Zubowszczyzna w powiecie Wolkowyska gmina Tereszki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Zubowszczyzna w powiecie Wolkowyska gmina Tereszki
Dzien dobry,
Poszukuje informacji na temat wsi/folwarku Zubowszczyzna w powiecie Wolkowyska. Rodzina mojej babci pochodzila z tamtych okolic. Czy ocalaly jakiekolwiek ksiegi parafialne z tamtych okolic? Chodzi mi o zapisy z kosciola rzymsko-katolickiego. Interesuja mnie nazwiska: Rogozko, Czepielinda, Wolyniec, Bieleninik. Bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje.
Dziekuje uprzejmie!
Kinga
Poszukuje informacji na temat wsi/folwarku Zubowszczyzna w powiecie Wolkowyska. Rodzina mojej babci pochodzila z tamtych okolic. Czy ocalaly jakiekolwiek ksiegi parafialne z tamtych okolic? Chodzi mi o zapisy z kosciola rzymsko-katolickiego. Interesuja mnie nazwiska: Rogozko, Czepielinda, Wolyniec, Bieleninik. Bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje.
Dziekuje uprzejmie!
Kinga
Ostatnio zmieniony pt 19 wrz 2014, 18:18 przez vnukinga, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Zubowszczyzna w powiecie Wolkowyska
Dekanat Wołkowyski znajdzie Pani w Wilnie. Przynajmniej do roku 1864... Warto znać nazwę parafii, bo powiat nie pokrywa się z parafią. W Wołkowysku też mają archiwum.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Zubowszczyzna w powiecie Wolkowyska
Dziekuje najserdeczniej!
Wlasnie sprawdzilam i okazuje sie, ze Zubowszczyzna nalezala do parafii Werejki, diecezja wilenska.
Czy bylby pan uprzejmy podac dodatkowe informacje jak sie skontaktowac z archiwami w Wilnie i Wolkowysku?
Dziekuje uprzejmie!
Wlasnie sprawdzilam i okazuje sie, ze Zubowszczyzna nalezala do parafii Werejki, diecezja wilenska.
Czy bylby pan uprzejmy podac dodatkowe informacje jak sie skontaktowac z archiwami w Wilnie i Wolkowysku?
Dziekuje uprzejmie!
Ostatnio zmieniony sob 09 sie 2014, 15:38 przez vnukinga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
A przypadkiem nie bedzie to gmina Szudziałowo?
http://szudzialowo.com.pl/turystyka.html
Jesli tak to po folwarku nic nie zostało.
Podstawowe pytanie do jakiej parafii i w jakim okresie przynależal folwark .
Teraz to Minkowce .ale wtedy (no właśnie jakiego okresu: przed I wojną, po wojnie? dotycza poszukiwania)
Bo Szudziałówa po powstaniu styczniowym nie było ,chodzili do koscioła w Krynkach. Może Usnarz?
Aby zlokalizowac przynależnośc parafialna radzę zadzwonic do archiwum archideiecezjalnego w Białymstoku (po wakacjach ) i odpytac o parafie. Ksiądz Ryszard ma jakąś broszurke , której skutecznośc sie sprawdza.
Jest duże prawdopodobieństwo że ksiegi będa w AP w Białymstoku.
Pozdrawiam
http://szudzialowo.com.pl/turystyka.html
Jesli tak to po folwarku nic nie zostało.
Podstawowe pytanie do jakiej parafii i w jakim okresie przynależal folwark .
Teraz to Minkowce .ale wtedy (no właśnie jakiego okresu: przed I wojną, po wojnie? dotycza poszukiwania)
Bo Szudziałówa po powstaniu styczniowym nie było ,chodzili do koscioła w Krynkach. Może Usnarz?
Aby zlokalizowac przynależnośc parafialna radzę zadzwonic do archiwum archideiecezjalnego w Białymstoku (po wakacjach ) i odpytac o parafie. Ksiądz Ryszard ma jakąś broszurke , której skutecznośc sie sprawdza.
Jest duże prawdopodobieństwo że ksiegi będa w AP w Białymstoku.
Pozdrawiam
Panie Jerzy,
wedlug informacji, ktore wlasnie zgromadzilam na podstawie portalu Baza Moejscowosci Kresowych, Zubowszczyzna jest podpisana pod parafie Werejki, dekanat Brzostowica Wielka, Archidiecezja i metropolia Wilenska;
Zubowszczyzna jest/byla? w gminie Tereszki, powiat Wolkowyski, wojewodzctwo bialostockie
Niestety nie mam zbyt wielu informacji an ten temat. Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.
Dziekuje!
wedlug informacji, ktore wlasnie zgromadzilam na podstawie portalu Baza Moejscowosci Kresowych, Zubowszczyzna jest podpisana pod parafie Werejki, dekanat Brzostowica Wielka, Archidiecezja i metropolia Wilenska;
Zubowszczyzna jest/byla? w gminie Tereszki, powiat Wolkowyski, wojewodzctwo bialostockie
Niestety nie mam zbyt wielu informacji an ten temat. Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.
Dziekuje!
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
-
jamiolkowski_jerzy

