicki_Julian

Witam, oczywiście ze tak mówiono na wsi na drogę traktową jeszcze bez asfaltu, która była główną drogą między miastami, a szła przez wsie od miasta do miasta, mówiło się np. ze trzeba dojechać z drogi polnej do gościńca i dalej prosto do miasta ; pozdrawiam Julian
- Czerkawska_Ewa

W innych metrykach jest określony jako "gościnny", więc albo mieszkał w jakiejś karczmie, co było by dziwne, bo miał żonę i kilkoro dzieci, albo w gościach. Prawdopodobnie z jakichś powodów emigrował, więc albo miał pieniądze i gdzieś mieszkał w jakimś zajeździe, albo u jakiejś rodziny. Potem osiadł w typowym dla kolonistów miejscu.
Pozdrawiam,
Ewa
PS Znalazłam takie wyjaśnienie gościńca:
Gościniec (dawniej też gościeniec) w znaczeniu ‘bita droga, szosa’ był obecny w polszczyźnie od XV w. Leksem pochodzi od prasłowiańskiego przymiotnika *gostinь ‘należący do gościa (por. psł *gostь), cudzoziemca’. Jednak już w XV w, jak pisze Sławski (Słownik etymologiczny języka polskiego), gościniec funkcjonuje jako synonim karczmy, gospody, domu gościnnego, czyli miejsc często goszczących przybyszów.
Pozdrawiam,
Ewa
PS Znalazłam takie wyjaśnienie gościńca:
Gościniec (dawniej też gościeniec) w znaczeniu ‘bita droga, szosa’ był obecny w polszczyźnie od XV w. Leksem pochodzi od prasłowiańskiego przymiotnika *gostinь ‘należący do gościa (por. psł *gostь), cudzoziemca’. Jednak już w XV w, jak pisze Sławski (Słownik etymologiczny języka polskiego), gościniec funkcjonuje jako synonim karczmy, gospody, domu gościnnego, czyli miejsc często goszczących przybyszów.
- Aftanas_Jerzy

No to masz w tym PS odpowiedź.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Czerkawska_Ewa

Odpowiedź znalazłam, jeszcze szukam osób, które mają podobną adnotację w metrykach rodzinnych, żeby porównać sytuację.
Przypuszczam, że Czerkawscy uciekli ze Wschodu po upadku Rzeczpospolitej, bo opowiadali się za Polską (przynajmniej moja gałąź, bo niewykluczone, że Michaił Czerkawskij, nacjonalista ukraiński, to mój krewny, mam wojskowego Michała z początku XIX wieku w drzewie i nie znam jego losów). W metrykach ksiądz wyraźnie zaznacza, że nie są stąd.
Pozdrawiam,
Ewa
Przypuszczam, że Czerkawscy uciekli ze Wschodu po upadku Rzeczpospolitej, bo opowiadali się za Polską (przynajmniej moja gałąź, bo niewykluczone, że Michaił Czerkawskij, nacjonalista ukraiński, to mój krewny, mam wojskowego Michała z początku XIX wieku w drzewie i nie znam jego losów). W metrykach ksiądz wyraźnie zaznacza, że nie są stąd.
Pozdrawiam,
Ewa
-
Janina_Tomczyk

Re: Co oznacza zwrot "Na gościńcu zamieszkały"
Witaj Ewo,Czerkawska_Ewa pisze:Odpowiedź znalazłam, jeszcze szukam osób, które mają podobną adnotację w metrykach rodzinnych, żeby porównać sytuację.
Pozdrawiam,
Ewa
Zauważyłam w aktach urodzenia i zgonu w Wielkopolsce przodków mojej Mamy, że nie tylko określano fakt iż są obcy na tym terenie, ale podawano dodatkowo imię i nazwisko oraz adres gospodarza u którego wówczas mieszkali. W moim przypadku ten prapra... był pilarzem i z tego powodu przemieszczał się z rodziną więc tak mu dzieci oraz fakt śmierci żony zapisano. Być może w okresie zaborów mieli obowiązek składania sprawozdań o ruchu ludności ( coś takiego widziałam w jakiejś księdze) i dlatego tak starannie określali gdzie kto mieszkał.
Myślę, że podobnie jak teraz ludzie mogli mieć tzw. kwatery gościnne do wynajęcia także we własnych domach ( chałupach).
Pozdrawiam serdecznie
Janina
- Czerkawska_Ewa

Re: Co oznacza zwrot "Na gościńcu zamieszkały"
Dziwne, że w przypadku mojej rodzinny ksiądz nie pisał ani skąd przybyli, ani u kogo się zatrzymali. Muszę jeszcze raz dokładnie przeanalizować te metryki.
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa