Wielgórski, Wielogórski, Wielgóra, Wielgorz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Wielgórscy (Wielogórscy) - parafie Skęczniew i Pęczniew
Witam,
interesuje mnie historia rodziny Wielgórskich (Wielogórskich), która do ok. 1860 r., mieszkała na terenie parafii Skęczniew, następnie Pęczniew. Postacią wyjściową jest Aleksander Wielgórski, ur. ok. 1847 r. w Rzechcie, parafia Skęczniew, zm. po 1912 r. w Popowie, parafia Pęczniew, syn Walentego i Agnieszki, mąż Teodory z Durkowskich (1856-1894), następnie Marianny z d. Skrobiranda (ślub w parafii Niemysłów w 1895 r.). Generalnie rodzina ta zamieszkiwała na terenie wspomnianych parafii, jednak można zaobserwować w jej wypadku także tendencję migracyjną (np. ojciec Aleksandra, Walenty Wielgórski, w r. 1895 mieszkał na terenie parafii Jeziorsko, we wsi Ustków).
Gdyby ktoś miał jakiekolwiek informacje dotyczące wspomnianego rodu, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i życzę wszystkim owocnych poszukiwań i satysfakcji
Patrytk
interesuje mnie historia rodziny Wielgórskich (Wielogórskich), która do ok. 1860 r., mieszkała na terenie parafii Skęczniew, następnie Pęczniew. Postacią wyjściową jest Aleksander Wielgórski, ur. ok. 1847 r. w Rzechcie, parafia Skęczniew, zm. po 1912 r. w Popowie, parafia Pęczniew, syn Walentego i Agnieszki, mąż Teodory z Durkowskich (1856-1894), następnie Marianny z d. Skrobiranda (ślub w parafii Niemysłów w 1895 r.). Generalnie rodzina ta zamieszkiwała na terenie wspomnianych parafii, jednak można zaobserwować w jej wypadku także tendencję migracyjną (np. ojciec Aleksandra, Walenty Wielgórski, w r. 1895 mieszkał na terenie parafii Jeziorsko, we wsi Ustków).
Gdyby ktoś miał jakiekolwiek informacje dotyczące wspomnianego rodu, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i życzę wszystkim owocnych poszukiwań i satysfakcji
Patrytk
Wielgórski, Parafia Skęczniew
T:"Parafia Skęczniew, nazwisko Wielgórski" *
Proszę o pomoc w odnalezieniu śladów rodziny Wielgórskich, pochodzącej ze Skęczniewa (do ok. 1860 r.), następnie Pęczniew. Postacią wyjściową jest Aleksander Wielgórki, s. Walentego, ur. ok. 1847 r. w Rzechcie k. Skęczniewa. Zm. po 1912 r. w Pęczniewie.
Jego ojciec, Walenty Wielgórski, lokalizowany jest kolejno w księgach:
w roku 1847 mieszkał w Skęczniewie
w roku 1874 w Wylazłowie, parafia Bałdrzychów
w 1894 r. w Ustkowie, parafia Jeziorsko.
Mam problem z odszukaniem aktu zgonu Walentego, gdyż często migrował.
Proszę o pomoc.
Patryk
Proszę o pomoc w odnalezieniu śladów rodziny Wielgórskich, pochodzącej ze Skęczniewa (do ok. 1860 r.), następnie Pęczniew. Postacią wyjściową jest Aleksander Wielgórki, s. Walentego, ur. ok. 1847 r. w Rzechcie k. Skęczniewa. Zm. po 1912 r. w Pęczniewie.
Jego ojciec, Walenty Wielgórski, lokalizowany jest kolejno w księgach:
w roku 1847 mieszkał w Skęczniewie
w roku 1874 w Wylazłowie, parafia Bałdrzychów
w 1894 r. w Ustkowie, parafia Jeziorsko.
Mam problem z odszukaniem aktu zgonu Walentego, gdyż często migrował.
Proszę o pomoc.
Patryk
- andrzej_debno

