Autorzy indeksów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Worwąg_Sławomir

Nie weim czy dobrze rozumiem, jeżeli nie to mnie poprawcie:
Jeżeli ktoś zrobił milion indeksów ze skorowidzów i do tej pory widniało, że zrobił milion. A potem ten milion indeksów został podmieniony na milion indeksów z aktów.
To po nowemu okaże się że zrobił 0% ogólnej liczby indeksów, tak?...
Jeżeli ktoś zrobił milion indeksów ze skorowidzów i do tej pory widniało, że zrobił milion. A potem ten milion indeksów został podmieniony na milion indeksów z aktów.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Nie nadążam za tym wszystkim.W latach siedemdziesiątych, gdy ja zdawałam maturę i po raz ostatni miałam do czynienia z obliczeniami matematycznymi tego rodzaju,najpierw się dodawało sumy, a potem wyciągało procenty.Teraz chyba procenty robi się przed dodawaniem ?
Pora odpocząć od indeksowania. Na pewno ktoś mnie zastąpi i na liście procentowej i w indeksowaniu.
Pozdrawiam wszystkich
Nr 21 na liście indeksujących czyli 0.889% a to było około 118050 aktów
Dana
Pora odpocząć od indeksowania. Na pewno ktoś mnie zastąpi i na liście procentowej i w indeksowaniu.
Pozdrawiam wszystkich
Nr 21 na liście indeksujących czyli 0.889% a to było około 118050 aktów
Dana
-
Sawicki_Julian

Ja widzę takie rozwiązanie błahej sprawy, nie już będą w procentach zliczenia, a każdy sobie liczy po staremu u siebie, przecież sama indeksacja to tylko pomoc w odnalezieniu metryki. To sama jako skan ta upragniona metryka jest ważna i tylko raz się podziękuje za nią komu trzeba i szuka się dalej, bo nam życia nie starczy by się zatrzymywać nad liczeniem co kto zrobił. Zabieram głos bo bardzo dużo w życiu robiłem za dziękuję i nikt tego nie pamięta jak się okazuje. I nie można się tym chwalić bo według przysłowia ; darowanemu koniowi się nie zagląda w zęby : pozdrawiam - Julian
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Tak. I już tak się dzieje. Ale potrwa to trochę.Worwąg_Sławomir pisze:Nie weim czy dobrze rozumiem, jeżeli nie to mnie poprawcie:
Ponieważ te punkty procenty są robione zawsze wg AKTUALNEGO stanu bazy danych.
Gdyby były robione PRZYROSTOWO np
stan na 31.12.2013
DODAĆ
zrobione od 1.1.2014 do 30.06.2014
I tak co pół roku, rok czy co miesiąc jak kto woli stare "punkty" nie znikałyby. Ale jest to ponoć z jakichś magicznych przyczyn niemożliwe.
Zresztą nie przeszkadzałoby to liczyć jednocześnie do aktualnej bazy.
Procenty są dlatego, ze wtedy nie widać ile konkretnie ubywa indeksów w krótkim okresie. I zainteresowani (ci co zindeksowali niegdyś summariusze) nie denerwują się co tydzień. I nie zasypują pytaniami. Po prostu zobaczą za rok czy dwa.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Augustyniak_Irena

