Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Post autor: gostel »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Tak, "zwerbowany" to niewłaściwe słowo, ale chodziło mi o to, że jako bardzo młody chłopak, którego pociąg repatriacyjny przywiózł "zza Buga" do upragnionej Polski, pewnie uwierzył w propagandę, że trzeba walczyć z "bandami, wrogami ojczyzny". Na pewno działał pod rozkazami, to był bardzo mlody chłopiec. Zginął zaraz po wojnie.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
faktycznie zdjęcie tuż powojenne :
kurtki kościuszkowców drelichy wz.43
rogatywki wz.43 tzw. konfederatki wzorowane na rogatywce polowej wz.37
bardzo częstą praktyką było używanie orłów z koroną wbrew przepisom
żołnierz w środku ma na kołnierzu proporczyki : to mogą być czarno- pomarańczowe - wojska pancerne i samochodowe lub czarno-zielone - artyleria lekka
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Post autor: gostel »

Moniko,
bardzo dziękuję.
Zdjęcie jest tak sfatygowane, bo zawsze nosiła je w portfelu siostra Józefa. Bardzo trzymała się z bratem, a po jego tragicznej śmierci została sama na świecie. U schyłku życia dała fotografię swej synowej z prośbą, by ta modliła się o duszę Józia. Już i ta synowa nie żyje, a ja próbuję ocalic pamięć o młodym chłopcu tragicznie wpisanym w historię Polski...
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
Tajgete

Sympatyk
Adept

Post autor: Tajgete »

Dobry wieczór!

Czy ktoś mógłby powiedzieć mi coś na temat munduru ze zdjęcia? Wrzuciłam już to zdjęcie na forum austro-węgierskie, ale tam skupiliśmy się głównie na "medalach".

http://img839.imageshack.us/img839/2786/jozefarmia.jpg

Z góry dziękuję! :)

Ewa
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj.

Ponieważ z tego zdjęcia można sie jedynie coś o medalach dowiedzieć. Słabo widoczna patka na kołnierzu, bez innych oznaczeń co wskazuje na stopień: Infanterist czyli po prostu Szeregowy. Bagnet przy boku wskazuje na piechotę. Ponadto zauważam wiele nieścisłości, osoba ma pas dwubolcowy, podczas gdy w CK wojsku noszono głównie pasy z klamrami. Ponadto jaśniejsze spodnie tutaj troszkę nie pasują. Jeszcze skórzane rękawiczki i Szeregowca ? :) Na moje oko zdjęcie wykonane zostało pod koniec I WŚ a osoba służyć mogła w Legionach Polskich, stad elementy umundurowania Austro- węgierskiego i odznaczenia. Polacy służąc w Legionach służyli u boku Austro -węgier stad też zostawali odznaczani Cesarsko - Królewskimi odznaczeniami.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
kierejka

Sympatyk

Post autor: kierejka »

Dzień dobry!
Wiem, że zdjecie jest więcej niż słabej jakości, ale może po "fasonie" munduru i sznurkach, ktoś będzie w stanie coś mi podpowiedzieć?

Antoni Kierejewski

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/144 ... f3214.html

Pozdrawiam
Kasia
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Wstaw większe zdjęcie, może wtedy uda się coś określić bardziej. Bo równie dobrze może być to Wojsko, jak też Milicja, ORMO, czy nawet OSP. Mundur ma wykładane kołnierze czyli zdjęcie raczej powojenne.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
kierejka

Sympatyk

Post autor: kierejka »

Tak się obawiałam, że to za słaba jakość... W tej chwili niestety nie dysponuję lepszy skanem, ale spróbuję zdobyć coś przyzwoitszego. Jak mi się uda, to się jeszcze raz uśmiechnę o pomoc w identyfikacji.

Dzięki Mateusz za odzew.

Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
Bomersbach_P

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bomersbach_P »

Witam,
Bardzo proszę o rozszyfrowanie tak jak w "temacie" oraz jeśli jest to możliwe - jaka to jednostka. Zdjęcie ze zbiorów rodzinnych pochodzi z pod Piotrkowa Trybunalskiego. Niestety nie wiem kto jest na tym zdjęciu. Są widoczne guziki z orłem(?) w koronie(?)
najbardziej charakterystyczna jest coś na wzór sztyletu, szabli. Klamra pasa jest jest dość interesująca - na moje oko ma liczbę 4..
Dziękuję za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
Piotrek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b33 ... 9caad.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18e ... 8acac.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/808 ... e3d4a.html
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Szeregowy Wojska Polskiego, piechota. Zdjęcie najpewniej z okresu 1918 - 1921. Na głowie maciejówka. Na klamrze pasa jest orzełek strzelecki (taki jak nosili Legioniści Piłsudskiego na czapkach). Na klamrze pasa przy orzełku, na tarczy amazonek jest dodatkowa tarcza zapewne z literą S. Przy boku bagnet typu francuskiego najpewniej. W okresie na który datuje to zdjęcie wojsko polskie miało bardzo zróżnicowane umundurowanie. Dopiero około 1921 - 22 roku umundurowanie zostało w całości ujednolicone. Być może jest to żołnierz z któregoś pułku Legionów.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Bomersbach_P

Sympatyk
Nowicjusz

Serdecznie dziękuję Mateusz, za wykwalifikowany wywód.
Pytanie następne kieruje do wszystkich Państwa, czy jest możliewe ustalenie mniej więcej wieku wojskowego mimo że zamazane są oczy?
Pozdrawiam
Piotrek
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę bardzo. Wiesz może kiedy ta osoba się urodziła ?. Jak znasz rok urodzenia to bez problemu da się ustalić rok urodzenia mniej więcej :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, tak na oko i z głową do liczenia to ten wojak poszedł do wojska w wieku 19 lat i nie ma żadnej belki, a mundur nie typowy jak pisze Mateusz to plus minus jest w wojsku około 3 lat, czyli ma tu 22 lub 23 lata - pozdrawiam ; Julian
Marcin_Mądry

Sympatyk

Post autor: Marcin_Mądry »

Witam. Nie znam się na mundurach, a w ostatnim czasie zdobyłem parę zdjęć ślubnych, na których panowie mają je na sobie. Kogoś bardziej zorientowanego proszę o odszyfrowanie co to za stroje.

Dwa zdjęcia to ograniczona widoczność (widać tylko górę), jedno- stojące jest pewnie "łatwiejsze" do rozpoznania i to na nim najbardziej mi zależy.

https://plus.google.com/photos/10447922 ... 2eWf6bH4HA

Pozdrawiam
Marcin
Bomersbach_P

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Panom,

Jakiś zakręcony miałem tamten dzień. :) Wystarczy dowiedzieć się w jakim wieku werbowano zdolnych do służby wojskowej na terenie przodka, chyba że byli to młodsi ochotnicy.
Mateuszu, właśnie nie wiem kto jest na tym zdjęciu.
Wiem natomiast, o czym kiedyś pisałem na forum, ojciec mojego dziadka - Piotr Wójcik ur. w 1897 roku w Przygłowie, powiat Piotrkowski,syn Piotra i Marianny z Zielińskich , został pojmany do niewoli "niemieckiej"- jak to dziadek określił. Ponoć był w niewoli przez 5 lat gdzie nauczył się kilku gwar niemieckich. Może pojmano go jeszcze w czasie I wojny światowej - 1918 roku na terenie Austro-Węgier? Dziadek twierdzi że nastąpiło to około 1920 -1923 roku. Dla pewności wysłałem zapytanie do WASTu.
Czekałem 7 miesięcy na odpowiedź, aż w końcu uzyskałem list, w którym napisano wszelkie kartoteki w 1945 roku w Berlinie zostały doszczętnie zniszczone po bombardowaniu. Chciałem napisać do Genewy - Czerwonego Krzyża, ale moje mejle za każdym razem są zwracane ponieważ tworzą bazę jeńców z z lat 1914-1918. Mają w zasobie obecnie 10 mln kartotek, a brakuje jeszcze 10 % :). Nie radze sobie jednak ze znajdywaniem w tej bazie za bardzo. W każdym razie nie znalazłem tam Piotra Wójcika. Piotr przeżył także II Wojnę Światową.
Przepraszam że zbaczam z tematu ale myślę że Was ta baza zainteresuje jeśli już o niej nie wiecie :D
To tyle z wiedzy o moim przodku.
Pozdrawiam
Piotrek
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”