Czy ktoś zna miejscowość Żołniary ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Piórkowska_Ewa

- Podziękował: 1 time
Czy ktoś zna miejscowość Żołniary ?
Witam.
Mam problem z ustaleniem miejscowości urodzenia jednej z moich krewnych. Według jej aktu ślubu i mojego (także osoby indeksującej) odczytu to może być miejscowość Żołnary?
Nie mogę jej namierzyć. Może ktoś zna tą miejscowość.
akt 24, miejscowość urodzenia Marianny Chmielińskiej
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 382&y=1765
Ewa Piórkowska
Mam problem z ustaleniem miejscowości urodzenia jednej z moich krewnych. Według jej aktu ślubu i mojego (także osoby indeksującej) odczytu to może być miejscowość Żołnary?
Nie mogę jej namierzyć. Może ktoś zna tą miejscowość.
akt 24, miejscowość urodzenia Marianny Chmielińskiej
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 382&y=1765
Ewa Piórkowska
Czy ktoś zna miejscowość ŻOŁNARY?
Poszukaj na http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?gpma ... s_KATASTER żółte nazwy to nazwy regionalnie używane (m.in) może trafisz na swoje
- historyk1920

Witam !
Być może się mylę!
Sądzę jednak iż trzeba wziąć tu pod uwagę miejscowość Żołna
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBo%C5 ... ite_note-1
Pozdrawiam
Być może się mylę!
Sądzę jednak iż trzeba wziąć tu pod uwagę miejscowość Żołna
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBo%C5 ... ite_note-1
Pozdrawiam
-
Piórkowska_Ewa

Witam.
Sprawdzałam tą Żołnę, ale według wikipedii to nazwa sztuczna, a wcześniej to był Żelazny Most, czyli raczej w 1840 a nawet 1821 ta nazwa nie brzmiała podobnie. Dzięki jednak za sugestię. Ta rodzina pojawiła mi się nagle około 1825 roku w okolicach Skierniewic i Jeruzala (powiat skierniewicki), niestety kiedy zmarł ojciec rodziny nikt nie podał skąd pochodził. Jedyne dziecko, które przybyło tu z nimi i urodziło się gdzieś tam w Polsce to owa Marianna (kolejnych 8 mam urodzonych w okolicach Skierniewic). Jeszcze będę szukać jej aktu zgonu, ale póki co to jedyny trop jaki mam. W rodzinie ktoś słyszał opowieść, że oni mogli przybyć albo z Wielkopolski, albo z okolic Bydgoszczy. Może i w tym przekazie jest ziarno prawdy. Może jeszcze ktoś coś podpowie.
Ewa
Sprawdzałam tą Żołnę, ale według wikipedii to nazwa sztuczna, a wcześniej to był Żelazny Most, czyli raczej w 1840 a nawet 1821 ta nazwa nie brzmiała podobnie. Dzięki jednak za sugestię. Ta rodzina pojawiła mi się nagle około 1825 roku w okolicach Skierniewic i Jeruzala (powiat skierniewicki), niestety kiedy zmarł ojciec rodziny nikt nie podał skąd pochodził. Jedyne dziecko, które przybyło tu z nimi i urodziło się gdzieś tam w Polsce to owa Marianna (kolejnych 8 mam urodzonych w okolicach Skierniewic). Jeszcze będę szukać jej aktu zgonu, ale póki co to jedyny trop jaki mam. W rodzinie ktoś słyszał opowieść, że oni mogli przybyć albo z Wielkopolski, albo z okolic Bydgoszczy. Może i w tym przekazie jest ziarno prawdy. Może jeszcze ktoś coś podpowie.
Ewa
-
HJedrzejuk

