Do zagadki o pochodzeniu Poniatowskich h. Ciołek
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Jadwiga_IV

Witam !
Jeśli się nie mylę, to PEWNĄ to jest UDOKUMENTOWANĄ BEZ ŻADNEJ PRZERWY genealogię Poniatowskich h. Ciołek możemy pociagnąć do pradziadka księcia Józefa i dziadka króla Stanisława.
A wcześniej są różne hipotezy z różnym stopniem wiarygodności.
Dlatego, jeśli kogoś to interesuje, może Pana Minakowskiego, to informuję, że
w aktach parafii Wierzchy (są w Family History Library)
są informacje o pewnym Stanisławie Ciołek Poniatowskim z połowy XVIII wieku i jego ślubie z okolic roku 1750 z Marianną Malińską (ze wzmiankami, że niektóre ich dzieci urodziły się w innej, podanej z nazwy, parafii).
Jeśłi to kogoś interesuje, to mogę wpisać tu więcej szczegółów.
Pozdrawiam serdecznie.
Jeśli się nie mylę, to PEWNĄ to jest UDOKUMENTOWANĄ BEZ ŻADNEJ PRZERWY genealogię Poniatowskich h. Ciołek możemy pociagnąć do pradziadka księcia Józefa i dziadka króla Stanisława.
A wcześniej są różne hipotezy z różnym stopniem wiarygodności.
Dlatego, jeśli kogoś to interesuje, może Pana Minakowskiego, to informuję, że
w aktach parafii Wierzchy (są w Family History Library)
są informacje o pewnym Stanisławie Ciołek Poniatowskim z połowy XVIII wieku i jego ślubie z okolic roku 1750 z Marianną Malińską (ze wzmiankami, że niektóre ich dzieci urodziły się w innej, podanej z nazwy, parafii).
Jeśłi to kogoś interesuje, to mogę wpisać tu więcej szczegółów.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Sawicki_Julian

Witam Jadwigo nowy i odważny genealogu, sądząc po imieniu to zajmujesz się tym już kilka lat. Tu potrzeba rzetelnej wiedzy by szlachtę traktowali po ludzku, jako obrońca ojczyzny był, tej której przysięgał wierność, a nie ten menel z szablą u boku, jak go tu niektórzy widzą. Co do Poniatowskich to są bardziej złe niż dobre opinie, ale są też i tu jego potomni, to należałoby znać prawdę i tyle ;
pozdrawiam - Julian
pozdrawiam - Julian
-
Wojciechowska_Ewka

Witam,
proszę o jakiekolwiek informacje o Ciołek Poniatowskich. W moim drzewie genealogicznym mam 4xpra babkę Annę Ciołek urodzoną około 1808 r.z Felicjana Ciołka i jego żony Tekli Wodzinowskiej - właścicieli części Chomentowa Puszcz. Później rodzina używa Ciołek Poniatowski, ale nie bardzo można się dowiedzieć dlaczego.
Zupełnie nie interesują mnie opinie nt Poniatowskich, być może ta część rodziny właśnie dlatego używała tylko Ciołek. Może w tamtych czasach wstydziła się imienia Poniatowski.
Dzisiaj to nie ma żadnego znaczenia.
Poszukuję wszelkich informacji na ten temat.
Z góry dziękuję
pozdrawiam
ewa
proszę o jakiekolwiek informacje o Ciołek Poniatowskich. W moim drzewie genealogicznym mam 4xpra babkę Annę Ciołek urodzoną około 1808 r.z Felicjana Ciołka i jego żony Tekli Wodzinowskiej - właścicieli części Chomentowa Puszcz. Później rodzina używa Ciołek Poniatowski, ale nie bardzo można się dowiedzieć dlaczego.
Zupełnie nie interesują mnie opinie nt Poniatowskich, być może ta część rodziny właśnie dlatego używała tylko Ciołek. Może w tamtych czasach wstydziła się imienia Poniatowski.
Dzisiaj to nie ma żadnego znaczenia.
Poszukuję wszelkich informacji na ten temat.
Z góry dziękuję
pozdrawiam
ewa
Ostatnio zmieniony pt 08 sie 2014, 21:45 przez Wojciechowska_Ewka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jadwiga_IV

Witaj Julianie,
Dlatego Księcia Józefa wymieniam ZAWSZE
przed
tym typkiem Stasiuleńkiem "królem" herbu Żenada
Pozdrawiam
przed
Pozdrawiam
-
Wojciechowska_Ewka

Witaj Jadwigo,
czy mogłabym Cię prosić o bliższe informacje w jakim katalogu szukać parafii Wierzchny, czy sa dostępne w internecie?
pozdrawiam
ewa
czy mogłabym Cię prosić o bliższe informacje w jakim katalogu szukać parafii Wierzchny, czy sa dostępne w internecie?
pozdrawiam
ewa
-
Jadwiga_IV