Parafia Skęczniew, nazwisko Wielgórski
Żoną Aleksandra była Teodora z Durkowskich? Akt ślubu jest tu dostępny.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =20-21.jpg
Teodora zmarła w 1894 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =20-21.jpg
Teodora zmarła w 1894 r.
Wielgórski, Wielogórski, Wielgóra, Wielgorz
T: "Parafia Psary k. Turku, księgi metrykalne"
Czy są dostępne on-line księgi metrykalne parafii Psary k. Turku? Chodzi o nazwisko Wielgórski
* temat zmieniony przez moderatora (Sianin_1948)
Czy są dostępne on-line księgi metrykalne parafii Psary k. Turku? Chodzi o nazwisko Wielgórski
* temat zmieniony przez moderatora (Sianin_1948)
- kwroblewska

Parafia Psary k. Turku, księgi metrykalne
Jakie lata?
___
Krystyna
___
Krystyna
Parafia Psary k. Turku, księgi metrykalne
Przełom XVIII i XIX wieku, do ok. 1860 r.
- Mirek.Kozak

Re: Parafia Psary k. Turku, księgi metrykalne
Nie sa dostepne!patrykg pisze: Czy są dostępne on-line księgi metrykalne parafii Psary k. Turku? Przełom XVIII i XIX wieku, do ok. 1860 r.
http://szukajwarchiwach.pl/54/797/0/6.1 ... bJednostki
W AP lub u mormonow:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
oraz
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Wielgórscy/Wielgorz - okolice Turku,
Witam,
moi przodkowie o nazwisku Wielgórscy (pierwotnie Wielgorz, Wielgóra) pochodzili z okolic Turku, konkretnie z parafii Brudzew lub Janiszew. Protoplasta rodu to Maciej Wielgorz, syn Wojciecha i Zofii, ur. ok. 1760 r.
Interesuje mnie etymologia nazwiska, informacje o zasobach internetowych, przyczynach częstej migracji członków rodizny (Maciej był owczarzem).
Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc
Patryk
moi przodkowie o nazwisku Wielgórscy (pierwotnie Wielgorz, Wielgóra) pochodzili z okolic Turku, konkretnie z parafii Brudzew lub Janiszew. Protoplasta rodu to Maciej Wielgorz, syn Wojciecha i Zofii, ur. ok. 1760 r.
Interesuje mnie etymologia nazwiska, informacje o zasobach internetowych, przyczynach częstej migracji członków rodizny (Maciej był owczarzem).
Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc
Patryk
akt zgonu Aleksander Wielgórski (Wielogórski) Pęczniew
Witam, poszukuję aktu zgonu Aleksandra Wielgórskiego (Wielogórskiego), ur. 1847 r. w Rzechcie par. Skęczniew, zm. po 1911 r. Wiem, że jeszcze w1909 r. mieszkał we wsi Popów par. Pęczniew, (miał wówczas 62 lata, więc sądziłem, że w tejże parafii musiał umrzeć). Jednak wg wstępnej kwerendy ksiąg par. Pęczniew takie nazwisko nie istnieje. Możliwe, że zmienił miejsce zamieszkania. Czy ktoś mógłby mi pomóc w odszukanie aktu zgonu Aleksandra Wielgórskiego (Wielogórskiego)?
Serdecznie pozdrawiam
Patryk
Serdecznie pozdrawiam
Patryk
-
Marynicz_Marcin

