Autorzy indeksów

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Nowik_Andrzej pisze:Marto, Sebastianie, proszę, nie dajcie się sprowokować.

Wciąż są w Polsce podejmowane próby, aby digitalizacja i indeksacja metrykaliów podlegała komercjalizacji, a z tej perspektywy projekty PTG są solą w oku.

Andrzej Marek Nowik
I tu moim zdaniem jest "pies pogrzebany", jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze. Daliśmy się wpędzić w maliny, nie jest problemem likwidacja rankingu czy zastąpienie wskaźnikiem procentowym. Wolontariusz nie liczy na profity i jestem pewien, że gdyby Zarząd PTG w osobie Prezesa przed wprowadzeniem zmian, wystąpił i oznajmił że rankingi to jest być albo nie być Geneteki, to powtarzam jestem przekonany że My wszyscy Wolontariusze udzielający się w tym projekcie, natychmiast zrezygnowali byśmy z jakiejkolwiek formy wyróżniania, dla wspólnego dobra jakim jest ten Projekt. Nie wierzę że taką decyzję samodzielnie podjęła Marta ani Sebastian, potrzebni byli chłopcy (dziewczynka) do bicia, nie wierzę że nikt z Zarządu PTG przez kilka kolejnych dni nie zwrócił uwagi na ten wątek, a jeśli tak to nie wierzę że nikt; Maria, Marta, Sebastian, w pewnym sensie "szara eminencja" Włodzimierz, i wielu innych nie powiadomiło Zarządu o tym konflikcie. A gdzi pozostali członkowie Zarządu?.
Proszę Państwa potrzebna była iskra, a dalej sprawy toczą się lawinowo, chce się wykorzystać naszą wiarę a jednocześnie naiwność. Wiem teraz posypią się na moją głowę gromy, ale dla sprawdzenia tych "gości" i udaremnienia poczynań zmierzających do komercjalizacji (prywatyzacji) zróbmy sondaż i przez jakiś czas wypowiedzmy się krótko - "dla dobra sprawy gotów(owa) jestem zrezygnować z jakiejkolwiek formy rankingu", tylko tak "możemy wybić niedźwiedziowi zęby". Ktoś powie że moje przypuszczenia to absurd, nie proszę Państwa, podam przykład ś.p. Andrzeja Lepera, gdy w sejmie powiedział o lądujących w Kiejkutach Talibach - wyśmiano Go, odsądzano od czci i wiary, dzisiaj widać czy miał rację.
Jest wiele mądrych ludzi na tym Forum, nie pozwólmy sobą manipulować nie pozwólmy przejąć owoców naszej pracy, bo to jest zagrywka do tego.
Prezes który odezwał się dopiero po, przyznam, bezczelnym wołaniu powinien to wyjaśnić a nie dalej podtrzymywać obłudę o problemie technicznym.
Proszę Państwa jest wiele sposobów usatysfakcjonowania naszych wolontariuszy bez obciążania czy to ludzi czy to systemu - trzeba tylko chcieć. Trzeba by zadać pytanie ile osób z tego Forum wykorzystuje swoją w ramach wolontariatu i naszą pracę do celów komercyjnych. Te osoby powinny to ujawnić, a nie robić kreciej roboty. Najlepszymi przykładami takiej działalności jest podejmowanie indeksacji danej parafi, nie dokończenie dostępnych materiałów i zaczynanie innej, widać jak na dłoni prywatę. I nic w tym złego jeśli to na "użytek własny", ale niedopuszczalny i nie moralny gdy pod płaszczykiem wolontariatu celem jest komercja, proszę bardzo rób to ale przyznaj jaki twój cel, to nic złego.
Proszę jeszcze raz nie dajmy się wykorzystać, a czy w obecnej sytuacji nie powinien zebrać się Zarząd PTG, i czy w sprawach Forum nie powinni się wypowiedzieć uczestnicy a przez to twórcy tego Forum, nie potrzeba do tego fizycznego Zjazdu, mamy świetnego informatyka poradzi sobie.

Ja Longin Komorowski rezygnuję z jakiejkolwiek formy oceny mojej pracy.

Pozdrawiam Longin.

Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Ja Ewa Wojciechowska rezygnuję z jakiejkolwiek (niemerytorycznej) formy oceny mojej pracy. Za merytoryczną ocenę jestem wdzięczna.

