Szypulscy na Suwalszczyźnie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ofczarek

Sympatyk

Szypulscy na Suwalszczyźnie

Post autor: ofczarek »

Witam,
Poszukuję jakichkolwiek informacji na temat Szypulskich na terenie Suwalszczyzny. Wiem, że moi przodkowie mieszkali we wsi Taciewo na terenie Suwalszczyzny.
Moi pradziadkowie to Anna i Józef Szypulscy ( Józef urodził się najprawdopodobniej w latach 80tych XIX wieku). Rodzice Józefa to Andrzej i Anna Szypulscy. Będę wdzięczny za każdą informację.
T. Szypulski
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Taciewo należało do Parafii Jeleniewo.
Część metryk jest już na http://szukajwarchiwach.pl/63/152/0/1/s ... bJednostki

Reszta niestety do szukania w AP Suwałki. http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Kasia
ofczarek

Sympatyk

Udało mi się znaleźć ślad z 1821 r. W związek małżeński wstąpił wtedy Michał Szypulski z Taciewa. Nie wiem jednak, czy jest on moim bezpośrednim przodkiem, czy kimś z jego rodzeństwa. Co do rodziny to raczej mam pewność, bo w Taciewie nie było innych Szypulskich.
Ponawiam również swoją prośbę o pomoc. Może ktoś natrafił na coś ciekawego?
Załączam link do aktu wspomnianego małżeństwa. Prawa strona
http://szukajwarchiwach.pl/63/152/0/1/3 ... Yan6MeL4RA
mjasion

Sympatyk

Post autor: mjasion »

Mam sfotografowaną dużą część indeksów parafii jeleniewskiej z AP w Suwałkach, z lat które nie są jeszcze udostępnione na stronie SzwA. Rozumiem, że nie ma Pan do nich dostępu. Jeśli tak, to mogę je sprawdzić (lub udostępnić). Na szybko znalazłem ślub Andrzeja Szypulskiego z Rozalią ?Deszcz (akt nr 19/1876).

Marek
ofczarek

Sympatyk

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w każdej postaci. Czy to sprawdzenie czy udostępnienie. Interesują mnie wszystkie informacje o Szypulskich z Taciewa.
Najbardziej jednak interesują mnie przodkowie w linii prostej Józefa Szypulskiego, urodzonego w Taciewie w 1888 r.,( syna Andrzeja), który był żonaty z Anną.
mjasion

Sympatyk

W tej sprawie to nie jestem w stanie wiele pomóc. Pozostaje czekanie na opublikowanie na szwa lub wizyta w AP w Suwałkach (i w parafii - część akt brakujących w AP tam jest, np. śluby z 1885 r.). Te moje zdjęcia zajmują około 1GB i wymagają uporządkowania (powtórki tych samych kart + akty, które mnie interesowały)- ciężko to w takim stanie wysłać e-meilem lub gdzieś wrzucić do ściągnięcia. Na razie przejrzałem pobieżnie indeksy sam i natrafiłem na następujące akty urodzeń i zgonów - może się przyda:

urodzenia:
Józefa Szypulska akt 85/1864
Stanisław Szypulski akt 103/1866
Sylwester Szypulski akt 157/1874
Ewa Szypulska akt 24?/1877
Ludwika Szypulska akt 192/1879

zgony:
Szypulska Franciszka 270/1858
Szypulski Franciszek 52/1879
Szypulska Ludwika 149/1879

Przejrzałem też lata 1838-1843 - Szypulskich brak. Nie mam fotografii lat 20-tych, większości 30-tych i okresu 1846-1857.

Tak swoją drogą to wspomniany przez Pana Józef Szypulski w indeksie (ale nie w samym akcie) jest zapisany jako Sipulski (co w przypadku cyrylicy ma znaczenie - z początku nie mogłem go znaleźć, dopiero później wpadłem, że w gwarze suwalskiej sztacheta to śtachieta, szlachta - ślachata itp. :)). Na skanach z końca XIX wieku, z tego co zauważyłem, to Szypulskich jest całkiem sporo.

Marek
ofczarek

Sympatyk

Mam 2 pytania.
-Czy te osoby wymienione przez Pana są jakoś powiązane z Taciewem, czy po prostu parafią Jeleniewo? Bo z tego co wiem w okolicy było trochę Szypulskich, ale ja poszukuję informacji o tych z Taciewa.
- Czy zauważył Pan innych Sipulskich?
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Post autor: GrzegorzKrupiński »

W 1786 roku, w spisie spowiadających się w parafii Jeleniewo, zostali wymienieni następujący Szypulscy (Sipulscy): Jan, Michał, Rozalia (Sipulanka), mieszkańcy nieodległej od Taciewa wsi Morgi.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
mjasion

Sympatyk

ofczarek pisze:Mam 2 pytania.
-Czy te osoby wymienione przez Pana są jakoś powiązane z Taciewem, czy po prostu parafią Jeleniewo? Bo z tego co wiem w okolicy było trochę Szypulskich, ale ja poszukuję informacji o tych z Taciewa.
- Czy zauważył Pan innych Sipulskich?
Ad.1. Nie wiem - w indeksach nie ma miejscowości pochodzenia osób. Sądząc po tym co jest na szwa w komplecie (rok 1878 r. i lata młodsze od 1880) to pewnie są, przynajmniej w większości, tak samo z Taciewa. Domyślam się, że Pan już sprawdził te roczniki - jest tam, między innymi rodzeństwo wspomnianego Józefa (212/1886, 206/1890). Anna Kruszko/a, żona Andrzeja pewnie też pochodziła z jeleniewskiej parafii (Kruszkowie są w Okrągłem - Adam Kruszka występuje tu już w 1780 r. - zob. "Inwentarze..." p. G. Krupińskiego , Malesowiźnie). Na ślub Adama i Anny w indeksach nie natrafiłem. Mógł on mieć miejsce w 1885 r. [w 1886 r. Anna miała mieć 20 l.], którego to brak w AP w Suwałkach, ale może być u księdza w parafii (wybieram sie tam jesienią - więc mogę sprawdzić; teraz latem proboszcz nie ma czasu by przyjmować w sprawach genealogicznych...). Pewną zagadkę stanowi w tym kontekście to, że w 1883 roku mamy ślub Sylwestra (!)Sipulskiego (30 l.) z Taciewa z Anną Kruszką (24 l.) z Okrągłego. (akt nr 46 - http://www.szukajwarchiwach.pl/63/152/0 ... pbx6I7rXIg ).

Ad2. Np. w 1869 r. są zgony Wojciecha Sipulskiego (akt nr 11) i Anny Sipulskiej (akt 22), narodziny Rozali Sipulskiej (akt 149). Wszyskich lat nie sprawdzałem, ale wygląda, że byli czasem tak zapisywani.

Pozdrawiam,
Marek
ofczarek

Sympatyk

Dziękuję bardzo za wszystkie informacje!
Jeszcze pytanie do Pana "mjasion". Czy pisząc o żonie Andrzeja ma Pan na myśli, Andrzeja-ojca Józefa?
Jeżeli ktoś trafi jeszcze na jakieś informacje o przodkach Józefa i jego ojca Andrzeja, to proszę o sygnał:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”