Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

No masz! Jakkolwiek bym nie sformułowała swojej prośby to i tak niedobrze. A już myślałam, że trafiłam w Pana specyficzny humor. Oczywiście, że nie jest Pan Narcyzem. Niemniej jednak nie odważę się już inaczej jak tylko jeszcze raz serdecznie prosząc o zerknięcie do moich Stanowisk. Jeśli dobrze pamiętam przeglądał Pan dla mnie księgi urodzeń 1882-1891 (tak sobie zanotowałam) Niestety wiem tyle samo co i Pan, więc zaryzykuję i poproszę o sprawdzenie urodzeń w latach 1892-1895.
I że tak powiem jeszcze z innej parafii, wracając do Rzejowic. Bardzo proszę o sprawdzenie czy w księdze urodzeń z roku 1898 figuruje akt Marianny Bielewskiej

Dziękuję i pozdrawiam
Daria
:)
Ostatnio zmieniony śr 18 mar 2009, 23:35 przez Queenmagic, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Tomek1973 pisze: @Jacek Jarnuszkiewicz.
A ja natarczywie przypominam, że Twoi przodkowie wyzyskiwali moich, na dodatek lejąc ich przy każdej okazji nahajką po plecach :evil:

pozdrawiam - tomek
Tomku,
z tego co wiem, to nie lali przy każdej okazji, tylko w dni nieparzyste. A wcale nie lali w niedzielę i święta, oraz w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia. Więc nie przesadzaj z tym okrucieństwem.
Pozdrawiam.
Jacek
Awatar użytkownika
tomgart

Sympatyk

Post autor: tomgart »

Tomku czy mógłbym poprosić o sprawdzenie czy istnieją alegata akt ślubów z parafii Sulmierzyce:
nr 25/1873 Stanisława Gorząda z Józefą Zimoń,
nr 11/1900 Piotra Gorząda z Antoniną z Piesiaków
nr 9/1900 Mikołaja Garstka z Ludwiką Krakowiak
nr 55/1907 Walentego Wosinka z Józefą Susek
i ewentualnie już z 1909 r.: nr 33/1909 Ignacego Krawczyka z Heleną Jarzębską
Nigdy nie widziałem akt tego typu - czy są duże objetosciowo?
Czy można z nich wykonać kopie?.

PS. Sprawdzałem w PRADZIAD, alegaty z tych lat są w Piotrkowie

Pozdrawiam

Tomasz
Awatar użytkownika
Bednarska_Małgorzata

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bednarska_Małgorzata »

Bednarska_Małgorzata pisze:Witaj Tomku,
mam nadzieję, że pod własciwy adres kieruję moje zapytanie.
Babcia moja zg. z aktem zgonu ur. 04.09.1903 w Tomaszowie Mazowieckim, córka Tomasza i Walerii zd. Bednarek.
Czy możesz sprawdzić czy faktycznie jest taki akt, a może uda się coś wiecej dowiedzieć na temat jej rodziców i rodzeństwa ?
pozdrawiam
Małgorzata :wink:
Ale ze mnie gapa, przepraszam :oops:
Bronisława Walczak
pozdrawiam
Małgorzata
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Jacek_Jarnuszkiewicz pisze: Tomku,
z tego co wiem, to nie lali przy każdej okazji, tylko w dni nieparzyste. A wcale nie lali w niedzielę i święta, oraz w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia. Więc nie przesadzaj z tym okrucieństwem.
Pozdrawiam.
Jacek
Jacku, oczywiście, że to nie Twoi lali moich. Moją rodzinę poniewierał i wyzyskiwał urodzony Antoni Przyłuski - szlachcic, którego zmiotła popowstaniowa wichura. /Zaraz ktoś dopisze, że poniewierał za słabo.../
@tomgart
Przypominam, że akty zbiorcze małżeństw /allegata/, to najczęściej metryki osób zawierających związek małżeński w parafii innej, niż ich miejsce urodzenia. W piotrkowskim AP allegata występują jako:
- dołączone /wszyte/ w księgę zawierającej akta SC
- niezależnie od księgi /poszyt/
Z tego co wiem, akta z Sulmierzyc należą do tej drugiej grupy.
Nie umiem się wypowiedzieć na temat ich objętości, ale z pewnością zawarte w nich dokumenty nie są w żaden sposób zindeksowane i skatalogowane. Najczęściej ułożone są chronologicznie - w kolejności, w jakiej zawierane były śluby, do których załączniki były potrzebne.
Można z nich wykonać kopie, ale jeśli zostały zszyte zbyt mocno, to zamiast xero zaproponują zdjęcie cyfrowe dokumentu.
Awatar użytkownika
tomgart

