Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
pozmirowski

Sympatyk

Archiwum Diecezjalne w Płocku

Post autor: pozmirowski »

witam serdecznie . mam prośbę - jeżeli ktoś będzie w A. Diecezjalnym w Płocku może pomoże w uzyskaniu akt małżeństwa moich pradziadków:

1.Antoni Wypyski x Franciszka Chmielińska nr 36/1848 Krzynowłoga Mała

2.Sylwester Bugaj x Marianna Majewski nr29/1833

3. akt urodzenia - parafia Koziczyn /ciechanowski/ - Puźmirowska Marianna ur. około 1869 r. Wierzbowo. rodz. Franciszek + Katarzyna.
Pozdrawiam.
Wiesław Póżmirowski.
Wiesław Późmirowski
aatta11

Sympatyk

Archiwum Diecezjalne w Płocku...

Post autor: aatta11 »

... będę w Archiwum diecezjalnym pierwszy raz ale jeśli będę mogła komuś pomóc i odszukać dane to bardzo proszę pisać :-)

Agata
Chrostowski_Włodzimierz

Sympatyk

W czwartek wybieram się do archiwum w Płocku...

Post autor: Chrostowski_Włodzimierz »

Dowiedziałem się, że w Archiwum diecezjalnym w Płocku znajdują się dane dotyczące parafi Troszyn (dawne woj. ostrołęckie). Poszukuję śladów dotyczących rodziny Chrostowskich, którzy w drugiej połowie 19w. mieszkali we wsi Jarnuty w parafi Troszyn. Rozumiem, że takie poszukiwania mogą być dla Pani zbyt kłopotliwe i dlatego również wdzięczny będę za wszelkie wskazówki dotyczace mozliwości dotarcia do tychże danych.
Awatar użytkownika
dtc65sowa

Sympatyk

Post autor: dtc65sowa »

Witam serdecznie !
Poszukuję aktu ślubu Grzegorza Chojnackiego i Tekli Osmałek gdzieś pomiędzy 1880 a 1891.
w AD w Płocku jest zespół nr. 51/0 akta metrykalne parafii rz-katol. w Gostyninie. Będę wdzięczny choćby za cień informacji.
Ostatnio zmieniony ndz 15 mar 2009, 22:41 przez dtc65sowa, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Dariusz Tomasz Chojnacki
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

Post autor: Krystyna_Urbanowicz »

Ja przede wszystkim zyczę powodzenia podczas pierwszej bytności w AD.
Mnie tez chyba wiele "łączy "z tym archiwum,ale jeszcze muszę dokładnie zgłębić tajniki moich przodków.

Pozdrawiam Krystyna Urbanowicz
aatta11

Sympatyk

Do Panów: DAriusza i Włodzimierza
jeśli tylko bede potrafiła to oczywiście pomogę. NA razie jestem całkowicie "zielona" i aż się wstydzę pytać ale zapytam Panie Darku napisał Pan zespół nr. 51/0 o co chodzi z tymi numerami. Przepraszam za takie amatorskie pytanie :-)
Awatar użytkownika
dtc65sowa

Sympatyk

Pod tym numerem skatalogowany jest dany zespół archiwalny w skład którego wchodzą poszczególne jednostki archiwalne oznaczone sygnaturami, np. jedna księga urodzeń danej parafii .
przynajmniej ja to tak rozumię.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Agatko,
Nie bierz za duzo na raz, gdyz wizyta w archiwum wymaga troche wprawy.
Pierwsze poszukiwania beda Ci sie wydawaly mozolne i beda szly wolno.
Potem to bedzie przyjemnosc.
Mam kilka prosb w AD Plock, ale nie poprosze Cie dzis o nic. Poczekam, az archiwum stanie sie Twoim drugim domem (zarcik)
Zycze sukcesow.
Bozenna
aatta11

Sympatyk

Do Bozenny
właśnie zupełnie nie mam orientacji np. o ile ksiąg mam poprosić :-) interesują mnie 4 parafie
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Boretti_Jerzy »

Ludzie dajcie dziewczynie spokój.

Agato!!!

Na pierwszy raz idz i zapoznaj się jak to się robi i nie bierz zleceń od innych. Jeszcze zdążysz wykazać się.
Jeżeli chcesz dokładnie szperać w aktach danej parafii, to w zależności od jej wielkości, czy są skorowidze w każdym z roczników, nie mówiąc już o jezyku w jakim są pisane, oraz kilka innych drobiazgów utrudniajacych, to przez jedną wizyte (od 9:00 do 15:00) przebrniesz od 1 do 5 lat i więcej niż te 5 lat nie bierz, chyba, że interesują Ciebie konkretne lata i konretne np. jedno nazwisko to maksymalnie weź 10 lat w obrębie konkretnej daty lub po kolei i tak więcej nie dostaniesz.
Przy okazji, najpierw dowiedz się ile kosztuje godzina pobytu w AD w Płocku (napisz - sam jestem ciekaw tam jeszcze nie byłem, a napewno będę, może już niedługo). W wielu archiwach diecezjalnych są to nie małe pieniądze.
P.S.
Jakbyś potrzebowała pomocy w Archiwum Państwowym w Łodzi (tu mieszkam), służę, bezinteresownie.
Ostatnio zmieniony pt 20 mar 2009, 08:10 przez Boretti_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
aatta11

Sympatyk

Jednak zdecydowalam ze w czwartek pojde do Diecezjalnego i szczerze mówiąc liczę na to, że nie bedzie tam żadnej opłaty :-) dopiero teraz pomyslałam o takiej ewentualności :-) na wszelki wypadek jutro zadzwonie i się upewnię
Awatar użytkownika
dtc65sowa

Sympatyk

Witam !
Całkowicie się zgadzam z Jerzym. Agato zajmij się tylko i wyłącznie swoimi poszukiwaniami a nasze prośby zostaw "ewentualnie" na potem.
Mam tylko nadzieje że opiszesz nam swój pierwszy pobyt w archiwum.
aatta11

Sympatyk

Oczywiście, że opiszę mam tylko tremę, że niczego nie znajdę :-) na razie wracam do nauki, bo jutro straszne kolokwium a genealogia tak mnie wciąga, że skupić się nie mogę :-)

pozdrawiam serdecznie :-)
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Boretti_Jerzy »

No i jak tam było?
aatta11

Sympatyk

Archiwum Diecezjalne w Płocku...

Bardzo mi sie podobało. Byłam tam 7 godzin i gdyby nie straszne burczenie w brzuchu to posiedziałabym do samego zamknięcia :-) na początku troszkę się zmartwiłam, bo przez ok 2 godziny niczego nie znalazłam ale potem przejrzałam 10 lat innej parafii i znalazłam az 14 osób teraz musze sie dowiedziec kim dla mnie byli. Mam nadzieje, że jedna z tych osob to moj 6xpradziadek:-) ide do archiwum juz w poniedziałek albo we wtorek:-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”