Brudzew (powiat turecki)

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Brudzew (powiat turecki)

Post autor: wiwisniewski »

Moi przodkowie od przynajmniej lat 20. XIX wieku mieszkali w Brudzewie (woj. wielkopolskie, w pow. turecki). Dzięki aktom metrykalnym opisanym w systemie BASIA zidentyfikowałem wielu członków mojej rodziny. Bardzo zależy mi na tym, aby dowiedzieć się więcej, niż to co wiem teraz. Wiem, że wiele informacji przydatnych genealogicznie można wyciągnąć ze spisów ludności, archiwów miejskich, cechowych (wielu moich przodków było szewcami), dokumentów podatkowych, kart meldunkowych i innych związanych z posiadanym majątkiem lub działaniami prawnymi, itp. Czy możecie mi poradzić jak się do tego zabrać? Gdzie mogę znaleźć w/w (lub inne ważne dla sprawy) informacje dotyczące Brudzewa w latach 1820-1920?

Proszę o radę wszystkich, którzy mogą mi jej udzielić. Każda sugestia i informacja jest dla mnie ważna.

Z góry dziękuję za wszelkie wsparcie
Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Dobry wieczór Witoldzie !
Korzystałeś już z zasobów BASI :)
Teraz powinieneś rozpocząć poszukiwania w
szukajwarchiwach.pl
Nie zniechęcaj się iż nic nie znajdziesz natychmiast, trzeba troszkę spędzić czasu na poszukiwaniach .
Pozdrawiam i życzę owocnych znalezisk !
Marek
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: wiwisniewski »

historyk1920 pisze:Dobry wieczór Witoldzie !
Korzystałeś już z zasobów BASI :)
Teraz powinieneś rozpocząć poszukiwania w
szukajwarchiwach.pl
Nie zniechęcaj się iż nic nie znajdziesz natychmiast, trzeba troszkę spędzić czasu na poszukiwaniach .
Pozdrawiam i życzę owocnych znalezisk !
Marek
Dziękuję za radę Marku. Dotychczas nie byłem w stanie wygrzebać nic ciekawego z szukajwarchiwach samodzielnie (to wynika z mojej nieumiejętności posługiwania się tym narzędziem). Masz może jakieś praktyczne rady w kontekście moich poszukiwań?

Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”