Sympatyk

Post autor: tomgart »

Tomku, w takim razie prosiłbym o sprawdzenie tylko czy jest alegata do tego aktu nr 55/1907 Walentego Wosinka z Józefą Susek , Obywoje pochodzili z innych parafii niż ta w której brali ślub.
I ewentualnie tego nr 9/1900 Mikołaja Garstka z Ludwiką Krakowiak. Chodzi o pannę młodą.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Tomasz
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Tomek1973 pisze:
Moją rodzinę poniewierał i wyzyskiwał urodzony Antoni Przyłuski - szlachcic, którego zmiotła popowstaniowa wichura.
No i stała się sprawiedliwość dziejowa. :)
Pozdrawiam.
Jacek J.
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Witam!
No i widzisz Tomku, Przyłuskiego zmiotła wichura, a Twoja rodzina "się ostała"i jeszcze wydała taaaaki owoc, jak Ty. Pozwolisz, że prześlę Ci e-maila z pewną "bajką" o dwóch pannach z Bukowca? Z Twoim talentem może dopiszesz do niej wątek genealogiczny. Pozdrawiam serdecznie Bożena( dodam-od Łuczyńskich, bo znowu się zagubisz wśród wszystkich Bożen)
guzia28

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: guzia28 »

:k: Panie tomku czy ja mogłabym w delikatny sposób przypomnieć o swojej prosbie z 17. 03, wiem że mineły dopiero dwa dni, ale jakoś odważyłam sie przypomnieć... pozdrawiam :lol:
Tomek1973

Sympatyk

guzia28 pisze::k: Panie tomku czy ja mogłabym w delikatny sposób przypomnieć o swojej prosbie z 17. 03, wiem że mineły dopiero dwa dni, ale jakoś odważyłam sie przypomnieć... pozdrawiam :lol:
No faktycznie, czeka pani juz całe dwa dni. Strasznie panią przepraszam. To się już więcej nie powtórzy. Straszny łobuz ze mnie, żeby kazać kobiecie tyle czekać. Proszę o wybaczenie.
guzia28

Sympatyk
Nowicjusz

:D Już wybaczyłam i życzę miłego tego pierwszego dnia wiosny... Pozdrawiam Pana serdecznie... :k:
guzia28

Sympatyk
Nowicjusz

Ups, z tej radości nadejścia wiosny, pomyliłam dni, ale i tak zycze udanego piątku :)
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

O F I C J A L N E P O D Z I Ę K O W A N I E

Dziękuję Tomkowi za sprawioną mi niezwykła radość z przysłania fotografii tablicy pamiątkowej mojego krewnego, która znajduje się w kościele Jezuitów w Piotrowie.
Jacek Jarnuszkiewicz
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Tomku,
a gdzie można znaleźć akt zgonu z 1863 w Piotrkowie.
Parafia, chyba Jezuitów, o ile była to parafia.
Pozdrawiam.
Jacek
Tomek1973

Sympatyk

@Jacek
W Piotrkowie do 1923 roku była tylko jedna parafia - farna /pw. św Jakuba/. Reszta świątyń katolickich w mieście /z jednym wyjątkiem/, to były świątynie klasztorne. Jak tylko będę w Łodzi /za tydzień lub dwa/ to znajdę numer tego aktu i będziesz go sobie mógł zamówić z AP.
@guzia28
Widzę, że wszyscy tu rozpuściliście się jak dziadowskie bicze. Może jeszcze mam się w weekend włamać do archiwum, żeby nie musiała pani dłużej czekać? Korzystanie z mojej pomocy jest fakultatywne, a nie obligatoryjne.
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”