Mikrofilmy u mormonów - apel

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

krzaja

Sympatyk
Mistrz

Post autor: krzaja »

Witam,

Mam prośbę do korzystających z czytnika - jedno zdjęcie aktu małżeństwa, jeśli ktoś mógłby mi pomóc, to podam dane.

Pozdrawiam serdecznie
Janek
Szaciłowski_Marcin

Sympatyk

Post autor: Szaciłowski_Marcin »

Dzień dobry!!
To mój pierwszy post na tym forum.
Poszukuję korzeni rodzinnych. Mam wielką prośbę, może ktoś z szanownych użytkowników ma dostęp do zeskanowanych mikrofilmów parafii bieniakońskiej pow. lidzki z lat 1827-1887, lub też kopii ksiąg metrykalnych parafii Odrzywół z lat 1810-1877 (powiat Opoczno)...
Będę wielce zobowiązany.
beata686

Sympatyk

Post autor: beata686 »

Mam pytanie do osób które korzystały już z przeglądania mikrofilmów u mormonów.Ile zajmuje czasu oglądnięcie jednego mikrofilmu?Właśnie dostałam wiadomość,że mogę zapisa się na listę oczekujących,a nie chcę nie potrzebnie zajmować innym czytnik.Proszę o odpowiedz.Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Beatko,
Czas jaki spedzisz na przejrzeniu jednego mikrofilmu zalezy od zawartosci tego mikrofilmu, od formy w jakiej byly spisane akty i od tego co Ty w tym mikrofilmie potrzebujesz znalesc.
Nie ma zadnej szansy, zeby ktos dal Ci odpowiedz na Twoje pytanie.
1. Mikrofilm zrobiony z ksiegi moze miec listy nazwisk i numery aktow po kazdym roku, wtedy poszukiwania sa latwe i trwaja krotko.
2. Jesli brak list alfabetycznych trzeba czytac akt po akcie - to moze trwac bardzo dlugo.
3. Akty spisane w innym jezyku niz polski (lacina, rosyjski, niemiecki), albo jesli ksiadz mial wyjatkowo trudny charakter pisma, tez moga trwac bez konca (prawie).
4. Parafia mogla byc duza i miec wielu mieszkancow, wtedy jest duzo aktow. Malutka parafia i mala liczba mieszkancow = mala liczba aktow, czyli poszukiwania mniejsze itd...
Sprawdz zawartosc mikrofilmu, ktory zamowilas (jakie typy aktow zawiera i ile lat).
Akty chrztow i zgonow czyta sie szybciej nie akty slubow.
Serdecznosci
Bozenna
beata686

Sympatyk

Post autor: beata686 »

Bożenko dziękuje bardzo za odpowiedz.Wygląda na to,że musze dobrze sie przygotowa do wizyty żeby przez głupotę nie stracić potrzebnych informacji.Jeszcze raz dziękuję
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam.może ktoś posiada akta z przewodowa
pozdrawiam tadeusz
jackun

Sympatyk
Tytan

Post autor: jackun »

beata686 pisze:Mam pytanie do osób które korzystały już z przeglądania mikrofilmów u mormonów.Ile zajmuje czasu oglądnięcie jednego mikrofilmu?Właśnie dostałam wiadomość,że mogę zapisa się na listę oczekujących,a nie chcę nie potrzebnie zajmować innym czytnik.Proszę o odpowiedz.Pozdrawiam Beata
Korzystam z Centrum Rodziny prowadzonego przez Moromonów w Warszawie dość regularnie. Od nowego roku miał być wprowadzony system rezerwacji czytników poprzez Internet, ale z tego co widzę, nie został. W systemie ręcznym rezerwacje czytników były dokonywane najczęściej z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, ale w ok. 25% przypadków osoby dokonujące rezerwacji nie pojawiały się, tak że praktycznie zawsze był wolny minumum jeden czytnik. Szczególnie popularne są godziny w soboty (10:00-18:00) oraz od 16:00 do 20:00 (w dni kiedy Centrum jest czynne do 20:00, tj. we środy i czwartki). Szczegóły na stronie http://www.mormoni.pl/skontaktuj-sie-z- ... dziny.html

Centrum ma też swoją lokalizację we Wrocławiu.

Pozdrawiam - jackun
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam.kazano mi przyjechać na wolską ale to dziwne że przez telefon nie wiedziano czy mają przewadowo
tadeusz
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Jeżeli znamy konkretne numery interesujących nas mikrofilmów i założone konto na FamilySearch z wybranym domyślnym Centrum (Warszawa, Wrocław), można na stronie zamawiania mikrofilmów spróbować dodać mikrofilm do koszyka i jeżeli jest on dostępny w centrum to system wyświetli o tym informacje.

R. Zań
CHR Wrocław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”