Do góry nogami

Wątki tematyczne przesunięte z innego podforum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Nieplech

Sympatyk

Do góry nogami

Post autor: Nieplech »

W trakcie indeksacji ksiąg ochrzczonych z XVIII wieku z par. Kosów Lacki stwierdziłem, że notatki dotyczące dzieci nieślubnych były wpisywane "do góry nogami". Do tej pory nie stwierdziłem czegoś takiego w innych parafiach podlaskich. Czy ktoś zetknął się z taką praktyką, czy też jest to inicjatywa lokalnego plebana, zapewne dającego wyraz swojej dezaprobaty.
Lech
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Do góry nogami

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

Przeglądałam księgi metrykalne z parafii podlaskich (niewiele), ale nie spotkałam się z takim zjawiskiem. Widziałam wpisy "lekkim skosem" lub mało wyraźny zapis, ale w metrykach galicyjskich (i dotyczyły nie dziecka nieślubnego, tylko danych jego matki). Wówczas nie zwróciłam na to uwagi, ale teraz - po Pana uwadze - wydaje mi się, że faktycznie mogła to być dezaprobata.

Jestem również zainteresowana parafią Kosów Lacki. Baaardzo! :) Jeżeli potrzebowałby Pan pomocy przy indeksacji, to jestem do dyspozycji.
Czy opracowane przez Pana indeksy będą/są gdzieś dostępne?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Do góry nogami

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Lechu, tak to prawda, były takie metryki pisane albo do góry nogami wśród normalnych metryk, albo na końcu księgi jako zbiór tylko dzieci nieślubnych. To było ze strony księdza takie widzi mi się, a modlimy się do Matki Boskiej i mówią w radiu z Torunia np. Maria Zawsze Dziewica, a jest matką Pana Jezusa.
Tak samo jak malują obraz z ukrzyżowanym Panem Jezusem i patrząc na niego to z lewej strony rycerz rzymski na koniu przebija bok Jezusa, ale tak na prawdę to jest prawy bok Pana Jezusa. I mówi się że Pan Jezus miał 5 ran, na rękach, nogach i przebite serce, czy według tych obrazów z ukrzyżowaniem, miał Pan Jezus serce z prawej strony, trochę to wszystko dziwne ; pozdrawiam - Julian
Nieplech

Sympatyk

Re: Do góry nogami

Post autor: Nieplech »

Jawoszek_Elzbieta pisze: Jestem również zainteresowana parafią Kosów Lacki. Baaardzo! :) Jeżeli potrzebowałby Pan pomocy przy indeksacji, to jestem do dyspozycji.
Czy opracowane przez Pana indeksy będą/są gdzieś dostępne?
Za propozycję dziękuję. Ale nie robię typowej indeksacji. Na przykład w moich tabelach ochrzczonych umieszczam: rok, imię, nazwisko, imię ojca i jego stan lub urząd (ew. przezwisko lub przydomek), imię matki (ew. nazwisko), wieś, rodziców chrzestnych. Chodzi mi o zgromadzenie kompletu danych personalnych potrzebnych genealogom, bez koniczności sięgania po oryginał. Tabele będą jednym z załączników do książki. Natomiast przydała by się pomoc przy fotografowaniu ksiąg. Mam komplet do 1809 roku, a chciałbym spisać dane przynajmniej do powstania styczniowego. Sam nie posiadam samochodu więc osoba mobilna, z dobrym aparatem i czasem wolnym byłaby bardzo cenna.
Lech
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

Mogłabym się podjąć tego zadania. Czy mogę wysłać do Pana prywatną wiadomość?
Elzbieta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, zastanawiam się kto tu rządzi na tym forum, tu powyżej napisałem to co słyszę w Radiu Maria i to co widzę i nic a nic o polityce i znowu stop ; zablokowany po raz kolejny. Komu na tym zależy i jakie ma prawo w demokracji kogo wyrzucić i komu zamknąć usta .
Ja tu jestem po to by szukać swoich korzeni, a nie brać udział w cyrku i to co widzę i słyszę przekazywać zgodnie z prawdą.
Moim zdaniem by przestała działać piąta kolumna i by uniknąć ataku sporadycznych gości bez nazwiska i skąd pochodzą, należy wszystkich tu piszących i podających się w nicku lub tylko imieniem i bez podpisu z imienia i nazwiska zablokować, uchwalić nowe prawo PTG, to wtedy będzie normalnie po polsku i z kulturą ; z poważaniem - Julian Sawicki
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Sawicki_Julian pisze:Witam, zastanawiam się kto tu rządzi na tym forum, tu powyżej napisałem to co słyszę w Radiu Maria i to co widzę i nic a nic o polityce i znowu stop ; zablokowany po raz kolejny. Komu na tym zależy i jakie ma prawo w demokracji kogo wyrzucić i komu zamknąć usta .
Ja tu jestem po to by szukać swoich korzeni, a nie brać udział w cyrku i to co widzę i słyszę przekazywać zgodnie z prawdą.
Moim zdaniem by przestała działać piąta kolumna i by uniknąć ataku sporadycznych gości bez nazwiska i skąd pochodzą, należy wszystkich tu piszących i podających się w nicku lub tylko imieniem i bez podpisu z imienia i nazwiska zablokować, uchwalić nowe prawo PTG, to wtedy będzie normalnie po polsku i z kulturą ; z poważaniem - Julian Sawicki
A poza tym wszystko w porządku?
Może coś ciekawego w Telewizji Trwam leci?
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy przesunięte”