I że tak powiem jeszcze z innej parafii, wracając do Rzejowic. Bardzo proszę o sprawdzenie czy w księdze urodzeń z roku 1898 figuruje akt Marianny Bielewskiej
Dziękuję i pozdrawiam
Daria
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomku,Tomek1973 pisze: @Jacek Jarnuszkiewicz.
A ja natarczywie przypominam, że Twoi przodkowie wyzyskiwali moich, na dodatek lejąc ich przy każdej okazji nahajką po plecach
pozdrawiam - tomek

Ale ze mnie gapa, przepraszamBednarska_Małgorzata pisze:Witaj Tomku,
mam nadzieję, że pod własciwy adres kieruję moje zapytanie.
Babcia moja zg. z aktem zgonu ur. 04.09.1903 w Tomaszowie Mazowieckim, córka Tomasza i Walerii zd. Bednarek.
Czy możesz sprawdzić czy faktycznie jest taki akt, a może uda się coś wiecej dowiedzieć na temat jej rodziców i rodzeństwa ?
pozdrawiam
Małgorzata
Jacku, oczywiście, że to nie Twoi lali moich. Moją rodzinę poniewierał i wyzyskiwał urodzony Antoni Przyłuski - szlachcic, którego zmiotła popowstaniowa wichura. /Zaraz ktoś dopisze, że poniewierał za słabo.../Jacek_Jarnuszkiewicz pisze: Tomku,
z tego co wiem, to nie lali przy każdej okazji, tylko w dni nieparzyste. A wcale nie lali w niedzielę i święta, oraz w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia. Więc nie przesadzaj z tym okrucieństwem.
Pozdrawiam.
Jacek

No faktycznie, czeka pani juz całe dwa dni. Strasznie panią przepraszam. To się już więcej nie powtórzy. Straszny łobuz ze mnie, żeby kazać kobiecie tyle czekać. Proszę o wybaczenie.guzia28 pisze::k: Panie tomku czy ja mogłabym w delikatny sposób przypomnieć o swojej prosbie z 17. 03, wiem że mineły dopiero dwa dni, ale jakoś odważyłam sie przypomnieć... pozdrawiam :lol: