Raźniewo wieś k. Płońska

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Razniewski_Marek

Sympatyk

Raźniewo wieś k. Płońska

Post autor: Razniewski_Marek »

Witam,
Od pewnego czasu interesuje mnie wymieniona w temacie wieś Raźniewo - jej historia i pochodzenie nazwy. W jednym z wyjaśnień pochodzenia mojego nazwiska, wymieniona jest właśnie nazwa tej wsi.
Wysłałem pewien czas temu zapytanie do Pracowni Dokumentacji Dziejów Płońska zapytanie ws. dziejów tej miejscowości i pozwalam sobie wstawić tutaj fragment (chyba najistotniejszy) tej korespondencji:
"Miejscowość Raźniewo jest wsią stosunkowo młodą, powstałą w miejscu dawnej wsi o nazwie Dalanowo oraz folwarku noszącego tę samą nazwę. W wydanym w 1933 roku przez Wydawnictwo Książnicy Naukowej (Warszawa-Przemyśl) „Skorowidzu miejscowości Rzeczpospolitej Polskiej z oznaczeniem terytorialnie im właściwych władz i urzędów oraz urządzeń komunikacyjnych” – obecna wieś Raźniewo występuje jeszcze jako wieś i folwark Dalanowo, natomiast na mapie Płońska i okolic pochodzącej z 1937 roku (http://igrek.amzp.pl/result.php?cmd=id& ... od=P38_S31) w miejscu dawnego Dalanowa wymienione już są trzy miejscowości - Dalanowo-Wróblewo, Dalanowo-Chylewo i Dalanowo-Raźniewo. Być może to właśnie trzecia z tych miejscowości ma związki z dziejami rodziny Raźniewskich (wiadomo nam, że tereny te były zamieszkiwane m. in. przez rodzinę Chylewskich i Wróblewskich)."
Tyle cytatu, a poniżej moje dotychczasowe wnioski/pytania na bazie tych informacji:
1) Raźniewscy na terenie woj. mazowieckiego pojawiają się już nawet u początków XVIII wieku - a więc: albo Raźniewo (lub wieś o podobnej nazwie) istniało już wcześniej w tamtych okolicach, albo nie jest prawdą pochodzenie nazwiska od nazwy wsi lub odwrotnie.
2) Pomijając zupełnie pierwszy wniosek: dlaczego akurat z Dalanowa "wyciągnięto" koniec końców Raźniewo (czy aby taka wieś przypadkiem już dawniej istniała i teraz tylko powrócono do dawnej nazwy ziem)?

Serdecznie proszę o sugestie/porady ze strony wszystkich doświadczonych genealogów i forumowiczów, zaś jeśli znalazłyby się wśród Was osoby, mające jakąkolwiek wiedzę nt. historii Płońska i okolic, o podzielenie się nią, bądź nakierowanie na jakieś bardziej solidne źródła wiedzy w tym zakresie.

Pozdrawiam,
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”