Jestem za dobrowolnymi skladkami na opłacenie obsługi IT geneteki i metryk - Mario, Marto, Sebastianie to jest praca ponad ludzkie siły - podziwiam WAS

Ewa Wojciechowska
sympatyk PTG i wielbicielka indeksowania
poz. 434 - 0,028%
julia_natalia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: julia_natalia »

Niedawno zaczęłam indeksować z metryk parafię, którą Marta wcześniej zindeksowała ze skorowidzów. Stało się to z jej inicjatywy. Tym samym Marcie ubędzie a mne przybędzie procentów. Na moje pytanie, czy jej to nie przeszkadza, napisała- " coś ty, szkoda, żeby tyle cennych, dodatkowych informacji zawartych w metrykach nie zostało udostępnionych". Taka właśnie jest Marta. Bezinteresownej pracy dla innych poświęca ze 2 etaty zwykłej pracy. Jest jakiś chętny, żeby ją zastąpić? Ja w każdym razie modlę się, żeby z nami została.

Julia Popowska-Drojecka
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Ja Danuta Lenart d.Wasilewska, rezygnuję z jakiejkolwiek formy oceny mojej pracy.
Jednocześnie Przepraszam!!! wszystkich tych, których niesłusznie obraziłam swoimi wypowiedziami.
Pozdrawiam serdecznie
Dana
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Ja nie chcę brać udziału w jakichkolwiek Rankingach i indeksując nigdy o tym nie myślałam i nie potrzebuję jakiejkolwiek oceny mojej pracy. Sama wiem ile jestem warta, na 100 %
Serdeczności Bożena Balawender
anna1264

Sympatyk
Adept

Post autor: anna1264 »

witam,
Przystepując do indeksacji nie myślałam o jakimś rankingu!!!!Korzystałam z Geneteki więc czułam sie w obowiązku pomóc, tak jak mogłam.Jest tu tyle Wspaniałych osób, pokłon za Ich pracę!!!!Pokłon za Ich pracę!!!!Dzięki TYM OSOBOM znalazłam moich przodków.
Proszę zakończcie te Waśnie, tak przez szacunek dla tych co pracują ponad miarę.

------------------------------------
Anna Przybył
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Autorzy indeksów

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Nie będę składał żadnych deklaracji w sztucznej atmosferze
poszukiwania tajnych wrogów.
Nie potwierdzę ,że kocham mój kraj ,że działałem kierując sie szlachetnymi
intencjami.
Bronię prawa do swobodnego wyrażania opinii ,to jasne i naturalne. Zastraszenie doprowadzi do zdławienia wszelkich głosów krytyki.
Pan Prezes jest znowu wodzem ,zero krytyki pod własnym adresem.
Wszystko było szlachetne ,piękne i znakomicie zorganizowane. Stać go tylko na sztuczny patos i oklepane frazesy.
Żal mi Sebastiana ,pomimo ,że dzisiaj ,,zetnie mi głowę' to :) to cieszę ,że ginę z tak dobrej ręki.Sebastian nie rezygnuj,robisz tu naprawdę świetną robotę.Niepotrzebnie wziąłeś to wszystko na własną klatkę , nawet heros by nie wytrzymał tej krytyki.
Niech sie za to wstydzi Prezes i zarząd ,a nie ciężko walczący ,,żołnierze".
Pozdrowienia
Waldemar
Awatar użytkownika
Kwos

Sympatyk
Adept

Post autor: Kwos »

Ja w ogóle nie miałam pojęcia o jakiś rekordach...
Korzystałam z pracy innych, teraz chcę się odwdzięczyć..
Pozdrawiam
Katarzyna Kwos Leska :)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

eliza1952 pisze:Marta
Może napiszesz czym była spowodowana moja reakcja na wycofanie moich indeksów pogodziłam si e,że mam odejmowane ale jak zaczęło mi ubywać indeksów, które były z rodzicami to nie wytrzymałam i dlatego prosiłam aby usunąć wszystkie od razu .
Sebastian próbował załagodzić sprawę ale nie wyszło szkoda,że Sebastian bierze winę na siebie bardzo przepraszam za zamieszanie z mojego powodu nikogo nie szantażowałam
Droga Elizo,

nie masz za co i kogo przepraszać. Są osoby, które doceniają Twój ogromny wysiłek włożony w rozwój polskiej genealogii amatorskiej. Nie bez powodu przyznano Tobie tytuł Genealoga Roku, choć to i tak mało! Zasługujesz na więcej!
Jestem ogromnie zażenowana sytuacją, kiedy w podły sposób próbuje się Ciebie obarczać winą za zaistniałą sytuację, posądzając o szantaż. Po milionach peanów na Twoją cześć, w momencie kiedy ośmielasz się wyrazić swój uzasadniony sprzeciw, w ułamku sekundy stajesz się wrogiem nr 1.