Witaj 
Nie mam nic konkretnego, ale:
- może spróbuj wyszukać lokalizację nazwisk występujących w akcie:
http://www.moikrewni.pl/mapa/
- sprawdź, które Archiwum Diecezjalne przechowuje Księgi metrykalne,
może tam zachowały się alegata z 1840 roku?
- znalazłam w Internecie mapę Polski z 1840 roku:
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=35709&dirids=1
... ja bym szukała najpierw w okolicach Jeruzala i Skierniewic (karta XXVI)
ale może lokalizacja nazwisk wskaże inny region?
- w akcie desperacji przeszukałabym inne akty - może powtórzy się TA nazwa?.
Na razie innych pomysłów nie mam.
Dobrego dnia!
Hanna Jędrzejuk
Nie mam nic konkretnego, ale:
- może spróbuj wyszukać lokalizację nazwisk występujących w akcie:
http://www.moikrewni.pl/mapa/
- sprawdź, które Archiwum Diecezjalne przechowuje Księgi metrykalne,
może tam zachowały się alegata z 1840 roku?
- znalazłam w Internecie mapę Polski z 1840 roku:
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=35709&dirids=1
... ja bym szukała najpierw w okolicach Jeruzala i Skierniewic (karta XXVI)
ale może lokalizacja nazwisk wskaże inny region?
- w akcie desperacji przeszukałabym inne akty - może powtórzy się TA nazwa?.
Na razie innych pomysłów nie mam.
Dobrego dnia!
Hanna Jędrzejuk
Witam Ewo,
nie jestem do końca pewna, czy w tym akcie napisane jest Żołnary. Pierwsze na pewno jest Ż, ale dalej..."ł" równie dobrze może być "r". Szczególnie, że na górze w słowie zamieszkałych to "ł" jest bardzo charakterystyczne. Popatrzyłam trochę, ale nic sensownego nie znalazłam. Ja w takiej sytuacji zrobiłam inaczej. W akcie podane jest, że zamieszkała w Samicach. Sprawdź może, czy w archiwum nie ma innych dokumentów dla miejscowości Samice? Może tam będzie podane jej miesce urodzenia bardziej czytelne. Warto spróbować:-)
Życzę powodzenia!:-)
nie jestem do końca pewna, czy w tym akcie napisane jest Żołnary. Pierwsze na pewno jest Ż, ale dalej..."ł" równie dobrze może być "r". Szczególnie, że na górze w słowie zamieszkałych to "ł" jest bardzo charakterystyczne. Popatrzyłam trochę, ale nic sensownego nie znalazłam. Ja w takiej sytuacji zrobiłam inaczej. W akcie podane jest, że zamieszkała w Samicach. Sprawdź może, czy w archiwum nie ma innych dokumentów dla miejscowości Samice? Może tam będzie podane jej miesce urodzenia bardziej czytelne. Warto spróbować:-)
Życzę powodzenia!:-)
- Grażyna_Przybysz

Ewo, też myślę, że to ł to może być r .
Zastanawiam się też, że nie napisane " urodzona we wsi Zołnary" choć dalej jest "zamieszkała we wsi Samicach" i tak kombinuje czy to nie Żary. Trochę daleko ale ..
Pozdrawiam
Grażyna
Zastanawiam się też, że nie napisane " urodzona we wsi Zołnary" choć dalej jest "zamieszkała we wsi Samicach" i tak kombinuje czy to nie Żary. Trochę daleko ale ..
Pozdrawiam
Grażyna
-
Janina_Tomczyk

