Akty zgonu zmarłych w Obozie Koncentracyjnym na Majdanku

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Akty zgonu zmarłych w Obozie Koncentracyjnym na Majdanku

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

Wczoraj odnalazłam w metrykach z Lublina opublikowanych na FS akt zgonu w tym obozie w 1943 r pierwszego męża mojej mamy mecenasa Józefa Czodrowskiego i widziałam bardzo wiele podobnie sformułowanych aktów zgonu. Jest tam zapis, że akt sporządzono na podstawie zlecenia Starostwa Grodzkiego i nie ma tam mowy o zgonie na Majdanku lub w katowni Zamku Lubelskiego, ale mam z Muzeum na Majdanku listę zmarłych, gdzie w pierwszej pozycji jest zgłaszany zgon Józefa Czodrowskiego i dokładna data pokrywająca się z aktem zgonu. Ta lista była kierowana z Urzędu Miasta Lublina do parafii w celu wystawienia aktu zgonu.
Te akty zgonu są krótkie, nie ma świadków i łatwo je odróżnić od pozostałych aktów zgonów innych mieszkańców Lublina. Są tam często podane miejsca urodzenia tych osób, co może być bardzo ważne dla poszukujących genealogów.
W 1944 r akty zgonu wypełniano niemal hurtowo bo hitlerowcy tak likwidowali ten wielki Obóz Koncentracyjny na Majdanku.

Pozdrawiam
Janina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”