Genetekę tworzyli ludzie z pasją dla innych ludzi. Niektórzy z nich, tacy jak Ty, Elizo, oddali temu projektowi serce i zdrowie.
Dziś okazuje się, że niewielu traktuje Cię jak człowieka.

Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Ostatnio zmieniony czw 31 lip 2014, 14:53 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Elizko, ja również pięknie Ci dziękuję za cały trud jaki włożyłaś nie tylko w indeksowanie i fotografowanie w Łodzi i Łowiczu.Dziękuję również za to, że znajdujesz jeszcze czas na niesienie pomocy innym.Na tym forum niejeden z tej pomocy skorzystał.Ja również.
Piękne,piękne dzięki!!!
Dana
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Młochowski_Jacek pisze: 5. Rozumiem zastrzeżenia autorów, którzy poczuli się zawiedzeni kurczeniem się ich statystyk. Ale dotyczy to tylko niepełnych indeksów, które zostają zastępowane pełnymi.
Może napiszesz czym była spowodowana moja reakcja na wycofanie moich indeksów pogodziłam si e,że mam odejmowane ale jak zaczęło mi ubywać indeksów, które były z rodzicami to nie wytrzymałam i dlatego prosiłam aby usunąć wszystkie od razu .
Sebastian próbował załagodzić sprawę ale nie wyszło szkoda,że Sebastian bierze winę na siebie bardzo przepraszam za zamieszanie z mojego powodu nikogo nie szantażowałam

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa!
Tu też GORĄCO - wszystkim przydałoby się OCHŁODZENIE - dla naszeo wspólnego dobra.

Gdy przed laty po samotnych poszukiwaniach rodzinnych korzeni zacząlem korzystać z GENETEKI byłem nią zachwycony i za zupełnie wystarczające dla domowego genealoga uznałem indeksy zrobione ze skorowidzów. Przecież to mają być DROGOWSKAZY a genealog powinien czerpać radość z dotarcia i samodzielnego odczytania dokumentu tyczacego się jego przodków. Nadal tak sądzę! Oczekiwanie od GENETEKI by była bazą pełnych danych metrykalnych spowodowało, że "przekopujemy się" jako indeksujący już przez raz przeorane przez innych dane. Powoduje to, że wachlarz PODSTAWOWYCH informacji powiększa się bardzo wolno pomimo TYTANICZNEJ pracy osób fotografujących. I TO JEST PROBLEM ! Dlaczego oczekiwania w stosunku do bazy wzrosły? Chyba z wygodnictwa osób z niej korzystających a nic do niej nie wnoszących. Moim zdaniem NIE POWINNO się indeksować już zindeksowanych akt. Indeksujących jest zbyt mało w stosunku do ogromnej ilości dokumentów już zdygitalizowanych. Dlatego tak wiele parafii bezskutecznie czeka na indeksację.

Jako indeksujący (skromne 0,099%) nie interesowałem się "wyścigiem szczurów" ale z przykością odkryłem, że z bazy usuwane są WCZEŚNIEJSZE indeksy zrobione ze skorowidzów. Tego nie potrafię zrozumieć! Jeżeli już są to powinny funkcjonować równolegle.
I jedne i drugie mogą zawierać błędne wskazówki.

Indeksując nie liczyłem na żadne profity (np dostęp do zamknietych dla ogółu dokumentów) ale chciałem swoją pracą spłacić dług zaciągnięty w stosunku do osób dygitalizujących, indeksujących i spawujących pieczę nad GENETEKĄ. Zamiast jedynie: DZIĘKUJĘ BARDZO !!!!
GENETEKA jest zbyt cenna dla nas, naszych potomków ale także (jakby to nawet patetycznie zabrzmiało) naszych PRZODKÓW aby jej idea miała legnąć w gruzach. Abyśmy ją sami pogrzebali obrażając się na siebie!

