Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@sevek
Z pańskiej prośby wynikało, że szczególnie interesują pana nazwiska rodziców. I te nazwiska podałem. W dokumencie znajduje się jeszcze sporo innych rzeczy - na przykład data i nazwiska świadków. Proszę precyzyjnie podawać, co pana interesuje. Ja z zasady nie zajmuję się literalnym przepisywaniem metrykaliów.
Dat dziennych urodzenia młodych w tym akcie oczywiscie nie ma. O tym, czy są akty zbiorcze małżeństw /allegata/, dowiedzieć się mozna z bazy danych PRADZIAD.
Ma pan przecież rzecz najważniejszą - numer aktu. To powinno panu umozliwić zamówienie jego kopii w archiwum. Gdybym miał każdemu przepisywać i tłumaczyć akty, to oszalałbym po tygodniu.
pozdrawiam - tomek
sevek

Sympatyk

Post autor: sevek »

Tomek1973 pisze:@sevek
Z pańskiej prośby wynikało, że szczególnie interesują pana nazwiska rodziców. I te nazwiska podałem. W dokumencie znajduje się jeszcze sporo innych rzeczy - na przykład data i nazwiska świadków. Proszę precyzyjnie podawać, co pana interesuje. Ja z zasady nie zajmuję się literalnym przepisywaniem metrykaliów.
Dat dziennych urodzenia młodych w tym akcie oczywiscie nie ma. O tym, czy są akty zbiorcze małżeństw /allegata/, dowiedzieć się mozna z bazy danych PRADZIAD.
Ma pan przecież rzecz najważniejszą - numer aktu. To powinno panu umozliwić zamówienie jego kopii w archiwum. Gdybym miał każdemu przepisywać i tłumaczyć akty, to oszalałbym po tygodniu.
pozdrawiam - tomek
dziękuję Panu za wszelkie informację; nie bardzo orientuję się co może znajdować się w takim akcie stąd moje naiwne pytania;
sevek
Tomek1973

Sympatyk

@sevek
Chętnie to panu powiem.
Data, parafia, świadkowie, informacja o odbytych zapowiedziach i ewentualnej umowie przedślubnej. Dane pana młodego - wiek, miejsce urodzenia, miejsce zamieszkania, zajęcie, imiona rodziców, nazwisko panieńskie matki. Dane pany młodej - j.w.
Prosze odszukać na forum w dziale tłumaczeń z języka rosyjskiego jakiś przykładowy akt i sobie go obejrzeć. Dokumenty były sporządzane według takiego samego schematu.

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
mastalerz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: mastalerz »

Tomek1973 pisze:@Mirek Mastalerz
7/1853 Żelechlinek
świadkowie - Michał Kwieciński / Jędrzej Kania - rolnicy
Mateusz Jaworski, syn Franciszka i Marianny z Grabowskich lat 20, ur Bosławice /?/ zam. Żelechlinek
Józefa Cyniak panna, lat 17. córka Wojciecha i Antoniny z Woźniaków ur. Łochów zam. Bukowiec

Miłej niedzieli życzę:)
Tomku, bardzo Ci dziekuję za powyższe,
kolejna podobna prośba ( w miarę możliwości):

akt chrztu Franciszka Jaworskiego z roku 1844 (brak nr aktu)
324/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Żelechlinku

prosba o dane:
- nr aktu
- rodzice
- chrzestni

pozdrawiam
Mirek Mastalerz
Tomek1973

Sympatyk

@Queenmagic
ASC Stanowiska 1891 / akt numer 56 - ur. Ignacy Kempski, syn Józefa i Wiktorii
Awatar użytkownika
mastalerz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: mastalerz »

mastalerz pisze:
Tomek1973 pisze: akt chrztu Franciszka Jaworskiego z roku 1844 (brak nr aktu)
324/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Żelechlinku
Tomku,
tego aktu chrztu Franciszka już nie szukaj, bo to nie ten Franciszek.
Franciszek Jaworski właściwy urodził się ok. 1810 roku ale brak go w indeksie urodzonych w parafii Żelechlinek.
Może coś znajdę w aktach zgonu.
Napiszę później.
Pozdrawiam
i jeszcze raz dziękuję.
Mirek
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Serdeczne dzięki Panie Tomku! A jednak to był właściwy trop! Wszystko się chyba zgadza, bo rodzice dwóch braci są ci sami, no i ojciec miał być Józef. Wiem, że z tego związku była jeszcze trójka: Stanisław, Władysław i Marianna. Mam teraz dzięki Panu konkretne numery aktów (gdzie mniej więcej znałam datę urodzenia), ale co do pozostałych z rodzeństwa, to będę chyba musiała prosić archiwum o przeszukanie lat wcześniejszych i późniejszych w stosunku do tych odnalezionych. Nie wiem tylko jaki zakres lat im podać. Co Pan radzi?

