Nazwisko: Jażdżyk

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Bardzo dziękuję za te informacje. Zamierzam wiosną wybrać się do Iłowa, Giżyc,Młodzieszyna w poszukiwaniu śladów Jażdżyków.
pozdrawiam, Stanisław
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Witam,
Stanisławie jak już będziesz w Iłowie to wpadnij do Gąbina (15 km oddalony) tam również mieszka rodzina Jażdżyk.
Najbardziej znanym jest były dentysta którego na pewno zna każdy starszy mieszkaniec Gabina (nie jestem pewien czy jeszcze żyje ?).Rodzina mieszka niedaleko kościoła w Gąbinie.
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Pit3r87

Sympatyk

Post autor: Pit3r87 »

Witam,

poszukuję informacji na temat Bolesława Jażdżyk, mojego pradziadka. Wiem, że urodził się w 1883-01-26, ale nie wiadomo gdzie. Zmarł w 1943 w Mielcu. Niestety, ale nie ma aktu zgonu ani w USC, ani w parafii. Znam kilka informacji z życia Bolesława:

- w 1931 urodził się jego syn Mirosław w Sosnowcu
- z opowieści rodziny, wiem ze był malarzem i w Chrześcijańskim Informatorze Zagłębia Dąbrowskiego na rok 1938 jest potwierdzenie
- w latach 1940 - 1942 został wraz z rodziną wysiedlony ze Sosnowca i przeniósł się do Mielca.
- posiadam w domu legitymacje komunikacyjną Bolesława z
Sosnowca z 1938
- ożenił się z Heleną Łukjanienko urodzoną w Chabnie na Ukrainie
- nie wiem czy ożenił się z Heleną w Sosnowcu czy wcześniej.
- z opowieści rodzinnych wiem, że do Sosnowca przeprowadził się z mazowieckiego. Ale też nie wiem czy tam się urodził.
- znalazłem też Goniec_Czestochowski_Nr_133_1907, w którym ogłasza się jakiś Bolesław Jażdżyk, że robi szyldy w Częstochowie na ulicy Jasnogórskiej 10. Być może to mój pradziadek, ale na 100% nie wiem.
Piotr
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Witaj Piotr,

Kartkę z tym nazwiskiem i datą mam cały czas na widocznym miejscu, ale jeszcze nie znalazłem żadnego śladu.
W ubiegłym roku wszystkie wyjazdy poswięciłem na poszukiwanie rodziny dla Jazdzyków z Ameryki. Znalazłem im bliska rodzinę w Polsce.
W tym roku udało mi sie tylko raz pojechać do Iłowa. W Iłowie jednak nie ma tej księgi chrztów z lat 1880-1889. Ktoś sobie pożyczył :))
Chcę sprawdzić w Giżycach i w Rybnie, ale ksiądz z Gizyc dużo wyjeżdza i trudno zegrać wspólny termin.
Proponuję abyś w międzyczasie spróbował zadzwonić do Rybna ( tego w powiecie Soczaczew) Może ksiądz sprawdzi Ci tę datę telefonicznie.
Mi po pół roku dzwonienia udało się trafić w Kuninie na proboszcza i podał mi dane przez telefon.
Jak coś znajdę to się odezwę .
Pozdrawiam, Stanisław
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

marwro pisze:Witam,

Nie wiem czy to ma znaczenie ale bardzo dużo nagrobków z nazwiskiem Jażdżyk widziałem przechadzając się po cmentarzu parafialnym w Bolimowie.

Pozdrawiam

Marek
A ja znam Jażdżyków w Skierniewicach. Ojciec jest prezesem Spółdzielni Inwalidów, a syn ok. 40-letni radnym miasta Skierniewice. Mogą pochodzić z pobliskiego Bolimowa.

Pozdrawiam
Janina
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

A ja znam Jażdżyków w Skierniewicach. Ojciec jest prezesem Spółdzielni Inwalidów, a syn ok. 40-letni radnym miasta Skierniewice. Mogą pochodzić z pobliskiego Bolimowa.

Pozdrawiam
Janina[/quote]

To jest bardzo prawdopodobne., a do Bolimowa trafili z Iłowa. Bolimów jest poza zasięgiem moich poszukiwań. Ja szukam śladów Jażdzyków, głównie w parafii Iłów i sąsiednich. Potrzebuję też sprawdzić parafie w Sochaczewie i w Kroczewie. Jednak nie jest to takie proste. Trzeba mieć wiele szczęścia by trafić do proboszcza i do kancelarii:)

Pozdrawiam, Stanisław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”