Araczek – nie znalazłam w swoich źródłach – pewnie zbyt rzadkie; może zdrobnienie od arak?
Pochodzenie nazwisk (cz.1) [*dzielone]
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Dampc_Kasia

- Ewa_Szczodruch

nazwisko - Piwoński/a
Pani Katarzyno.
Jestem bardzo ciekawa czy w pani źródłach i materiałach jest nazwisko Piwoński/a.
Mnie udało się stwierdzić coś takiego:
W Kodeksie Dyplomatycznym Wielkopolski w tomie XI znalazłam najstarszy jak dotąd dokument historyczny dotyczący naszego nazwiska o następującej treści:
"18 czerwca 1382 Jakub Piwoński wójt w Stawie funduje altarię w kościele Św. Mikołaja w Stawie"
Data tego wydarzenia w którym uczestniczył Jakub noszący jak my nazwisko Piwoński robi wrażenie... przynajmniej na mnie.
Przypuszczam, ze nazwisko może pochodzić od nazwy miejscowości Piwonice. Obecnie jest to dzielnica Kalisza. Pod Kaliszem istnieje też miejscowość Staw. Kościół zaś istnieje już tylko w zapisach historycznych - był to kościół drewniany.
Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam
Jadwiga Piwońska
Jestem bardzo ciekawa czy w pani źródłach i materiałach jest nazwisko Piwoński/a.
Mnie udało się stwierdzić coś takiego:
W Kodeksie Dyplomatycznym Wielkopolski w tomie XI znalazłam najstarszy jak dotąd dokument historyczny dotyczący naszego nazwiska o następującej treści:
"18 czerwca 1382 Jakub Piwoński wójt w Stawie funduje altarię w kościele Św. Mikołaja w Stawie"
Data tego wydarzenia w którym uczestniczył Jakub noszący jak my nazwisko Piwoński robi wrażenie... przynajmniej na mnie.
Przypuszczam, ze nazwisko może pochodzić od nazwy miejscowości Piwonice. Obecnie jest to dzielnica Kalisza. Pod Kaliszem istnieje też miejscowość Staw. Kościół zaś istnieje już tylko w zapisach historycznych - był to kościół drewniany.
Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam
Jadwiga Piwońska
- Ewa_Szczodruch

Pochodzenie nazwiska
Dziękuje Kasiu za odpowiedź.
Nie wiem dlaczego nie mogę otworzyć założonego przez Ciebie watku od początku.
Chciałabym go przeczytać... bo jak w przypadku każdego z nas nasze korzenie są dośc rozległe i ciekawi jesteśmy pochodzenia nazwisk naszych pra prababek.
A być może już pochodzenie niektórych z nich wyjaśniałaś. Ale zdaje się że to mój problem z ustawieniami w moim komputerze.
Czy pisałaś a jeśli nie to czy masz w materiałach pochodzenie nazwiska Witkowski/a?
Pozdrawiam
Nie wiem dlaczego nie mogę otworzyć założonego przez Ciebie watku od początku.
Chciałabym go przeczytać... bo jak w przypadku każdego z nas nasze korzenie są dośc rozległe i ciekawi jesteśmy pochodzenia nazwisk naszych pra prababek.
A być może już pochodzenie niektórych z nich wyjaśniałaś. Ale zdaje się że to mój problem z ustawieniami w moim komputerze.
Czy pisałaś a jeśli nie to czy masz w materiałach pochodzenie nazwiska Witkowski/a?
Pozdrawiam
- Ewa_Szczodruch

