Hermanowie z Hlibowa z zachodniej Ukrainy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Adeling-Herman

Hermanowie z Hlibowa z zachodniej Ukrainy

Post autor: Adeling-Herman »

Witam,

1.Czy ktoś z Szanownych Państwa może mi wyjaśnić bardziej szczegółowo zagadnienie napływu ludności niemieckiej na tereny zachodniej Ukrainy, w szczególności na tereny ziemi trembowelskiej (Hlibów, Poznanka hetmańska, Grzymałów, Skałat), na przestrzeni wieków. Bardzo trudno o szczegółowe informacje na ten temat. Wiem trochę na temat kolonizacji józefińskiej ale wciąż mało.

2.Moje nazwisko rodowe to Herman. Moj dziadek przybyl do Polski po II WŚ z Ukrainy ze wsi Hlibów (po. Skałat, woj. tarnopolskie), kiedy Zachodnia Ukraina została przyłączona do ZSRR. Dziadek nie chcial rozmawiac o historii rodziny, natomiast zachowały się dokumenty z których dowiadujemy sie o moim pra, prapra i praprapra-dziadku (w kolejności - Bazyli, Mikołaj, Teodor) Żoną Mikołaja była Maria Baworowska wywodząca sie ze zubozalego, szlacheckiego rodu herbu Wilczekosy. Oprocz tego w herbarzach Bonieckiego i Uruskiego znalazlem kilka rodzin szlacheckich o nazwisku Herman, m.in. herbu Pobóg, którzy wywiedli sie ze szlachectwa w miescowosci Busk w ziemi tarnopolskiej, położonej ok 70 kilometrów od Hlibowa, a więc niedaleko. Czy ktoś z Szanownych Państwa może pomóc mi w jakiś sposób zweryfikować tą informacje - czy moi przodkowie są spokrewnieni z Hermanami h. Pobóg czy też nie ? Będę bardzo wdzięczny.

3.Jest tez inna hipoteza. We wsi Hlibów z której pochodzi rodzina Hermanów, mieszkają jeszcze dwie inne rodziny o wyrażnie niemieckim nazwisku - Teichman i Soerman. Czy moze być tak, że Hermanowie (Hermannowie) przybyli wraz z Teichmannami i Soermannami na te tereny podczas kolonizacji józefińskiej.

Za wszelkie informacje będę bardzo bardzo bardzo wdzięczny
Czekam z niecierpliwością
Pozdrawiam gorąco wszystkich miłośników genealogii :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”