Witaj Ewo,
Parafia Wierzchy jest tylko na mikrofilmach wykonanych przez mormonów.
https://familysearch.org/eng/library/fh ... leno=13207
Widziałam na nich dwa wpisy dotyczące ślubu Stanisława Ciołka Poniatowskiego z Marianną Malińską oraz kilka wpisów dotyczących chrztów ich dzieci (może jest ich więcej - szukałam tam czegoś innego ale takie znane nazwisko rzuciło się w oczy - gdyby ktoś miał czas to przejrzeć pod tym kątem i znaleźć informację na nich wcześniejszą, to może by znalazł więcej o prawdziwych przodkach wspomnianych).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Parafia Wierzchy jest tylko na mikrofilmach wykonanych przez mormonów.
https://familysearch.org/eng/library/fh ... leno=13207
Widziałam na nich dwa wpisy dotyczące ślubu Stanisława Ciołka Poniatowskiego z Marianną Malińską oraz kilka wpisów dotyczących chrztów ich dzieci (może jest ich więcej - szukałam tam czegoś innego ale takie znane nazwisko rzuciło się w oczy - gdyby ktoś miał czas to przejrzeć pod tym kątem i znaleźć informację na nich wcześniejszą, to może by znalazł więcej o prawdziwych przodkach wspomnianych).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Wojciechowska_Ewka

Jadwigo,
Bardzo dziękuję
Nic nie wiem o Felicjanie Ciołku - oprócz informacji z aktów chrztu jego dzieci, że był szlachcicem i urodził się około 1775 r.
ewa
Bardzo dziękuję
Nic nie wiem o Felicjanie Ciołku - oprócz informacji z aktów chrztu jego dzieci, że był szlachcicem i urodził się około 1775 r.
ewa
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Szukać przodków Poniatowskiego należy poprzez dobra przodków.
Poniatwoscy już w XVI w. są wymieniani w Księgach Sądowych Grodzieńskich...
Pozdrawiam serdecznie.
Poniatwoscy już w XVI w. są wymieniani w Księgach Sądowych Grodzieńskich...
Pozdrawiam serdecznie.
-
Gos_Paweł_P

Re: Do zagadki o pochodzeniu Poniatowskich h. Ciołek
Bardzo, ale to bardzo ciekawa wypowiedź o polskim Władcy, Stanisławie Poniatowskim herbu Ciołek. Dobrze, że np. Jego nazwisko "nic nie mówi". Można byłoby i do niego się odnieśc.... A tak szkoda.
Ale, przynajmniej dowiadujemy się, że nie był Królem (nie był koronowany)-wnioskuję po zapisie w cudzysłowie.
Oraz to, że był herbu "Zenada". Więc historię Rodów iszemy od nowa !
Ale, przynajmniej dowiadujemy się, że nie był Królem (nie był koronowany)-wnioskuję po zapisie w cudzysłowie.
Oraz to, że był herbu "Zenada". Więc historię Rodów iszemy od nowa !
Jadwiga_IV pisze:Witaj Julianie,
przed
Pozdrawiam
-
AlicjaSurmacka

Witaj Jadwigo!
W mojej rodzinie przetrwała legenda, że siostra mojej prababci Jadwiga Glińska ur. w 1866 roku w Warszawie poślubiła ( nie wiem gdzie?) Leopolda Walentego Lipowskiego ur. około 1852 roku w Słupi syna Marcelego i Ludwiki, spokrewnionego z ostatnim królem Polski.
Dane o Leopoldzie mam tylko z jego aktu agonu. Zmarł w Warszawie w 1919 roku. Doszukałam się, że Lipowscy podobnie jak i Poniatowscy legitymowali się h. Ciołek.
Chciałabym potwierdzić albo obalić legendę rodzinną. Jadwiga Glińska była wnuczką Marcina Glińskiego h. Polko.
Czy w genealogii Poniatowskich pojawiają się Lipowscy?
Alicja
W mojej rodzinie przetrwała legenda, że siostra mojej prababci Jadwiga Glińska ur. w 1866 roku w Warszawie poślubiła ( nie wiem gdzie?) Leopolda Walentego Lipowskiego ur. około 1852 roku w Słupi syna Marcelego i Ludwiki, spokrewnionego z ostatnim królem Polski.
Dane o Leopoldzie mam tylko z jego aktu agonu. Zmarł w Warszawie w 1919 roku. Doszukałam się, że Lipowscy podobnie jak i Poniatowscy legitymowali się h. Ciołek.
Chciałabym potwierdzić albo obalić legendę rodzinną. Jadwiga Glińska była wnuczką Marcina Glińskiego h. Polko.
Czy w genealogii Poniatowskich pojawiają się Lipowscy?
Alicja
-
Sawicki_Julian

Witam Paweł, Jadwiga w tytule napisała o co chodzi, a że sobie zażartowała z jego królowanie to nic dziwnego, bo chyba najwięcej ze wszystkich 56 królów Polski jak się nie mylę, to znajdzie na jego temat. Można znaleźć dużo opisów, ale mało pochlebnych, np. jako król był zależny od Carowej Katarzyny II, ponoć tak bardzo że nie kazała mu się ożenić to się nie ożenił ( tak piszą), ale dzieci z nią miał, prawdopodobnie syn Carowej i Stanisława to Car Paweł, itd.... To wszystko można wyczytać w necie, ale ile w tym prawdy, nie wiadomo, wiadomo że Król Polski Stanisław August Poniatowski nie stanął na czele armii, a to jego był obowiązek jako króla, z litość nad Polską i Polakami wybrał się sam przeciwko trzem zaborcą jako naczelnik państwa ( choć król był ) i przysięgę składał Tadeusz Kościuszko, co dalej to wszyscy wiedzą i tu jakoś nie żartują z Naczelnika ; pozdrawiam - Julian
-
Wojciechowska_Ewka

