Wywody szlacheckie - gdzie szukać

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

wywody szlacheckie - gdzie szukać

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam,
Trzeba napisać do AGADu, w którym są szczątkowe dokumenty. Inwentarz jest pod adresem http://www.agad.archiwa.gov.pl/metodyka/inwentarze.html
W latach 1893-1895 wszystkie akta zlikwidowanej Heroldii Królestwa Polskiego wywieziono do Petersburga i złożono w Departamencie Heroldii Rządzącego Senatu. Wśród nich były także akta Deputacji Senatu Królestwa Polskiego i Komitetu Tymczasowego do Rozpoznawania Szlachectwa. Akta Heroldii Królestwa Polskiego wróciły do Polski w 1922 r. Przechowywane były w AGAD. Niestety wszystkie te dokumenty spłonęły w czasie II Wojny Światowej. Przechowywany obecnie w AGAD szczątek zespołu to akta rewindykowane w 1964 r. ze Związku Radzieckiego, nie przekazane Polsce po I wojnie światowej.
Ja napisałam emaila z opisem czego szukam i otrzymałam odpowiedź gdzie i co mają, z podaniem numerów zespołów i sygnatur. Mnie pozostało tylko wypełnić zamówienie i czekać.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Post autor: DorotaP »

Serdecznie dziękuję za pomoc
Dorota
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, wywody są na mikrofilmach u Mormonów, myślę ze tych rodzin z Ukrainy i to samo jest chyba w Kijowie, jest tu też książka w bibliotece cyfrowej o ile dobrze pamiętam ; Wywody Szlachty Galicji i Bukowiny, było tez parę rysunków z wywodów z nazwiskami czyli kopie z oryginału, ale ciasno w kompie i to wyrzuciłem ten link, podam tu co nieco o nazwiskach szlacheckich, może się komuś przyda, pozdrawiam - Julian ; http://www.mojepodlasie.friko.pl/podlas ... #Piekarscy
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kasia_wilcz »

Witam serdecznie,
a jak się sprawa przedstawia w przypadku szlachty pruskiej (Wielkopolska, Kujawy, Pomorze)?
Czy znajdę gdzieś wywody, wpisy do Heroldii?
RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

Pomogę Pani, bo widzę że szuka Pani na serio i poważnie, i podaje Pani dużo szczegółów

Mam więc takie coś:

Józef Targowski, "generosus", ekonom w Niedźwiedziu 1774-80, x Salomea 1774-80 -> Marianna (ur. 1774), Józef Gabriel (ur. 1776), Tomasz Cyprian (ur. 1777), Łucja Wiktoria (ur. 1778) i Wojciech Antoni (ur. 1780) (* metryki Niedźwiedź) (* Niedźwiedź należał do rodu Małachowskich, więc na pewno trzeba też szukać dalej w kręgu klienteli i słuzby administracyjnej być może innych dóbr tej rodziny)

Czy Józef jest identyczny z Józefem z 1749 ojcem Antoniego, nie wiem (nie jest to wykluczone, ale bardziej ten Józef pasuje na brata Antoniego)

Ponadto niejaki Stanisław Targowski w 1859 sprzedaje dobra Grzegorzewice w pow. opatowskim (* "Russoccy herbu Zadora" T. Lenczewski)

Roman KK :)
Ostatnio zmieniony sob 02 mar 2013, 15:43 przez RomanK, łącznie zmieniany 3 razy.
DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Post autor: DorotaP »

Ogromne dzięki to już jakiś trop może w końcu ruszę z miejsca
pozdrawiam Dorota
Czyż_Monika

Sympatyk

Post autor: Czyż_Monika »

Witam
Poszukuję wywodów Czyż h. Godziemba szlachty litewskiej. Na genealodzy.pl znalazłam dwa dotyczące Jakuba Mikołajewicza Czyża i Matysa Mikołajewicza Czyż, ale mieli oni jeszcze 3 braci Stanisława, Andrzeja i Jana. Jak sprawdzić czy takie wywody istnieją i gdzie ich szukać?
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Wywody są z Archiwum Historycznego Litwy w Wilnie. Sprawdzałem teczkę Czyżów i innych nie znalazłem, co nie oznacza, że ich nie ma. Napiszę do Ciebie na maila w sprawie informacji o Czyżach, o których pisałaś.

Pzodrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Do archiwum we Lwowie napisałem maila już ponad miesiąc temu. Jakoś mnie niepokoi ta długa cisza. Żadnej odpowiedzi. Podobno AGAD robi mikrofilmy z tych akt.

A ile Wy czekaliście?

ps.

Nie mogąc się doczekać odpowiedzi bezpośrednie z lwowskiego archiwum, zamówiłem usługę wykonania fotokopii tych akt poprzez portal Genealogia Polaków. W ciągu kilku dni dostałem fotokopie w bardzo dobrej jakości.

Pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony ndz 13 lip 2014, 16:23 przez Marek.Podolski, łącznie zmieniany 1 raz.
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

RomanK pisze:Pomogę Pani, bo widzę że szuka Pani na serio i poważnie, i podaje Pani dużo szczegółów

Mam więc takie coś:

Józef Targowski, "generosus", ekonom w Niedźwiedziu 1774-80, x Salomea 1774-80 -> Marianna (ur. 1774), Józef Gabriel (ur. 1776), Tomasz Cyprian (ur. 1777), Łucja Wiktoria (ur. 1778) i Wojciech Antoni (ur. 1780) (* metryki Niedźwiedź) (* Niedźwiedź należał do rodu Małachowskich, więc na pewno trzeba też szukać dalej w kręgu klienteli i słuzby administracyjnej być może innych dóbr tej rodziny)

Czy Józef jest identyczny z Józefem z 1749 ojcem Antoniego, nie wiem (nie jest to wykluczone, ale bardziej ten Józef pasuje na brata Antoniego)

Ponadto niejaki Stanisław Targowski w 1859 sprzedaje dobra Grzegorzewice w pow. opatowskim (* "Russoccy herbu Zadora" T. Lenczewski)

Roman KK :)
Jeśli mogę wtrącić 2 grosze: w Trzemeśni, dnia 28 kwietnia 1818 zmarł Józef Targowski lat 74, proboszcz. A w par. Liszki /on-line/ znalazłam zgon Agnieszki Targowskiej, lat 1, zmarłej dnia 11 grudnia 1811, córka NN i Justyny Targowskiej, tułającej się po wsiach, urodzonej w Wadowicach.
Pozdrawiam
Gienia.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

W St. Petersburgu. Proszę wejść na Forum rodów Grodzieńskich. W tym samym zbiorze winny być i inne wywody z WKL.

Pozdrawiam serdecznie.
Czyż_Monika

Sympatyk

Post autor: Czyż_Monika »

Dziękuję, znalazłam Czyżów, teraz tylko dobrać się do teczek :)
Pozdrawiam
Jan_Cze

Sympatyk

Post autor: Jan_Cze »

Witam,

chciałbym prosić o pomoc lingwistyczną związaną z wywodami szlacheckimi.

Zamierzam się zwrócić do archiwum w Żytomierzu o zbadanie teczki legitymacyjnej rodziny, ale nie mogę nigdzie trafić na ukraińskie/rosyjskie określenie "teczki legitymacyjnej/teczki wywodowej".

Czy mógłbym prosić o pomoc?

pozdrawiam i z góry dziękuję
Janek
Orzechowski_Marek

Sympatyk

Post autor: Orzechowski_Marek »

W Chmielnickim archiwum nazywają ten fond дворянское депутатское собрание
Jan_Cze

Sympatyk

Post autor: Jan_Cze »

Orzechowski_Marek pisze:W Chmielnickim archiwum nazywają ten fond дворянское депутатское собрание
Bardzo dziękuję za podpowiedź
pozdrawiam
Janek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”