To prosze jeszcze o informację jakiego okresu Pani szuka (podstawowa cezura sprzed I wojny czy po ?) , jakies miedzywojenne ksiegi parafii wołkowyskich sa w AA w Białymstoku. Ja ich nie przegladałem nie znam szczegółów. Ale Brzostowica zdaje sie jest.
A te Werejki spróbuje obadac .
Niemniej i tak informacje ks . Ryszarda mogą okazac kluczowe. Dzieje parafii poddawane były zmianom terytorialnym
Pozdrawiam
Sprawdziłem Zubowszczyzny w 1934 roku nie było w Werejkach
http://www.radzima.net/pl/parafia/werejki.html
Nie oznacza to jednak, że nie było ich tam za cara.
A te Werejki spróbuje obadac .
Niemniej i tak informacje ks . Ryszarda mogą okazac kluczowe. Dzieje parafii poddawane były zmianom terytorialnym
Pozdrawiam
Sprawdziłem Zubowszczyzny w 1934 roku nie było w Werejkach
http://www.radzima.net/pl/parafia/werejki.html
Nie oznacza to jednak, że nie było ich tam za cara.
Dziekuje bardzo panie Jerzy.
POszukuje generalnie informacji na temat okresu sprzed II wojny swiatowej, poniewaz znam imiona i nazwiska czlownkow mojej rodziny, ktorzy mieszkali w tamtych rejonach.( Pozniej zostali przesiedleni na zachod.) Podejrzewam, ze akta w obrebie lat 1860-1930 bylyby najbardziej istotne, ale kazda informacja jest wazna.
Pozdrawiam
P.S. Czy ksiadz Ryszard dysponuje zdresem e-mail? Mieszkam na innym kontynencie i z tym telefonem to bylby problem...
POszukuje generalnie informacji na temat okresu sprzed II wojny swiatowej, poniewaz znam imiona i nazwiska czlownkow mojej rodziny, ktorzy mieszkali w tamtych rejonach.( Pozniej zostali przesiedleni na zachod.) Podejrzewam, ze akta w obrebie lat 1860-1930 bylyby najbardziej istotne, ale kazda informacja jest wazna.
Pozdrawiam
P.S. Czy ksiadz Ryszard dysponuje zdresem e-mail? Mieszkam na innym kontynencie i z tym telefonem to bylby problem...
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Kinga Vnuk (Cisowska)
-
Albin_Kożuchowski

-
jamiolkowski_jerzy

Nie mam takiej wiedzy, Wklejam link z informacjami Archiwum
http://www.archibial.pl/instytucje.php?st=10
Ksiądz Ryszard to ks Ryszard Winkiewicz kierownik działu metrycznego
Jest tam email Archiwum ale czy jest "drożny"? Z emailami koscielnymi bywa różnie.
Mam lepsza prozycje prosze przypomniec mi się we wrzesniu na priva . Podskoczę do archiwum i rozeznam problem.
Pozdrawiam
Ps Jesli Pan Albin to mowi to tak jest. Szukamy zatem tej drugiej Zubowszczyzny
http://www.archibial.pl/instytucje.php?st=10
Ksiądz Ryszard to ks Ryszard Winkiewicz kierownik działu metrycznego
Jest tam email Archiwum ale czy jest "drożny"? Z emailami koscielnymi bywa różnie.
Mam lepsza prozycje prosze przypomniec mi się we wrzesniu na priva . Podskoczę do archiwum i rozeznam problem.
Pozdrawiam
Ps Jesli Pan Albin to mowi to tak jest. Szukamy zatem tej drugiej Zubowszczyzny
-
jamiolkowski_jerzy

Wyglada że były istotnie dwie Zubowszczyzny
Ciekawa informacja o parafii Werejki
http://slowo.grodnensis.by/index.php?op ... 30&lang=pl
Po powstaniu styczniowym została zlikwidowana , przywrócona w 1921.
Juz widac że szukanie będzie ciekawe.
Tylko czemu w 1934 nie ma Zubowszczyzny w Werejkach?
Pozdrawiam
Ciekawa informacja o parafii Werejki
http://slowo.grodnensis.by/index.php?op ... 30&lang=pl
Po powstaniu styczniowym została zlikwidowana , przywrócona w 1921.
Juz widac że szukanie będzie ciekawe.
Tylko czemu w 1934 nie ma Zubowszczyzny w Werejkach?
Pozdrawiam
Panie Jerzy, dotalam, krotkie potwierdzenie od dalszej rodziny, ze moi pradziadkowie, babcia i jej rodzenstwo istiotnie chodzili do kosciola w Warejkach. Nie wiem dlaczego Zubuwszczyzna nie jest ujeta pod te parafie, ale moja rodzina wlasnie tam uczeszczala na msze swiete a mieszkali wlasnie na w Zubowszczyznie. Moja babcia urodzila sie w 1925 roku, jej starsza siostra o wdw lata wczesniej. Moja prababcia z domu Czepielinda urodzila sie w 1889 roku prawdopodobnie na/w Zubowszczyznie. (Te informaje musze potwierdzic) Wiem rowniez, ze jej mama Marcelina (moja praprababcia urodzula sie w Nowosadach, ale moge tylko zgadywac, ze ok.1865 roku.
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Kinga Vnuk (Cisowska)
-
Albin_Kożuchowski

