Dom dominikantny, co to takiego?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

Przeglądając metryki z Miechowa natrafiłam na akt urodzenia dziecka żydowskiego, syna szynkarza z podmiechowskiej wsi, w którym pisze, że dziecko urodziło się w domu dominikantnym pod nr 44. Dotąd nie spotkałam takiego określenia, a Wy?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, niektóre słowa są dla nas dziwne, jak to dawniej pisali np. zamiast parafia kielecka, to pisali kielceńska. Tu może chodzi o dom zakonny Dominikanów, ale też po łacinie Dominika to niedziela, czyli byłoby w domu niedzielnym, podam też link o tym, pozdrawiam - Julian ;
http://www.rekolekcje.dominikanie.pl/korbielow
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

A może chodzi tu o dom dominikalny?
Wizyta Generalna Szkoły Parafialnej w wsi Płokach w Gminie 12 Młoszowa dnia
5 listopada 1819 roku odbyta”. Jest to pierwszy wpis do księgi wizytacyjnej. Wieś nie miała Domu Szkolnego, dlatego ówczesny dziedzic przeznaczył na ten cel Dom Dominikalny.
Po pierwszym rozbiorze na terenach austryjackich wprowadzono nowy ustrój terytorialny
W myśl reformy najniższą jednostką władzy terytorialnej było dominium i obejmowało ono jedną lub kilka wsi należących do tego samego właściciela.
Z tego co znalazłem istniały domy dominikalne zwane cyrkułami pełniące funkcję siedziby takiego organizmu. Może trzeba iść tą drogą chociaż rządy austriackie na ziemi miechowskiej trwały krótko (1795-1809), bowiem po zwycięskiej wojnie Księstwa Warszawskiego z Austrią, całą Galicję Zachodnią wcielono do Księstwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”