Witam,
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Gagat. Jest to dosc czeste nezwisko, z moich danych wynika, ze jest 480 osob noszacych to nazwisko w Polsce. Mam dwie teorie na temat pochodzenia. Jedna to oczywiscie mozliwosc derywacji slowa gagatek i wtedy byloby to pewnie pochodzenie od przezwiska i nalezaloby do tej samej wlasnie grupy co Gagatek, Gagaszek i inne. Mam jeszcze druga teorie. Wydaje mi sie, ze moze to byc jedno z nazwisk nadawanych Zydom w zaborze austriackim, gdyz gagat to zarowno z jezyku niemieckim jak i polskim nazwa mineralu, kamienia ozdobnego. Ta druga teoria jest prawdopodobna biorac pod uwage to, ze mam semickie uszy:-) Ale to wszystko tylko moje nieprofesjonalne domysly. Przy okazji jeszcze zapytam o nazwisko Gil. Za odpowiedz z gory bardzo dziekuje.
Krzysztof Gagat
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Gagat. Jest to dosc czeste nezwisko, z moich danych wynika, ze jest 480 osob noszacych to nazwisko w Polsce. Mam dwie teorie na temat pochodzenia. Jedna to oczywiscie mozliwosc derywacji slowa gagatek i wtedy byloby to pewnie pochodzenie od przezwiska i nalezaloby do tej samej wlasnie grupy co Gagatek, Gagaszek i inne. Mam jeszcze druga teorie. Wydaje mi sie, ze moze to byc jedno z nazwisk nadawanych Zydom w zaborze austriackim, gdyz gagat to zarowno z jezyku niemieckim jak i polskim nazwa mineralu, kamienia ozdobnego. Ta druga teoria jest prawdopodobna biorac pod uwage to, ze mam semickie uszy:-) Ale to wszystko tylko moje nieprofesjonalne domysly. Przy okazji jeszcze zapytam o nazwisko Gil. Za odpowiedz z gory bardzo dziekuje.
Krzysztof Gagat
- Ewa_Szczodruch