Pani Kingo /prawdopodobnie, bo brak podpisu pod postami/
W Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku są kopie metryk z parafii Werejki z okresu międzywojennego. W księgach figurują Maria i Zofia, córki Jana i Weroniki zd. Czepielinda. Chyba te osoby Pani miała na myśli, bo żadnych danych /oprócz roku i miejscowości/ Pani nie podała.
W Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku są kopie metryk z parafii Werejki z okresu międzywojennego. W księgach figurują Maria i Zofia, córki Jana i Weroniki zd. Czepielinda. Chyba te osoby Pani miała na myśli, bo żadnych danych /oprócz roku i miejscowości/ Pani nie podała.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Panie Albinie! Tak! To moja babcia i siostra mojej babci!!! Moja babcia nazywa sie Zofia z domu Rogoszko i za rok skonczy 90 lat! Jej siostra Maria jest starsza (ok. 3 lat), maja jeszcze mlodsza siostre Leokadie i brata Jana. Rodzice mojej babci nazywali sie Jan Rogoszko (ur. w 1879 roku) i Weronika z domu Czepielinda. (ur. w 1889 roku) Rodzice Weroniki to Stanislaw i Marcelina. (Niestety nie znamy nazwiska panienskiego). Stanislaw pochodzil z Duchowlan i nalezeli z zona do parafii Repla. (Diecezja Lunna) Rodzina Rogoszko pochodzila z Zubowszczyzny a wiec nalezeli do kosciola w Warejkach. Tyle wiem.
Bardzo pana prosze, prosze mi podpowiedziec jak sie dostac do tych akt? Czy mozna tam napisac i poprosic o skany, odpisy, itp?
Ja mieszkam na innym kontynecie i nie mam mozliwosci przyjazdu do Bialegostoku.
Bede niesamowicie wdzieczna za informacje!

P.S. I przepraszam, zapomnialam sie podpisac pod wczesniejsza wiadomoscia, nazywam sie Kinga Vnuk
Bardzo pana prosze, prosze mi podpowiedziec jak sie dostac do tych akt? Czy mozna tam napisac i poprosic o skany, odpisy, itp?
Ja mieszkam na innym kontynecie i nie mam mozliwosci przyjazdu do Bialegostoku.
Bede niesamowicie wdzieczna za informacje!
P.S. I przepraszam, zapomnialam sie podpisac pod wczesniejsza wiadomoscia, nazywam sie Kinga Vnuk
-
Albin_Kożuchowski

Witam
Pan Jerzy podał link do strony archiwum i tam są podane wszystkie dane jak adres, numery telefonów. Moim zdaniem mimo wszystko najlepiej byłoby zadzwonić do ks. Ryszarda i on by wszystko wyjaśnił. Trochę byłby problem z wybraniem odpowiedniej pory dzwonienia, bo są różnice w czasie Polski i innego kontynentu. Ale np. może pasowałoby w środę, bo ksiądz Ryszard pracuje wtedy od godziny 13-tej do 17-tej, bo w pozostałe dni od 9-tej do 13-tej. Można też napisać list do ks. Ryszarda na adres archiwum i opisać swój problem. Jeżeli coś nie wyjdzie, to najlepiej pisać na priva do mnie czy do p. Jerzego /chyba nie obrazi się, że piszę w jego imieniu/ i wtedy będziemy jakoś pomagać w inny sposób.
Pan Jerzy podał link do strony archiwum i tam są podane wszystkie dane jak adres, numery telefonów. Moim zdaniem mimo wszystko najlepiej byłoby zadzwonić do ks. Ryszarda i on by wszystko wyjaśnił. Trochę byłby problem z wybraniem odpowiedniej pory dzwonienia, bo są różnice w czasie Polski i innego kontynentu. Ale np. może pasowałoby w środę, bo ksiądz Ryszard pracuje wtedy od godziny 13-tej do 17-tej, bo w pozostałe dni od 9-tej do 13-tej. Można też napisać list do ks. Ryszarda na adres archiwum i opisać swój problem. Jeżeli coś nie wyjdzie, to najlepiej pisać na priva do mnie czy do p. Jerzego /chyba nie obrazi się, że piszę w jego imieniu/ i wtedy będziemy jakoś pomagać w inny sposób.
Pozdrawiam AlbinKoz.