Jako jedynie "sympatyk" sądzę, że na forum są zbyt wielkie emocje a te nie służą wzajemnemu zrozumieniu.
Może winny jest skwar na zewnątrz ...
Pozdrawiam WSZYSTKICH życząc OCHŁONIĘCIA.
Bogusław
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Moim skromnym zdaniem, wiekszosc krytycznych wypowiedzi dotyczy zarzadu i jego dzialania
Podstawowym zarzutem sa : nie informowanie, nie odpowiadanie na zarzuty/pytania, tylko zarzad wie jak jest najlepiej.. itd.
Ten problem rozwiazac moga teoretycznie tylko czlonkowie (ale czesc nie ma sily przebicia, a reszta ochoty)

Marta, Sebastian, jesli Wy teraz jako administratorzy rowniez zaczynacie tak dzialac i na slowa krytyki /niezrozumienia/innych propozycji, zaczynacie reagowac jedynie obrazaniem sie, rzucaniem wszystkiego?
powiem bardzo brzydko, ale mi sie to kojarzy z "rob i morda w kubel" nie wiem, moze przy natloku tych wszystkich wypowiedzi przeoczylam jakas konkretna probe wytlumaczenia Waszych decyzji???? Jedyny Wlodek swoim, dla mnie czesto niezrozumialym stylem ;), probuje cos tlumaczyc!
W sumie redukujecie prace wolontariuszy, zabieracie im za zindeksowanie "punkty", wprowadzacie zmiany ktorych wiekszosc nie chce! czyli dzialacie na tych samych zasadach jak krytykowany przy kazdej okazji zarzad! - moze dostalo Wam sie "odlamkowym" - ale nie wiem czego oczekiwaliscie???
Jestem na miejscu 513 osobiscie jest mi to obojetne czy w punktach czy w procentach czy moze nawet wcale, ale jesli wiekszosc opowiada sie za punktowaniem jakie bylo wczesniej .. ja nie mam z tym problemu i nie rozumiem Waszego uporu ! Widze oczywiscie sens zamiany indeksow ze skoroszytow na pelne! Jedno co mi przeszkadza, to zabieranie punktow za wycofane indeksy- a z jakiej okazji??? przeciez te osoby to zrobily i sporo z nas ( w tym JA!) na tym skorzystalo, a pewnie nie z ich winy mieli do dyspozycji tylko skoroszyty. Jest mi przykro, ze tak cichej i spokojnej Elizie zarzuca sie , ze to jej niezadowolenie bylo przyczyna wprowadzenia procentowego liczenia ! a nie sadze, ze chodzilo jej, czy innym, o ranking, a jedynie o uznanie "ilosci" wykonanej pracy.

pozdrawiam Beata
kkurys

Sympatyk
Adept

Post autor: kkurys »

Witam.

Nie popadajmy z jednej skrajności w drugą...
Nie szukajmy tajnych wrogów i nie popadajmy w histerię.

Tak jak wcześniej pisałem przy początkach geneteki przyjęto pewne zasady które nagle zmieniono.
Ponieważ zrobiono to bez uprzedzenia i dyskusji wywołało to taką a nie inną reakcję...

Forum jest po to by dyskutować również o Takich trudnych tematach.

Szkoda, że Jacek zabrał głos dopiero po tygodniu dyskusji a nie wcześniej
ale to i tak nieźle bo w wątku "uratujmy wspólnie księgi parafialne" czekają na odpowiedź ponad 2 miesiące...