Witaj Ewo,
Mieszkam w okolicy Skierniewic i tam pracowałam do 2006 r. Miejscowości Żołnary nie ma współcześnie w okolicach Skierniewic, ale może była to jakaś nazwa regionalna dla wsi BEDNARY. Jak zobaczysz na mapie i przeczytasz w SGKP to w okolicach Skierniewic były dwie wsie o takiej nazwie. Jedna jest przy drodze z Żyrardowa do Samic i parafię miała w Mszczonowie. Może dla odróżnienia tak ją nazywano? Druga miejscowość Bednary leży w łowickim i ze słownika wynika, że miała część polską i niemiecką. Tu należy zastanowić się czy części tej samej wsi nie były tak rozróżniane, że jedne to Bednary a drugie to Żołnary.
Wspomniałaś wyżej, że mogli przybyć z Wielkopolski lub Bydgoszczy więc mogli być przesiedleni z tamtych terenów do tych Bednar zajętych przez Niemców. W mojej rodzinie była taka sytuacja w czasie okupacji II WŚ i brat mojej mamy mieszkający przed wojną w Bydgoszczy został z rodziną wysiedlony do Słupi, a następnie do Skierniewic. Moja mama po śmierci w 1943 roku jej pierwszego męża adwokata, który nie chciał przyjąć volkslisty i zginął na Majdanku, przyjechała do brata w Skierniewicach i tu w 1944 roku poznała mego ojca.Rodzina mojej mamy wróciła po wojnie do Bydgoszczy, a rodzice zamieszkali w Bratoszewicach gdzie w okresie okupacji jak pod zaborami przebiegała granica generalnej guberni.
Jeśli chodzi o zapis nazwy wsi to rozpatrywałam różne wersje i nic nie pasuje do współczesnych nazw w moim szczegółowym atlasie samochodowym oraz do tych w SGKP. Jedyne logiczne połączenie jakie widzę to ŻOŁNARY I BEDNARY.
Pozdrawiam
Janina
Mieszkam w okolicy Skierniewic i tam pracowałam do 2006 r. Miejscowości Żołnary nie ma współcześnie w okolicach Skierniewic, ale może była to jakaś nazwa regionalna dla wsi BEDNARY. Jak zobaczysz na mapie i przeczytasz w SGKP to w okolicach Skierniewic były dwie wsie o takiej nazwie. Jedna jest przy drodze z Żyrardowa do Samic i parafię miała w Mszczonowie. Może dla odróżnienia tak ją nazywano? Druga miejscowość Bednary leży w łowickim i ze słownika wynika, że miała część polską i niemiecką. Tu należy zastanowić się czy części tej samej wsi nie były tak rozróżniane, że jedne to Bednary a drugie to Żołnary.
Wspomniałaś wyżej, że mogli przybyć z Wielkopolski lub Bydgoszczy więc mogli być przesiedleni z tamtych terenów do tych Bednar zajętych przez Niemców. W mojej rodzinie była taka sytuacja w czasie okupacji II WŚ i brat mojej mamy mieszkający przed wojną w Bydgoszczy został z rodziną wysiedlony do Słupi, a następnie do Skierniewic. Moja mama po śmierci w 1943 roku jej pierwszego męża adwokata, który nie chciał przyjąć volkslisty i zginął na Majdanku, przyjechała do brata w Skierniewicach i tu w 1944 roku poznała mego ojca.Rodzina mojej mamy wróciła po wojnie do Bydgoszczy, a rodzice zamieszkali w Bratoszewicach gdzie w okresie okupacji jak pod zaborami przebiegała granica generalnej guberni.
Jeśli chodzi o zapis nazwy wsi to rozpatrywałam różne wersje i nic nie pasuje do współczesnych nazw w moim szczegółowym atlasie samochodowym oraz do tych w SGKP. Jedyne logiczne połączenie jakie widzę to ŻOŁNARY I BEDNARY.
Pozdrawiam
Janina
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Słownik Geograficzny.... pokazuje istnienie wsi o bardzo zbliżonych nazwach Żołny, Żołno/Zołno a znajdujących się i w okolicach Skierniewic i dalej, bo koło Przasnysza. Może podający lub zapisujący nazwę wsi przekręcił jej brzmienie, choćby dlatego, że znał Bednary, to mogło się zdarzyć.
Ja bym poszła też tym tropem.
Powodzenia Grażyna
Ja bym poszła też tym tropem.
Powodzenia Grażyna
Ostatnio zmieniony wt 12 sie 2014, 10:31 przez Rebell_Cieniewska_Grażyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Przywilej Siemowita III z 1359 r.
wydany dla arcybiskupa gnieźnieńskiego Jarosława Bogorii Skotnickiego
Książe Mazowiecki Siemowit III w Skierniewicach dnia 17 maja roku 1359 potwierdza wszelkie posiadłości księstwa łowickiego, tudzież swobody i prawa przez przodków swoich mu nadane, pod warunkiem ustąpienia sobie i następcą swoim wsi Miedniewice, tudzież rocznej opłaty jednej grzywny złota do skarbu książęcego.
