Polany, pow. Sanok

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Elvus

Sympatyk
Adept

Polany, pow. Sanok

Post autor: Elvus »

Dzień dobry wszystkim,

o miejscu urodzenia mojego pradziadka, dzięki pewnemu dokumentowi, wiem tyle, że były to "Polany, pow. Sanok". Jedyne Polany w ówczesnym (pradziadek urodził się w r. 1901) i obecnym powiecie sanockim to Polany Surowiczne, nieistniejące od czasu akcji "Wisła". Poza tym w regionie istnieją jeszcze Polany niedaleko Krempnej, w 1901 r. w powiecie krośnieńskim, obecnie w powiecie jasielskim.
Na niekorzyść pierwszych Polan przemawia to, że były niemal w całości zamieszkałe przez Rusinów/Łemków, ale skoro "pow. Sanok"...

Być może ktoś ma jakiś pomysł, o które Polany może chodzić, jak również, gdzie mogą się znajdować księgi urodzeń (z obu Polan), obejmujące ten okres. Względem Polan Surowicznych, sanocki oddział AP w Rzeszowie posiada księgę zgonów z parafii Jaśliska (według mojej dedukcji była to wówczas najbliższa katolicka parafia) z lat 1854-1907, ale o księdze urodzeń nie wiedzą.
Będę wdzięczny za ew. sugestie. :)
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

"Polany, pow. Sanok"

Post autor: wolfspider666 »

Daniel "Danko" Nowak
keri2503

Sympatyk

Poszukuję informacji na temat wsi Polana dek. przemyski

Post autor: keri2503 »

Poszukuję informacji na temat wsi Polana dek. przemyski. Mam na myśli co kolwiek link, nazwa lub nr zespołu informacje w formie skanów itp.

Pozdrawiam Ireneusz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Irek, podaję Ci link, tam jest wieś Polana ze skanami metryk (nie wiem jakie lata) jak widzisz nie łatwo być genealogiem od zaraz, ale główną zaletą jest cierpliwość i dać się poznać szerzej, nie zaszkodzi z nazwiskiem kogo szukasz, ale to Twój wybór z tym ; pozdrawiam - Julian ;
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KMLw301.xml
keri2503

Sympatyk

Ten link zbadałem i to nie jest to co szukam. Chodzi o miescowość Polana gm. Czarna dek. przemyski. A gegenalogią zajmuję się od 8miesiecy i wiem, że to nie jest łatwe :) Szukam ogólnie metryk na nazwisko Kapral i Beigert z XIXw.

Szukam nadal potrzebnych informacji a Pana Juliana Pozdrawiam :)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Dziękuję Irek, podam drugi link, może coś znajdziesz, tutaj niezależnie od wieku, koloru skóry, czy religii, wszyscy piszemy sobie po imieniu, są tacy co się obrażają ze na - Ty im piszą, ale to ich problem. Okręg Przemyski i ja szukam. np Janów Gródecki z lat nawet od 1700, ale coś tam się fotografuje i za rok ma być w necie, pozdrawiam - Julian ;
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/view_fond.php
keri2503

Sympatyk

Niestyty w podanych linku nic nie znalazłem :(
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Skojarzenia dostarczyły wspomnienia z młodości którą nałogowo spedzałem w Bieszczadach
Pewnie o te parafie chodzi
http://polana.9com.pl/index.php?option= ... &Itemid=65
Pozdrawiam
keri2503

Sympatyk

Tak chodzi o tą Polanę. Z tego co namierzyłem fizycznie akta znajdują się w AP w Przemyślu oddział w Sanoku. Na obecną chwilę szukam linku do skanów ksiąg metrykalnych lub USC.
bachjur

Sympatyk

Post autor: bachjur »

Witam. W książce "Polana, wieś bieszczadzka..." Teofila Wojciechowskiego, w kilku miejscach pojawia się nazwisko Kapral.
Pozdrawiam, Jerzy Bachur
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Re: Poszukuję informacji na temat wsi Polana dek. przemyski

Post autor: mmaziarski »

keri2503 pisze:Ten link zbadałem i to nie jest to co szukam. Chodzi o miescowość Polana gm. Czarna dek. przemyski. A gegenalogią zajmuję się od 8miesiecy i wiem, że to nie jest łatwe :) Szukam ogólnie metryk na nazwisko Kapral i Beigert z XIXw.

Szukam nadal potrzebnych informacji a Pana Juliana Pozdrawiam :)
Nazwisko Kapral jest wśród zmarłych.Rok 1852 Sanok. Franciszka Kapral,żona Franciszka lat 46
Natomiast Beigert Maria jest zapisana w Krośnie w 1894 jako matka Aurelii Gwoździewicz
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”