Pozdrawiam
Daria
guzia28

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: guzia28 »

Panie Tomku, wcześniej prosiłam o odnalezienie aktu urodzenia Szczepana Czyżykowskiego , dziś również o to proszę ale w latach 1886, 1887 i 1888. Miejscowość Żelechlinek (parafia) lub Lesisko lub Bukowiec, są to wsie położone obok siebie mające jedną parafię. Odwiedziłam tatejszy cmentarz i parafię ale na jakąkolwiek pomoc ze strony Kościoła mogę liczyć dopiero po Świętach ;( Z góry Dzękuję!!!
Tomek1973

Sympatyk

Queenmagic pisze:[...] Wiem, że z tego związku była jeszcze trójka: Stanisław, Władysław i Marianna. Mam teraz dzięki Panu konkretne numery aktów (gdzie mniej więcej znałam datę urodzenia), ale co do pozostałych z rodzeństwa, to będę chyba musiała prosić archiwum o przeszukanie lat wcześniejszych i późniejszych w stosunku do tych odnalezionych. Nie wiem tylko jaki zakres lat im podać. Co Pan radzi?
Pozdrawiam
Daria
Nie rozumiem: w jakiej sprawie potrzebuje pani mojej rady? W sprawie tego, kiedy pani przodkom rodziły się dzieci? Chyba przecenia pani moją wiedzę w tym zakresie. Z tego co się orientuję, dzietność kobiet jest ograniczona fizjologią, choć oczywiście są rzeczy na niebie i ziemi, o których się fizjologom nie śniło.
A jesli chodzi przeszukanie jeszcze kilku ksiąg parafialnych ze Stanowisk, to proszę spróbować zastosować na tym forum magiczną formułę zaczynającą się od słów: "Panie Tomku, czy mogłabym prosić...".

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Witam ponownie Panie Tomku :)
Pytałem już o poniższe trzy osoby, tylko nie było ich w parafii Grocholice.
Okazało się, że Władysław Jankowski po ślubie z drugą żoną Katarzyną mieszkali już w Bełchatowie.
Dlatego proszę o sprawdzenie poniższych osób w księgach parafii Bełchatów:
1). Marianna Jankowska (c. Władysława i Katarzyny ?) - ur. w 1898 roku (przypuszczalnie marzec);
2). Józef Adam Jankowski (s. Władysława i Katarzyny ?) - ur. 1900;
3). Jan Kazimierz Jankowski (s. Władysława i Katarzyny ?) - ur. 1902;
Chodzi o datę i miejsce urodzenia, numer aktu, ew. jakąś informację na marginesie dot. ślubu lub zgonu, a także nazwisko panieńskie żony Katarzyny;
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński, Szczecinek
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Queenmagic napisała:

Witam!

Panie Tomku! Serdecznie proszę o sprawdzenie następujących aktów urodzenia:

Parafia Stanowiska (nr zespołu 309/0)

Nieśmiało muszę stwierdzić, że od początku stosuję tę magiczną formułę jak cytowana powyżej. Ale skoro życzy Pan sobie jeszcze raz a konkretnie to nie ma sprawy :D

A zatem Panie Tomku, czy mogłabym prosić o sprawdzenie, czy akty urodzenia wymienionej trójki rodzeństwa znajdują się w księgach z lat 1880-1881 i 1892-1895.

Daria
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Tomku,
jesteś taki kompetentny, miły, przydatny, dowcipny, uprzejmy, niezastąpiony itd itp. :roll:
No dosyć podlizywania się, może wystarczy. :D
Przypominam sie uprzejmie i nienatarczywie w sprawie foto tablicy u Jezuitów. :evil:
Jacek
Tomek1973

Sympatyk

@Queenmagic
No i co pani narobiła? Wyszedłem na jakiegoś nadętego Narcyza. :(
Magiczna formuła nie ma zaspakajać mojego ego. Chodziło mi po prostu o to, żeby podała pani daty, w jakich mam szukać, bo ja już nie pamiętam, jakie księgi przeglądałem.
@Jacek Jarnuszkiewicz.
Zdjęcie wrzucę jutro wieczorem.
A ja natarczywie przypominam, że Twoi przodkowie wyzyskiwali moich, na dodatek lejąc ich przy każdej okazji nahajką po plecach :evil:

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Bednarska_Małgorzata

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bednarska_Małgorzata »

Witaj Tomku,
mam nadzieję, że pod własciwy adres kieruję moje zapytanie.
Babcia moja zg. z aktem zgonu ur. 04.09.1903 w Tomaszowie Mazowieckim, córka Tomasza i Walerii zd. Bednarek.
Czy możesz sprawdzić czy faktycznie jest taki akt, a może uda się coś wiecej dowiedzieć na temat jej rodziców i rodzeństwa ?
pozdrawiam
Małgorzata :wink:
Tomek1973

Sympatyk

@Bednarska_Małgorzata
Proszę choć podać imię i nazwisko panieńskie babci.
Jeśli chodzi o pozostałe osoby, to musiałbym znać lata, w których miałbym ich szukać.

pozdrawiam - tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”