W skład księstwa łowickiego wchodziły następujące posiadłości:
1. Łowicz z zamkiem i grupa 18 wsi, które stanowiły klucz łowicki:
Małyszce, Duplice, Kozłów Biskupi, Kozłów Szlachecki, Złaków Borowy, Złaków Kościelny, Czerniawo, Różyce, Kocierzew, Lipnica, Jeziorko, Błędów, Sierzniki, Łaguszew, Buczkowice, Popowo, Crossowo, Zielkowice.
2. Grupa 10 wsi, które stanowiły tenutę kompińską: Zabostów Mały, Zabostów Wielki, Kompina, Patoki, Kęszyce, Sierzchów, Ziąbki,
Lupia, znana dziś jako Arkadia, Mysłaków, Janowice, Bednary.
3. Grupa 13 wsi, które stanowiły tenutę skierniewicką: Samice, Pamiętna, Dęba, Skierniewice, Mokra, Sierakowice, Stachlew, Bobrowniki, Maków, Krężce, Dąbrowice, Kawęczyn, Godzianów, Płyćwia, Błonie, dziś pod nazwą Zapady.
4. Grupa 8 wsi, które stanowiły tenutę łyszkowicką: Rzeczyce, Jacochów, Słomków, Łagów, Czatolin, Łyszkowice, Kalenice, Pszczonów.
5. Grupa 13 wsi, które stanowiły tenutę chruścińską.
6. Grupa 9 wsi, które stanowiły tenutę słupską.
7. Grupa 13 wsi, które stanowiły tenutę michowicką.
Arcybiskupi gnieźnieńscy: prymasowie i metropolici polscy od roku 1000 aż do roku 1821 czyli do połączenia arcybiskupstwa gnieźnieńskiego z biskupstwem poznańskim. T. 3 / wg źródeł archiwalnych oprac. Jan Korytkowski
Bibliografia: "Regestr poborowy Pawińskiego" ( wyd.Warszawa 1895), Jan Warężak "Osadnictwo kasztelanii łowickiej (1136-1847)"Część I (wyd. Łódź 1952) , Jan Warężak "Rozwój uposażenia arcybiskupstwa gnieżnieńskiego w średniowieczu....."( Lwów 1929), dr Wiesław Stachlewski "Łowicz i okolice"- przewodnik turystyczny (wyd. ŁOK 1993)
Są tu wymienione Samice i Bednary
ale nie ma nic podobnego do" Żołnary"
ja sprawdziłabym miejscowości związane z matką Marianny( skąd pochodzi , etc)
pozdrawiam
Elżbieta
wydany dla arcybiskupa gnieźnieńskiego Jarosława Bogorii Skotnickiego
Książe Mazowiecki Siemowit III w Skierniewicach dnia 17 maja roku 1359 potwierdza wszelkie posiadłości księstwa łowickiego, tudzież swobody i prawa przez przodków swoich mu nadane, pod warunkiem ustąpienia sobie i następcą swoim wsi Miedniewice, tudzież rocznej opłaty jednej grzywny złota do skarbu książęcego.
W skład księstwa łowickiego wchodziły następujące posiadłości:
1. Łowicz z zamkiem i grupa 18 wsi, które stanowiły klucz łowicki:
Małyszce, Duplice, Kozłów Biskupi, Kozłów Szlachecki, Złaków Borowy, Złaków Kościelny, Czerniawo, Różyce, Kocierzew, Lipnica, Jeziorko, Błędów, Sierzniki, Łaguszew, Buczkowice, Popowo, Crossowo, Zielkowice.
2. Grupa 10 wsi, które stanowiły tenutę kompińską: Zabostów Mały, Zabostów Wielki, Kompina, Patoki, Kęszyce, Sierzchów, Ziąbki,
Lupia, znana dziś jako Arkadia, Mysłaków, Janowice, Bednary.
3. Grupa 13 wsi, które stanowiły tenutę skierniewicką: Samice, Pamiętna, Dęba, Skierniewice, Mokra, Sierakowice, Stachlew, Bobrowniki, Maków, Krężce, Dąbrowice, Kawęczyn, Godzianów, Płyćwia, Błonie, dziś pod nazwą Zapady.
4. Grupa 8 wsi, które stanowiły tenutę łyszkowicką: Rzeczyce, Jacochów, Słomków, Łagów, Czatolin, Łyszkowice, Kalenice, Pszczonów.
5. Grupa 13 wsi, które stanowiły tenutę chruścińską.
6. Grupa 9 wsi, które stanowiły tenutę słupską.
7. Grupa 13 wsi, które stanowiły tenutę michowicką.
Arcybiskupi gnieźnieńscy: prymasowie i metropolici polscy od roku 1000 aż do roku 1821 czyli do połączenia arcybiskupstwa gnieźnieńskiego z biskupstwem poznańskim. T. 3 / wg źródeł archiwalnych oprac. Jan Korytkowski
Bibliografia: "Regestr poborowy Pawińskiego" ( wyd.Warszawa 1895), Jan Warężak "Osadnictwo kasztelanii łowickiej (1136-1847)"Część I (wyd. Łódź 1952) , Jan Warężak "Rozwój uposażenia arcybiskupstwa gnieżnieńskiego w średniowieczu....."( Lwów 1929), dr Wiesław Stachlewski "Łowicz i okolice"- przewodnik turystyczny (wyd. ŁOK 1993)
Są tu wymienione Samice i Bednary
ale nie ma nic podobnego do" Żołnary"
ja sprawdziłabym miejscowości związane z matką Marianny( skąd pochodzi , etc)
pozdrawiam
Elżbieta
-
Worwąg_Sławomir