Tak jak inni rozpoczęłam indeksację nie dla miejsca w rankingu ale żeby spróbować swoich sił, zindeksować metryki, które i tak przeglądałam , dać coś od siebie etc . Później czułam się zmotywowana widząc, że mogę wytrwać i zobaczyć lepsze efekty mojej pracy na liście. Dlatego byłam niemile zaskoczona zmianą listy i brakiem wyjaśnienia. Ne rozumiem po co była ta zmiana, procenty są nieczytelne, zmienne i zupełnie nie motywujące, w dodatku baza liczbowa nadal jest wyliczana bo jest podstawą do listy procentowej.
Jestem za udostępnieniem listy liczbowej, tak jak Sławek napisał wystarczająca są liczby pokazujące wykonaną pracę a nie ilość metryk. Jeśli potrzeba można na takiej liście można dodatkowo podać informację ile metryk zostało powtórnie zindeksowanych. Czyli to co jest i tak nadal wyliczane.
Czy cała dyskusja to musztarda po już podjętej nieodwołalnej decyzji ?
Pozdrawiam
Irena
Jestem za udostępnieniem listy liczbowej, tak jak Sławek napisał wystarczająca są liczby pokazujące wykonaną pracę a nie ilość metryk. Jeśli potrzeba można na takiej liście można dodatkowo podać informację ile metryk zostało powtórnie zindeksowanych. Czyli to co jest i tak nadal wyliczane.
Czy cała dyskusja to musztarda po już podjętej nieodwołalnej decyzji ?
Pozdrawiam
Irena
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Jak to kiedyś napisał Stasiu Pieniążek
"Pamiętaj o przodkach bo niedługo sam zostaniesz przodkiem i kto o Tobie będzie pamiętał."
Drodzy administratorzy wymazywanie jedynych śladów o nas w Genetece którzy ją przecież stworzyli
nie jest chyba najlepszym wyjściem.
Mój przykład nie jest chyba odosobniony.
Kilka lat temu widniałem na pierwszym miejscu wśród indeksujących ze 100 tysiącami przekazanych rekordów.
Po dwóch latach liczba ta zmalała do 60 tysięcy. Pewnie za dwa, trzy lata pamięć całkiem o mnie zaginie.
Nie mam o to pretensji bo przecież przestałem indeksować gdy zauważyłem że szybciej mi maleje stan niż rośnie.
Swoje Parafie zindeksowałem i straciłem motywacje do dalszego działania.
Życie idzie na przód i trzeba się z tym pogodzić.
My jednak jako Genealodzy mamy na pewno jakieś swoje sposoby żeby pamięć o poprzednikach nie zaginęła.
Proponuję takie rozwiązanie:
W tej chwili wpłacam na konto PTG kwotę 100zł z dopiskiem "Ratowanie GENETEKI"
i apeluję do wszystkich którym zależy na prawidłowym rozwoju Geneteki o podobne wsparcie.
Propozycja do Skarbnika i Zarządu PTG o przeznaczenie pieniędzy które są przeznaczone
na zakup sprzętu do fotografowania o wydanie tych pieniędzy na rozwój naszych Baz i ratowania Geneteki.
Bo po co mamy fotografować jak i tak nikt tego nie będzie chciał indeksować.
pozdrowienia
Leszek
"Pamiętaj o przodkach bo niedługo sam zostaniesz przodkiem i kto o Tobie będzie pamiętał."
Drodzy administratorzy wymazywanie jedynych śladów o nas w Genetece którzy ją przecież stworzyli
nie jest chyba najlepszym wyjściem.
Mój przykład nie jest chyba odosobniony.
Kilka lat temu widniałem na pierwszym miejscu wśród indeksujących ze 100 tysiącami przekazanych rekordów.
Po dwóch latach liczba ta zmalała do 60 tysięcy. Pewnie za dwa, trzy lata pamięć całkiem o mnie zaginie.
Nie mam o to pretensji bo przecież przestałem indeksować gdy zauważyłem że szybciej mi maleje stan niż rośnie.
Swoje Parafie zindeksowałem i straciłem motywacje do dalszego działania.
Życie idzie na przód i trzeba się z tym pogodzić.
My jednak jako Genealodzy mamy na pewno jakieś swoje sposoby żeby pamięć o poprzednikach nie zaginęła.
Proponuję takie rozwiązanie:
W tej chwili wpłacam na konto PTG kwotę 100zł z dopiskiem "Ratowanie GENETEKI"
i apeluję do wszystkich którym zależy na prawidłowym rozwoju Geneteki o podobne wsparcie.
Propozycja do Skarbnika i Zarządu PTG o przeznaczenie pieniędzy które są przeznaczone
na zakup sprzętu do fotografowania o wydanie tych pieniędzy na rozwój naszych Baz i ratowania Geneteki.
Bo po co mamy fotografować jak i tak nikt tego nie będzie chciał indeksować.
pozdrowienia
Leszek
-
Staporek_Kamil

-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Witam,
Wprowadziłem pewne zmiany w genetece mające na celu zachowanie pamięci o dawnych indeksujących.
Na stronie profilu użytkownika genealodzy.pl np.:
http://genealodzy.pl/user.php?op=userinfo&uname=Danecka
oraz na stronie wyszukiwarki:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Podczas wczytywania indeksów przez administratorów fakt indeksacji danej parafii przez użytkownika jest automatycznie odnotowywany. Nawet jeśli indeks zostanie w przyszłości podmieniony, dawna osoba indeksująca pozostanie na tych listach.
To jest jedyne co mogłem zrobić. Statystyki pozostają w takiej formie jak są obecnie gdyż problem ubywających zindeksowanych ilości nadal pozostanie.
Wprowadziłem pewne zmiany w genetece mające na celu zachowanie pamięci o dawnych indeksujących.
Na stronie profilu użytkownika genealodzy.pl np.:
http://genealodzy.pl/user.php?op=userinfo&uname=Danecka
oraz na stronie wyszukiwarki:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Podczas wczytywania indeksów przez administratorów fakt indeksacji danej parafii przez użytkownika jest automatycznie odnotowywany. Nawet jeśli indeks zostanie w przyszłości podmieniony, dawna osoba indeksująca pozostanie na tych listach.
To jest jedyne co mogłem zrobić. Statystyki pozostają w takiej formie jak są obecnie gdyż problem ubywających zindeksowanych ilości nadal pozostanie.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Nie było mnie, wróciłam z tygodniowej laby. Gdzie jest ta tajemnicza LISTA? Chciałabym zobaczyć czy na niej figuruję. Prawie NIC nie zindeksowałam w porównaniu z WIELKIMI. 
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
http://geneteka.genealodzy.pl/autorzy.php?lang=pol
pozycja 472.
pozycja 472.
Dziękuję, Maciej.
Jestem w pierwszej pięćsetce
))
Jestem w pierwszej pięćsetce
Ostatnio zmieniony pn 28 lip 2014, 15:34 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Sebastian,sebastian_gasiorek pisze:To jest jedyne co mogłem zrobić. Statystyki pozostają w takiej formie jak są obecnie gdyż problem ubywających zindeksowanych ilości nadal pozostanie.
A nie mógłbyś użyć zapisu inżynierskiego czyli z E. Jednak było by to bardziej czytelne. Przynajmniej dla tych, którym wyskakują same zera.
-
Magdalena_Dąbrowska