Witaj Alicjo,
jestem pewna, że w każdej rodzinnej legendzie jest ukryta prawda - tak było w mojej rodzinie. Babcia mówiła o pokrewieństwie z ks. Józefem Poniatowskim (a przecież bezdzietny, przynajmniej z prawego łoża... ale i tak nie mógłby być ojcem mojego Felicjana - raczej bratem???) - nikt z nas Jej nie wierzył. Więc trzeba szukać dalej.
Dopiero moje poszukiwania pokazały pokrewieństwo z rodziną Ciołek - w linii męskiej nadawano często imię Józef, a od 1849 używano oprócz Ciołek - Poniatowski. Rodzina spokrewniona poprzez Kosickich z Walewskimi itd...
Stryjek mówił o pokrewieństwie z Władysławem Beliną Prażmowskim - nikt nie wierzył - okazało się prawdą. Rodziny okazały się spokrewnione spokrewnione zarówno w XIX jak (rodzona siostra matki Beliny jest moją praprababką) i w XX w.
Więc szukaj dalej.
Ciekawa jestem Twoich odkryć...
przerażają mnie tylko dokumenty poza metrykalne - bo nie mam czasu (ze względu na pracę i rodzinę) na poszukiwania w archiwach
przeraża mnie również łacina (metryki z XVIIw), o których pisze Jadwiga...
Natomiast nie przeraża mnie informacja o dzieciah z nieprawego łoża - takie były czasy i nie nam osądzać... A Króla Stasia to już na pewno nie...
Niech to robią historycy...
pozdrawiam
ewa
jestem pewna, że w każdej rodzinnej legendzie jest ukryta prawda - tak było w mojej rodzinie. Babcia mówiła o pokrewieństwie z ks. Józefem Poniatowskim (a przecież bezdzietny, przynajmniej z prawego łoża... ale i tak nie mógłby być ojcem mojego Felicjana - raczej bratem???) - nikt z nas Jej nie wierzył. Więc trzeba szukać dalej.
Dopiero moje poszukiwania pokazały pokrewieństwo z rodziną Ciołek - w linii męskiej nadawano często imię Józef, a od 1849 używano oprócz Ciołek - Poniatowski. Rodzina spokrewniona poprzez Kosickich z Walewskimi itd...
Stryjek mówił o pokrewieństwie z Władysławem Beliną Prażmowskim - nikt nie wierzył - okazało się prawdą. Rodziny okazały się spokrewnione spokrewnione zarówno w XIX jak (rodzona siostra matki Beliny jest moją praprababką) i w XX w.
Więc szukaj dalej.
Ciekawa jestem Twoich odkryć...
przerażają mnie tylko dokumenty poza metrykalne - bo nie mam czasu (ze względu na pracę i rodzinę) na poszukiwania w archiwach
przeraża mnie również łacina (metryki z XVIIw), o których pisze Jadwiga...
Natomiast nie przeraża mnie informacja o dzieciah z nieprawego łoża - takie były czasy i nie nam osądzać... A Króla Stasia to już na pewno nie...
Niech to robią historycy...
pozdrawiam
ewa
-
Sawicki_Julian

Witam Ewa, pamiętam dla mnie Twoje zasługi i nie chcę się bardzo wychylać z tym Poniatowskim, by to nie wyglądało na złość, ja nie pisze historii tylko ją czytam. Miałem do Ciebie adres mailowy, ale gdzieś mi wcięło. Mam takie pytanie, dostałem kolejne drzewko od znajomego z zagranicy wschodniej
( Arch. z Wilna) o Sawickich herbu Lubicz. Ale jak zawsze tajemnica, nie ma tam dat, jest tam takie małżeństwo po środku drzewka ; Andrzej Sawicki ( syn Wojciecha, wnuk Andrzeja i prawnuk Stefana ) i żona Anna Walewska, ich syn to Michał. Nie wiem kiedy oni żyli, może to jest siostra tej Mrysieńki z Napoleonem, to takie jest moje pytanie, bo widzę ze masz Walewskich u siebie, jeśli łaska Ewo to mi napisz ; pozdrawiam - Julian
( Arch. z Wilna) o Sawickich herbu Lubicz. Ale jak zawsze tajemnica, nie ma tam dat, jest tam takie małżeństwo po środku drzewka ; Andrzej Sawicki ( syn Wojciecha, wnuk Andrzeja i prawnuk Stefana ) i żona Anna Walewska, ich syn to Michał. Nie wiem kiedy oni żyli, może to jest siostra tej Mrysieńki z Napoleonem, to takie jest moje pytanie, bo widzę ze masz Walewskich u siebie, jeśli łaska Ewo to mi napisz ; pozdrawiam - Julian