Gdzie szukać dokumentów?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie szukać dokumentów?

Post autor: marekzaborski »

Witam

Przy tablicach dotyczących Zaborskich w Silva Heraldica jest również następujący zapis:

„Niesieckiemu nieznana ta rodzina. Zaborze w pow. chęcińskim. Załączone tablice I i II sformowane na zasadzie wypisów z aktów warszawskich i piotrkowskich, uzupełnione z aktów krakowskich z których i wymienieni tu bez łączności: (dalej dokładne numery odnoszące się do wymienionych na tej samej stronie osób).

Czy podane dokładne namiary na dokumenty według poniższego zapisu zostały wyciągnięte z ksiąg krakowskich? Czy również warszawskich i piotrkowskich? Czy na podstawie samego zapisu sygnatur możliwe jest ustalenie o które księgi chodzi?

Proszę o pomoc – gdzie powinienem szukać podanych przez Łuszczyńskiego dokumentów? W których księgach?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 9849c.html

Marek
Rafal_Poneta06

Sympatyk

Gdzie szukać dokumentów?

Post autor: Rafal_Poneta06 »

Gdzie szukać METRYK,AKTÓW z 1810 i wcześniej Parafia Radom, Kowala Stępocina, Skaryszew, Wierzbica,Odechów, Wysoka ,Jedlnia,Mirzec,Wolanów ,Iłża.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Gdzie szukać dokumentów?

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Gdzie szukać dokumentów?

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sawicki_Julian

Sympatyk

Gdzie szukać dokumentów?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ; do Marka Zaborskiego, Twoje pytanie jest dla każdego trudne, bo nie ma tam żadnych podanych dat w tych niby ze spisu z tablic.
Ja to tak rozumiem, czytałem z Bazy Ossoliński takie podawane skróty i takie lub podobne są w Matryce Koronnej.
Myślę że tu te podane liczby np. najniższa to ; I - 225 post ? 972 i z tą jedynką rzymską najwyższy nr to ; I - 377 p. 438.
Jak to ugryźć, co to oznacza, jeśli ks. Kasper Niesiecki nie znał Zaborskich z Zaborza w pow. Chęcińskim, a żył w latach 1682 - 1744, to oznaczałoby że te dane masz po tej dacie w naszą stronę.
Teraz co oznacza ta jedynka rzymska, myślę że to jest pisanie w jednym miejscu np. w Warszawie i przez jednego króla.
W tych latach po 1744 był król August III Sas, z kolei odstęp nr sprawy 225 do 377 może to oznaczać u tego króla SaSa parę lat, bo u kolejnego króla Stanisława Antoniego, po koronacji Augusta Poniatowskiego to te liczby byłyby w odstępie dwóch, lub trzech lat.
Co do tego ostatniego zapisu tj. - Pom. 3 post. 176 i dalej np. Con. 212 p. 1099 ? to wypada że ten przywilej dla Zaborskiego był nadany na sejmie w obecności króla. Te powyżej dane z numerami z jedynką rzymską, myślę ze to są nr spraw z posiedzeń nie konieczne sejmu, może sejmiku i zatwierdzeniem przez któregoś króla.
Kolejna sprawa to te dane nie łączą się ze sobą, czyli np. Krzysztof Zaborski który w roku 1745 występuje w zapisach w Warszawie i Krzysztof Zaborski który występuje dwadzieścia lat później ( czyli wcześniej ) w Krakowie, nie wiadomo czy to ta sama osoba.
To już tylko metrykami, testamentem lub wywodem szlacheckim można takie połączenie potwierdzić.
I najważniejsze, gdzie szukać tych zapisów pełnych ( oryginał ), bo tu wyraźnie podają że ze spisów jest, a na końcu każdego rocznika w księgach ( niektórych ) bywają takie spisy kto i co dostał od króla.
Wiadomo ze tu w necie jest Metryka Koronna która po raz pierwszy podała nam Anetka K. i Dzięki jej za to, ja ją czytałem, jest ta jak raz z Warszawy. Czy są inne np. Piotrkowa i Krakowa tak samo w necie, może i są, ale w tej z Warszawy są na pewno nazwiska Zaborowski, może też i Zborowski, to już sam musisz sobie poszukać i jak taki przywilej będzie, sprawdź czy się pokrywają te dane z tabel .
To powyżej co napisałem, to tylko moje przypuszczenia, nie dokument ; pozdrawiam i podaję link do Metryki Koronnej z Warszawy ( w Bazie Ossolińskich jest tylko Zaborowski nie Zaborski ) - Julian ;
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie szukać dokumentów?

Post autor: marekzaborski »

Dziękuję za podpowiedzi.
inny dokument jaki znalazlem w księgach grodzkich bieckich w AP Krakow byl okreslony dokladniej albo tylko tak mi się wydawało.
Nie wiem co z tym zrobic. Np Anna Zaborska za Felicjanem Swiecickim mieszkala w parafii Mierzyn wiec akurat te sygnature przyporzadkowalbym do ksiąg piotrkowskich. Pozostali ktorych znalazlem mieszkali w roznych miejscach.

Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”