Akt zgonu sporządzony w parafii Kłobuck, jedyna córka o jakiej wiem, urodziła się ok. 1804r. w Działoszynie (miedzy Wieluniem a Wieruszowem).

O jaką miejscowość może chodzić?
Pozdrawiam, Nina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

To sprawdz w księgach prowadzonych dla wyznania rzym-kat. do 1825r byli w nie wpisywani wszyscy [ różne wyznania], a może na tamtym obszarze i dłużej np do 1830r.ninainka pisze:Córka Daniela Czkowskiego (akt zgonu) nosiła imiona Szarlotta Wilhelmina (ur. w Działoszynie), syn którego akt zgonu teraz znalazłam to Leopold (również młynarz) ur. w Kluczborgu (czyli Kluczborku - mieszkam 10 km dalej).
Jakieś 5 km od Kluczborka jest wieś Markotów z przysiółkiem Cygany, który dawniej był samodzielną wsią. W akcie zgonu Leopolda jest zapis o religii ewangelickiej.
Nie wiem tylko czy dobrze myślę, a ze względu na księgi parafialne ewangelickie z Kluczborka dopiero od 1830 roku raczej się nie dowiem :/

Rozumiem już Nino, ale nie było dat na tym akcie. Pańki były już dużą miejscowością i tam mieszkali inżynierowie występujący w tym akcie wieczystej dzierżawy obszaru zajmowanego pod kolonię, ale nie wiem czy była tam parafia, natomiast w Przystajni była i dziedzic zapewniał daninę należną proboszczowi pobieraną z tej kolonii. Tyle pamiętam z tamtego aktu, który odczytywałam już dość dawno.ninainka pisze:Daniel Czkowski, którego aktu urodzenia i ślubu z Marianną Frydrych poszukuję urodził się około 1750-60, a więc blisko 100 lat przed lokacją miejscowości o której piszesz. Parafia Panki powstała chyba w 1919r., wcześniej może to była Przystajń. Spróbuję to sprawdzić.