Witaj Krzysztofie
Gagat 1432 -od gagat, gagatek w staropolszczyźnie 'czarna odmiana bursztynu', później 'pieszczoch, nicpoń'.
Gil 1354 - od gil 'ptak wróblowaty'.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Gagat 1432 -od gagat, gagatek w staropolszczyźnie 'czarna odmiana bursztynu', później 'pieszczoch, nicpoń'.
Gil 1354 - od gil 'ptak wróblowaty'.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Ewuńku cieplutka, witam Cię po powrocie! Ja też będę kilka dni, to i może ja w czymś pomogę.
Na dziś chciałbym Cię wesprzeć w ślicznym nazwisku ARACZEK, co to Ania się pyta.
Masz rację, rzeczywiście nazwisko bardzo rzadkie, u Rymuta, u Kalety z jej "Słownikiem Najstarszych Nazwisk Polskich", itd. nie występuje. Ale Prof. Rymut mówił mi wielokrotnie, że jak nazwisko rzadkie, to może być "przekręcone" przez wiry historii. Sięgnijmy więc do HARA? Otóż od tego staropolskiego nazwania (od podstawy 'hara, gwarowe "dół na ziemniaki", ale też "nędzna wódka!
mamy wiele odmian nazwisk, możemy założyć też CHARACZEK, HARACZEK - a jak już ksiądz/urzędnik cywilny wpisywał nazwisko fonetycznie, bo część naszych przodków pisać nie umiała, to wisywał Haraczek, Characzek, Araczek, itd.
Jeśli Ani nazwisko rodowe Araczek to Haraczek, Characzek, to Ania musi zwrócić na to uwagę przy czytaniu kolejnych wpisów w księgach parafialnych i innych. I może też badać lokalizację nazwiska w Polsce, szukając gniazda rodowego: np. z www.herby.com.pl
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Haraczek 1 Za:1 = a więc okolice Zamościa.
Aniu, jeśli nie mam racji i puszczam Cię na manowce, to pardon.
A! Mam jeszcze niespodziankę dla wszystkich badających nazwiska rodowe, do uśmiechniecia się w naszym krótkim ale fajnym życiu, otóż wymieniony "Słownik Najstarszych Nazwisk w Polsce" wymienia np z B:
Bełczywoda
Biała Ksieni - Biały Ksiądz
Biała Suknia
Biezdziadowic
Błyszczywoda
Błyszczyząb
Bombardysta
itd.
I jeszcze coś z innych liter, kilka tylko bo zanudzę:
Cielęca Noga
Ciężka Głowa
Darmopychowna
Darmotrunek
Dwa Żelaza
Gubiwoda
Jutrowoj
Kocia Główka
Kozi Mistrz
Kuropłoch
Liżygęba
Ludzka Szkoda
Mały Michałek (a Małysz to hoho, notowany od roku 1244)
Moczygardło
Obwiesiżebrak
Objadek
Odrzypłaszcz
Oprawca
Parzymieszek
Pierdołek
Piwny Miech
Porzuciwoł
Przebździbłoto
Rozkoszka
Szalony Wójt
Trzęsigość
Wszystkim Swak
Źle Wlazł
itd. itd.
(obsceniczne pominąłem, aby nie razić oczu przed godz. 22
To zrobiłem też, aby ukazać fragment listy mówiącej o niezwyklym bogactwie polskiego języka, i zapomnianych wielu nazwiskach.
Wasz,
Na dziś chciałbym Cię wesprzeć w ślicznym nazwisku ARACZEK, co to Ania się pyta.
Masz rację, rzeczywiście nazwisko bardzo rzadkie, u Rymuta, u Kalety z jej "Słownikiem Najstarszych Nazwisk Polskich", itd. nie występuje. Ale Prof. Rymut mówił mi wielokrotnie, że jak nazwisko rzadkie, to może być "przekręcone" przez wiry historii. Sięgnijmy więc do HARA? Otóż od tego staropolskiego nazwania (od podstawy 'hara, gwarowe "dół na ziemniaki", ale też "nędzna wódka!
Jeśli Ani nazwisko rodowe Araczek to Haraczek, Characzek, to Ania musi zwrócić na to uwagę przy czytaniu kolejnych wpisów w księgach parafialnych i innych. I może też badać lokalizację nazwiska w Polsce, szukając gniazda rodowego: np. z www.herby.com.pl
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Haraczek 1 Za:1 = a więc okolice Zamościa.
Aniu, jeśli nie mam racji i puszczam Cię na manowce, to pardon.
A! Mam jeszcze niespodziankę dla wszystkich badających nazwiska rodowe, do uśmiechniecia się w naszym krótkim ale fajnym życiu, otóż wymieniony "Słownik Najstarszych Nazwisk w Polsce" wymienia np z B:
Bełczywoda
Biała Ksieni - Biały Ksiądz
Biała Suknia
Biezdziadowic
Błyszczywoda
Błyszczyząb
Bombardysta
itd.
I jeszcze coś z innych liter, kilka tylko bo zanudzę:
Cielęca Noga
Ciężka Głowa
Darmopychowna
Darmotrunek
Dwa Żelaza
Gubiwoda
Jutrowoj
Kocia Główka
Kozi Mistrz
Kuropłoch
Liżygęba
Ludzka Szkoda
Mały Michałek (a Małysz to hoho, notowany od roku 1244)
Moczygardło
Obwiesiżebrak
Objadek
Odrzypłaszcz
Oprawca
Parzymieszek
Pierdołek
Piwny Miech
Porzuciwoł
Przebździbłoto
Rozkoszka
Szalony Wójt
Trzęsigość
Wszystkim Swak
Źle Wlazł
itd. itd.
(obsceniczne pominąłem, aby nie razić oczu przed godz. 22
To zrobiłem też, aby ukazać fragment listy mówiącej o niezwyklym bogactwie polskiego języka, i zapomnianych wielu nazwiskach.
Wasz,
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
-
Kowalik-Mirosław

Ewa_Szczodruch pisze:Witaj Jadwigo![]()
Mam na imię Ewa, ale Kasia -też ładnie![]()
Witkowski 1387 - od nazw miejscowych Witkowice, Witków (kilka wsi).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Droga Ewo
Chodzi mi o pochodzenie nazwiska Gdel?
Pozdrawiam i przepraszam za tamto wyżej
Jadwiga Piwońska