Pozwoliłoby to na uniknięcie wielu emocji...
Młochowski_Jacek pisze: 5. Rozumiem zastrzeżenia autorów, którzy poczuli się zawiedzeni kurczeniem się ich statystyk. Ale dotyczy to tylko niepełnych indeksów, które zostają zastępowane pełnymi. Informuję też wszystkich, że nie ma fizycznej możliwości zachowania punktów od indeksów które zostały zastąpione, ponieważ skrypt wylicza statystyki po każdej aktualizacji.
6. Jako autor tego rozwiązania postulowałem kiedyś żeby oddzielnie liczyć treść podstawową i rozszerzoną. W praktyce okazało się to nierealne, z czym musiałem się pogodzić.
7. Jeśli ktoś nie akceptuje zasad obowiązujących przy zaliczaniu autorstwa z konieczności wynikających z pewnych kompromisów ma prawo zrezygnować ze współpracy. Będziemy nad tym ubolewali ale to uszanujmy.
8. Jeśli ktoś uważa, że istnieje lepsze rozwiązanie prosimy zamiast pretensji i żądań o przesłanie rozwiązującego problem kodu.
9. Najważniejszymi osobami od których obecnie zależy być albo nie być Geneteki są Marta i Sebastian. Bez nich samo nic się nie zrobi. Obwinianie ich, że poświęcając za darmo i dla idei swój prywatny czas aby rozwijać nasze sztandarowe projekty tylko dlatego, że nie są w stanie wszystkich zadowolić uważam za wysoce szkodliwe. Nie ten ma rację, kto najgłośniej krzyczy i wszystkich dookoła obwinia.
10. Apeluje o chwilę refleksji, ocenę skutków konfliktu i powstrzymanie się od dalszych działań, które szkodzą rozwojowi największej genealogicznej bazy danych w Polsce.

Moim zdaniem Jacku nie można tak łatwo godzić się na odchodzenie kolejnych osób z tego forum.

Ważni są wszyscy, poczynając od tych którzy fotografują ,obrabiają te pliki, indeksują, sprawdzają, umieszczają w genetece czy metrykach dbają by całość mogła funkcjonować oraz Ci którzy wspierają ten portal finansowo.

Cóż znaczy najlepszy generał bez armii żołnierzy którymi może dowodzić...

Trzeba szukać kompromisów i innych rozwiązań.
Padały tu już różne propozycje dotyczące spraw technicznych ale myślę, że dyskusja na ten temat powinna przenieść się na priv między Sebastianem i Martą a osobami które mają wiedzę i pomysły jak to rozwiązać.

Poza wszelką dyskusją pozostaje sprawa wsparcia dla Sebastiana i Marty.
Przy takim nawale pracy muszą dostać pomoc.

pozdrawiam

Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dobrze byłoby (forma niekoniecznie forumowa) wyjaśnić problem przypomniany przez Leszka.
Mam nadzieję, że nieporozumienie/niedogadanie inna forma omsknięcia/natłoku pracy (niekwestionowanego w przypadku oby koleżanek). Eliza fotografuje i indeksuje wyjątkowo starannie, należy do bardzo nieliczniej grupy osób, z której pracy można korzystać prawie w ciemno. "Podmienianie" Jej indeksów (tym bardziej pełnych) na inne może być chyba tylko wypadkiem przy pracy, jakimś zdarzeniem jednostkowym. Nie wpisuje się w "zasady podmian" nawet te najostrzejsze przytaczane tutaj. I byłoby to chyba bardzo dużą stratą dla użytkowników (nawet nie chodzi mi o ilość)
Gdybyś Marto (być może z czyjąć pomocą) potrafiła doprowadzić do wyjaśnienia tego problemu..wiem, nie jest to proste i doba ma 24 godziny, spróbujcie Drogie koleżanki to wyjaśnić - przychylam się do Leszkowego podbicia:)
Co jak co - ale gdy "boginie na Olimpie się krezywo na siebie spojrzą" to grzmoty docierają do śmiertelników.:) Tj awantury i pretensje (mimo, że naparwdę się zawsze starałem szanować prawa indeksujących nawet wg niektórych nadmiernie) niekórych osób..no cóz...pominąłbym:) To w przypadku merytorycznych różnic lub niedopowiedzeń kilkunaściorga (no kilkudziesięciorga już:) "Tytanów"...koszt belsności wyjasniania warto ponieść:)

pozdrawiam!

PS Ja już zauważyłem różnice w sformułowaniach "możesz skasować resztę" to nie to samo co żadanie wycofania indeksów. zresztą co warto zawsze podkreślić - gdy indeksujący przysyła swoją pracę do publikacji to nie jest to zgoda (na publikację) czasowa! "Wycofanie na żądanie" możliwym nie jest. Co innego żadanie usunięcia swojego autorstwa, gdy dojdzie do zmian..tj brak chęci autoryzowania, podpsiania nzwiskiem autora działa, które tak dalece uległo zmianie, że autor juz się z nim nie idetyfikuje
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”