Właśnie zerknełam w swój profil... hm nie zindeksowałam ani kawałka z Rawy a za to kilka roczników Zajączkowa i Łuktę... coż indeksowałam nie z sumariuszy ale pełne metryki, ale pojawił się ktoś kto zideksował wszystko i zrobiono podmiankę... trudno się mówi - rankingów niegdy nie sprawdzałam więc sprawdzać nie bede dalej tylko będę indeksowac to co albo będę potzrebowac albo to co akurat będzie do robienia... a czy wrzuce tu czy udostepnie gdzie indziej.. to się zastanowię jeszcze...
Widzę , ze coś ruszyło w dobrym kierunku:Markowski_Maciej pisze:Sebastian,sebastian_gasiorek pisze:To jest jedyne co mogłem zrobić. Statystyki pozostają w takiej formie jak są obecnie gdyż problem ubywających zindeksowanych ilości nadal pozostanie.
A nie mógłbyś użyć zapisu inżynierskiego czyli z E. Jednak było by to bardziej czytelne. Przynajmniej dla tych, którym wyskakują same zera.
JEST TAK
Postów łącznie: 323
[0% z całości / 0.13 postów dziennie]
A NIE MOŻE BYĆ TAK ?
Indeksów łącznie: 323
[0% z całości / 0.13 indeksów dziennie]
Starsi stażem koledzy i koleżanki genealogowie przed którymi chylę czoła też podali bardzo ciekawe rozwiązania , o których warto pomyśleć i spróbować wprowadzić w życie.
Myślę , że na spokojnie można znaleźć kilka ciekawych rozwiązań aby strona była bardziej funkcjonalna i przyjazna, admini mieli trochę mniej pracy .
Czy nie można rozważyć dodawanie indeksów przez panel po zalogowaniu przez swój Nick – odciążyło by to adminów, sprawdzali by tylko indeksy dodane przez początkujących , indeksy osób z doświadczeniem tylko by akceptowali i automatycznie dodawane by były do geneteki ewentualnie wprowadzili by linki do metryk ??????
Na początku Marta zwracała mi pliki do poprawy , a teraz już nie domyślam się , że są w miarę poprawne.
Podobnych lub lepszych pomysłów osób z doświadczeniem genealogicznym i informatycznym było by więcej tylko trzeba wsłuchać się w głos ludu , a nie twierdzić nie, a dlaczego ? bo nie .
Grzegorz
- WaldemarChorążewicz

Autorzy indeksów
[quote="sebastian_gasiorek"]Witam,
Sebastianie ,żyję i mam się dobrze.
Nie rozumiesz słowa DRUŻYNA.To twoje zmartwienie.
I nie rozumiesz ,że nie chodzi tylko o ranking.Te wszystkie punkty w
sumie mało mnie obchodzą.Zapalam swoje świeczki dla tych ,których już nie ma.
Proszę ,nie dawaj mi cukierka.Jak wszystko kasujesz to ...wszystko.
Przynajmniej z tym żebyśmy się zrozumieli.
Amen
Waldemar
Sebastianie ,żyję i mam się dobrze.
Nie rozumiesz słowa DRUŻYNA.To twoje zmartwienie.
I nie rozumiesz ,że nie chodzi tylko o ranking.Te wszystkie punkty w
sumie mało mnie obchodzą.Zapalam swoje świeczki dla tych ,których już nie ma.
Proszę ,nie dawaj mi cukierka.Jak wszystko kasujesz to ...wszystko.
Przynajmniej z tym żebyśmy się zrozumieli.
Amen
Waldemar