Proponuję sprawdzić Żołny pow. Przasnyski i Żołnowo pow. nieszawski i rypiński:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/824
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/824
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
Piórkowska_Ewa

Dziękuję za wszelkie sugestie.
Też przez chwilę rozpatrywałam zamianę"ł" i "r", ale póki co bez konceptu.
Wezmę jeszcze pod uwagę Bednary. Jeśli chodzi o matkę rodziny, to według jej aktu zgonu miała urodzić się w Kampinosie. Dostępne w internecie zasoby pod kątem tej rodziny przeglądnęłam bez sukcesu - muszę poszukać ksiąg starszych niż 1808 rok.
Ja zakładam w zasadzie 3 hipotezy:
- nazwa ta została przekręcona i trzeba szukać pokrewnej,
- nazwa ta istniała, ale miejscowość o tej nazwie nie istnieje dzisiaj
- miejscowość zmieniła nazwę i dzisiaj nazywa się inaczej - i to wydaje mi się najprawdopodobniejsze. Mam podobny przypadek z Budami Kamińskim (parafia Jeruzal skierniewicki)i, o które pytałam kiedyś i też nikt nie bardzo wie gdzie to dokładnie było. Ja sama znam kilka miejsc, które tu w okolicy (mieszkam w pobliżu Skierniewic), które zmieniły nazwę i trzeba się solidnie naszukać by to ustalić. Liczyłam trochę na to, że ktoś może napotkał tą nazwę przy okazji poszukiwań, indeksacji..
Ewa
Też przez chwilę rozpatrywałam zamianę"ł" i "r", ale póki co bez konceptu.
Wezmę jeszcze pod uwagę Bednary. Jeśli chodzi o matkę rodziny, to według jej aktu zgonu miała urodzić się w Kampinosie. Dostępne w internecie zasoby pod kątem tej rodziny przeglądnęłam bez sukcesu - muszę poszukać ksiąg starszych niż 1808 rok.
Ja zakładam w zasadzie 3 hipotezy:
- nazwa ta została przekręcona i trzeba szukać pokrewnej,
- nazwa ta istniała, ale miejscowość o tej nazwie nie istnieje dzisiaj
- miejscowość zmieniła nazwę i dzisiaj nazywa się inaczej - i to wydaje mi się najprawdopodobniejsze. Mam podobny przypadek z Budami Kamińskim (parafia Jeruzal skierniewicki)i, o które pytałam kiedyś i też nikt nie bardzo wie gdzie to dokładnie było. Ja sama znam kilka miejsc, które tu w okolicy (mieszkam w pobliżu Skierniewic), które zmieniły nazwę i trzeba się solidnie naszukać by to ustalić. Liczyłam trochę na to, że ktoś może napotkał tą nazwę przy okazji poszukiwań, indeksacji..
Ewa
- kwroblewska