akt zgonu Aleksander Wielgórski (Wielogórski) Pęczniew
Pisałeś do USC w Pęczniewie?
Natomiast co do samego Popowa, to urodziła się tam moja Babcia, zmarł pradziadek i prapradziadkowie
Natomiast co do samego Popowa, to urodziła się tam moja Babcia, zmarł pradziadek i prapradziadkowie
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Aleksander i Marianna Wielgórscy - akta zgonu
Witam,
proszę o pomoc w odszukaniu aktów zgonu Aleksandra i marianny ze Skrobirandów Wielgórskich (Wielogórskich).
Pobrali się w 1894 r. w Niemysłowie, choc przez kolejne lata mieszkali we wsi Popów (par. Pęczniew). Ostatnia wzmianka o Aleksandrze pochodzi z 1909 r. gdy w Pęczniewie ślub brała jego córka, Wiktoria (rzekomo wtedy jeszcze żył). Miał wówczas 62 lata (ur. 1847 r. par. Skęczniew). Przejrzałem księgi w Pęczniewie aż do 1945 r. licząc że odnajdę jego akt zgonu. Bezskutecznie. Wniosek jest zatem taki, że prawdopodobnie się wyprowadził z Pęczniewa po (w) 1909 r. (trochę to dziwne, bo sądziłem, że migracja w wieku 62 lat była w owych czasach rzadkością). Niemniej jednak ślad po nim i jego żonie zaginął. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w odszukania aktu zgonu Aleksandra, tudzież udzielić wskazówek jak można do tego dojść, byłbym bardzo wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam
Patryk
proszę o pomoc w odszukaniu aktów zgonu Aleksandra i marianny ze Skrobirandów Wielgórskich (Wielogórskich).
Pobrali się w 1894 r. w Niemysłowie, choc przez kolejne lata mieszkali we wsi Popów (par. Pęczniew). Ostatnia wzmianka o Aleksandrze pochodzi z 1909 r. gdy w Pęczniewie ślub brała jego córka, Wiktoria (rzekomo wtedy jeszcze żył). Miał wówczas 62 lata (ur. 1847 r. par. Skęczniew). Przejrzałem księgi w Pęczniewie aż do 1945 r. licząc że odnajdę jego akt zgonu. Bezskutecznie. Wniosek jest zatem taki, że prawdopodobnie się wyprowadził z Pęczniewa po (w) 1909 r. (trochę to dziwne, bo sądziłem, że migracja w wieku 62 lat była w owych czasach rzadkością). Niemniej jednak ślad po nim i jego żonie zaginął. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w odszukania aktu zgonu Aleksandra, tudzież udzielić wskazówek jak można do tego dojść, byłbym bardzo wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam
Patryk
-
Marynicz_Marcin

Witaj,
mam wrażenie, że już pytałeś o Aleksandra i w tym samym wątku też wspomniałem o swoich powiązaniach z Popowem w parafii Pęczniew.
Mam do Ciebie pytanie - gdzie przeglądałeś księgi do 1945r.?
mam wrażenie, że już pytałeś o Aleksandra i w tym samym wątku też wspomniałem o swoich powiązaniach z Popowem w parafii Pęczniew.
Mam do Ciebie pytanie - gdzie przeglądałeś księgi do 1945r.?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
Owszem, pytałem o Aleksandra, ale z racji bezskuteczności poszukiwań ponowiłem pytanie. księgi przeglądałem w USC w Pęcznieiwe oraz w tamtejszej parafii. Poza Aleksandrem w Kraczynkach mieszkał jego brat, Antoni z żoną Władysławą (zmarli odpowiednio w 1935 i 1940 r.). Mozliwe, że z relacji ustnych ludzi, którzy ich pamiętają mógłbym się czegoś dowiedzieć, niestety, nie mam do nich dostępu. Jeśli masz jakies sugestie, będę wdzięczny.
pozdrawiam
Patryk
pozdrawiam
Patryk
Wielgórski / Wielogórski / Wielgóra (łódzkie, wielkop.)
Witam, pisałem juz kilkukrotnie, poszukując aktu zgonu Aleksandra Wielgórskiego (1847-zm. po 1909), mojego bezpośredniego przodka, który ejszcze w 1909 r. mieszkałe w Popowie k. Pęczniewa. Niestety, nie odnalazłem jego śladu. Wynika stąd, że zmienił miejsce zamieszkania i zmarł w innej parafii (ożeniony był z Marianną z d. Skrobiranda, wcześniej z Teodorą z Durkowskich).
Być może w inny sposób, za pomocą poszlak, uda mmi się na niego trafić, dlatego też poszukuję informacji o wsystkich członkach rodziny o w/w nazwisku, zamieszkujące teren ziemi łódzkiej wielkopolskiej.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki.
Z pozdrowieniem
Patryk
Być może w inny sposób, za pomocą poszlak, uda mmi się na niego trafić, dlatego też poszukuję informacji o wsystkich członkach rodziny o w/w nazwisku, zamieszkujące teren ziemi łódzkiej wielkopolskiej.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki.
Z pozdrowieniem
Patryk