Osadnicy z ziem niemieckich w Królestwie Polskim- 1 poł. 19w

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

HJedrzejuk

Sympatyk

Post autor: HJedrzejuk »

Szanowny Panie Mariuszu,
bardzo proszę o sprawdzenie:
Arnold, Grams, Henkelmann, Merkert, Műller, Weiss - wszystkie nazwiska z Gostynina i okolic.
... jeżeli tylko jest to jeszcze możliwe.
Serdecznie pozdrawiam!
Życzę dobrego dnia!
Hanna Jędrzejuk
Kadej_Malgorzata

Sympatyk

Post autor: Kadej_Malgorzata »

Dzień Dobry !!!
Czy mogłabym poprosić o sprawdzenie:
Johan Samuel Knorr - okolice Kalisza i Stawiszyn
Najstarszy dokument do którego dotarłam to akt ślubu z 1816 r.
z parafii Chocz.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję.
Małgorzata Kadej
Bett

Sympatyk

Post autor: Bett »

Witaj
A ja bym prosiła czy czasami nie występuje tam nazwisko Bett. Nie mam pojęcia czy moi Przodkowie o tym nazwisku przybyli na Kujawy z Niemiec czy może z Holandii.
Dziękuję.
Lucyna
maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: maria.mazur »

Dzień dobry, czy listy osadników są już gdzieś opublikowane w necie? bo nie śledziłam ostatnio tego wątku i boję się, że mi umknęło.
Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

pozdrawiam
Piotr
Kadej_Malgorzata

Sympatyk

Post autor: Kadej_Malgorzata »

Przywolana przez Pana Piotra strona Genea2011 jest rzeczywiście bardzo pomocna.
Zawiera dużo informacji , ale raczej dotyczących ludzi kościoła ewangielickiego.
I tak jak w moim przypadku od nich dowiedzialam sie o tym, że
w mojej rodzinie były małżeństwa mieszane ewangielicko - katolickie.
I pierwsze dane pochodziły od nich, z metryk kościoła ewangielickiego.
Dopiero później dotarłam do danych kościoła katolickiego.
Dodam jeszcze, że sporo wiadomości o ludziach i historii Stawiszyna można znaleźć na stronie:
http://www.vcity.pl/wielkopolskie/Powia ... stawiszyna
Działa tam niesamowity człowiek- p.Jerzy- chodząca historia, który zna chyba
wszystkich mieszkańców i ich dzieje.

Pozdrawiam.
Małgorzata Kadej
Leszek_Wojciech

Post autor: Leszek_Wojciech »

Witaj,
Czy mógłbyś sprawdzić Nazwisko Maurer z miejscowaości Hackenheim
Dziekuję
pozdrawiam
leszek
Leszek_Wojciech

Post autor: Leszek_Wojciech »

Witam,
Jeszcze dodam uzupełnienia:
Maurerowie przybyli do Babic k/ Aleksandrowa Łódzkiego z Hackenheim w d. Ks. Hesja. Byli katolikami.
pozdrawiam
Leszek
PS. Jeśi ich nazwiska znajdują się na Twoich listach, chetnie zamówię kopie ksero
Leszek
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam Mariuszu

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Reyder (okolice Łodzi i Łowicza) i nazwiska Ryppel ,Rypell ( okolice Słupcy, Sokolnik i Kalisza).

Pozdrawiam
Janina
Jadwiga_IV

Nieaktywny

Post autor: Jadwiga_IV »

Witam !

Nie wiem, czy li wiadomem już Pani jest, iż nazwisko Rypel (a i inne być może od Pani poszukiwanymi będące) na stronie www.slupcagenealogy.com w parafiach rzeczonych odnalezionem być może, iż sprawdziłam to takoż przed chwilą.

Oraz są przy nich numery mikrofilmów przez mormonów przemyślnych uczynionych w leciech niedawnych.

Pozdrawiam Panią
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Jadwiga_IV pisze:Witam !

Nie wiem, czy li wiadomem już Pani jest, iż nazwisko Rypel (a i inne być może od Pani poszukiwanymi będące) na stronie www.slupcagenealogy.com w parafiach rzeczonych odnalezionem być może, iż sprawdziłam to takoż przed chwilą.

Oraz są przy nich numery mikrofilmów przez mormonów przemyślnych uczynionych w leciech niedawnych.

Pozdrawiam Panią
Dziękuję Szanowna Jadwigo IV i do Słupcy moje ślady rodowe wiodą, aczkolwiek przed chwilą moim psim nosem genealogicznym znalazłam nr aktu urodzenia mojej prababki Magdaleny Ryppel vel Rypell vel Rypel w Sokolnikach k/Wrześni w 1852 nr 46. Indeksujący nie potrafił odczytać nazwiska i zapisał mą antenatkę jako "Magdalena Ry?" i na szczęście w uwagach zapisał imiona i nazwiska jej rodziców, bo nigdy bym nie mogła na podstawie takich indeksów nic odnaleźć. Moja prababka wzięła ślub w Słupcy w 1877 r z Michałem Wieteckim i prawdopodobnie pod koniec XIX lub na początku XX wieku wyjechali do Niemiec i najstarszy brat mojej mamy urodził się prawdopodobnie w Berlinie, gdyż moi dziadkowie wyjechali tam prawdopodobnie do pracy i rodziny.
Z całego serca dziękuję za pomoc w odszukaniu linku bo tak bystra w tym nie jestem. Strasznie ubolewam nad bardzo powierzchownym indeksowaniem metryk, gdyż wprowadzają w błąd poszukujących . Zabrałam głos w tym temacie i jestem z tego powodu atakowana. Niby wg zasady: prawdziwa cnota krytyk się nie boi można wyrazić swoje zdanie, ale tu jest to powód do zmasowanego ataku. Na podstawie dużej ilości błędów jakie wyłapałam i inni także, mam ograniczone zaufanie do takich ogólnikowych indeksów .

Pozdrawiam Królowo Uprzejmości :D
Janina
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Dużo nazwisk pochodzenia niemieckiego jest już dostępnych w wyszukiwace nazwisk dostępnej na naszym portalu, tzn. genealodzy.pl
Są to nazwiska rodzin, które osiedły sie w okolicach Aleksandrowa Łodzkiego i Łodzi.
Awatar użytkownika
ZYBURA_MARIA

Sympatyk

Post autor: ZYBURA_MARIA »

Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska WIEDER.Przodkowie przybyli z Grunbergu(Prusy),osiedlili się w Aleksandrowie Łódzkim i w samej Łodzi.
Dziękuję pozdrawiam- Maria
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Witaj Mario, nazwisko Wieder występuje w aktach cywilnych parafii ewangielickiej Aleksandrowa Łodzkiego w 1838r, 1842, w 1843, 1844. Scany akt z tej parafii z 1838 są już dostępne na naszym portalu, tzn. genealodzy.pl, poszukaj w wyszukiwarce nazwisk. Scany z lat późniejszych bedą dostępne w najbliżym czasie.
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

Bett pisze:Witaj
A ja bym prosiła czy czasami nie występuje tam nazwisko Bett. Nie mam pojęcia czy moi Przodkowie o tym nazwisku przybyli na Kujawy z Niemiec czy może z Holandii.
Dziękuję.
Lucyna
Też biorę tu mozliwość przybycia kolonistów z np. Niemiec na Kujawy.
To chyba "nasi" wspólni Bettowie/Betowie.
Zapraszam do korespondencji.
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”