Re: Czy ktoś zna miejscowość ŻOŁNARY?
Piórkowska_Ewa pisze: Ta rodzina pojawiła mi się nagle około 1825 roku w okolicach Skierniewic i Jeruzala (powiat skierniewicki), niestety kiedy zmarł ojciec rodziny nikt nie podał skąd pochodził. Jedyne dziecko, które przybyło tu z nimi i urodziło się gdzieś tam w Polsce to owa Marianna (kolejnych 8 mam urodzonych w okolicach Skierniewic).
W rodzinie ktoś słyszał opowieść, że oni mogli przybyć albo z Wielkopolski, albo z okolic Bydgoszczy.
Ewa
Nie wiem czy to było możliwe, ale Ewa szuka miejsca urodzenia Marianny, ślub biorącej w 1840r a urodzonej ok. 1821r, róznica 100lat.Janina_Tomczyk pisze:Witaj Ewo,
Pozdrawiam
Janina
Chyba że coś źle interpretuję.
___
Krystyna
-
Janina_Tomczyk

kwroblewska pisze:Piórkowska_Ewa pisze: Ta rodzina pojawiła mi się nagle około 1825 roku w okolicach Skierniewic i Jeruzala (powiat skierniewicki), niestety kiedy zmarł ojciec rodziny nikt nie podał skąd pochodził. Jedyne dziecko, które przybyło tu z nimi i urodziło się gdzieś tam w Polsce to owa Marianna (kolejnych 8 mam urodzonych w okolicach Skierniewic).
W rodzinie ktoś słyszał opowieść, że oni mogli przybyć albo z Wielkopolski, albo z okolic Bydgoszczy.
EwaNie wiem czy to było możliwe, ale Ewa szuka miejsca urodzenia Marianny, ślub biorącej w 1840r a urodzonej ok. 1821r, róznica 100lat.Janina_Tomczyk pisze:Witaj Ewo,
Pozdrawiam
Janina
Chyba że coś źle interpretuję.
Jak zwykle źle rozumiesz i źle interpretujesz. Ja tylko sugerowałam możliwość przesiedleń z Wielkopolski i Bydgoszczy w czasach zaborów podobnie jak w czasie II WŚ. W okolicy Skierniewic i Bratoszewic przebiegały granice zaborów i Skierniewice raz były pod zaborem pruskim, a następnie rosyjskim. Właśnie na skutek walk i takich przesiedleń niemieckich na początku XIX wieku moi Galscy z Mokrej i Skierniewic musieli wywędrować w okolice Warszawy, a te tereny zasiedlano mieszkańcami Wielkopolski i Pomorza. Sytuacja powtórzyła się w czasie okupacji.
Ewa sama oceni czy informacje te są potrzebne czy zbędne bez Twojej cenzury. Już wielokrotnie prosiłam byś dała sobie i mnie spokój i chyba na tyle masz kultury i inteligencji by to zrozumieć ? Nie pisz do mnie na skrzynkę pocztową bo tego nie czytam i przestań mnie nękać bo to sprawa karalna. Nigdy Cię nie zaczepiałam i miałam wiele szacunku, ale widzę że Twój avatar oddaje charakter osoby.
Janina
Ps. Jak nic nie masz do powiedzenia w odpowiedzi na konkretny post to lepiej zamilcz bo mnie nie dasz rady dokuczyć. Ja się z takich uwag tylko śmieję.
- kwroblewska

Przepraszam autorkę wątku Ewę za zaśmiecenie ale inaczej nie mogę odpisać Janinie.
Na obrażanie mnie przymykam oko, nie skomentuję twojej wypowiedzi Janno.
jeśli nic o nich nie wiesz to poczytaj chocby w internecie - mądre, pracowite, przyjazne ludziom, nie warczą nawet rzadko szczekają ...........
___
Krystyna
Na obrażanie mnie przymykam oko, nie skomentuję twojej wypowiedzi Janno.
Tylko, że mój avatar to nie pies rasy amstaf czy rottweiler tylko HASKY -Janina_Tomczyk pisze: ….ale widzę że Twój avatar oddaje charakter osoby….
jeśli nic o nich nie wiesz to poczytaj chocby w internecie - mądre, pracowite, przyjazne ludziom, nie warczą nawet rzadko szczekają ...........
___
Krystyna