Kułak herbu Kułak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mgorecka

Sympatyk

Post autor: mgorecka »

Panie Jacku,

Jak widać herbarz trochę dokładniej przytacza historie, którą próbowałam opowiedzieć. Bardzo się cieszę, że przytoczone źródło informacji sprawiło Panu taką radość.

Pozdrawiam,

Małgosia Górecka
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Uwielbiam czytać takie opracowania.
Szukam Kułaków z czystej chęci pomocy pewnemu młodemu człowiekowi, który szuka korzeni. Wie tylko, że pochodzą ze szlachty zagrodowej, a jego dziadek został wysiedlony ze Siwicy, tylko z dowodem osobistym. Mam nadzieję, że dzięki życzliwej pomocy dobrych ludzi odnajdzie swoje korzenie. Bez nich człowiek jest ubogi.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
mgorecka

Sympatyk

Czy ten młody człowiek ma jakieś informacje prócz nazw majątków? Np. imion, małżonkowie daty orientacyjne....
Ja mam drzewo Około-Kułaków aż do Samuela, pierwszego na ziemiach polskich. Wprawdzie drzewo nie ma rozwiniętych wszystkich linii, ale może na coś natrafimy?

Pozdrawiam

Małgosia Górecka
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

To jest szlachta zagrodowa, a więc o majątkach nie ma mowy. Zna jedynie nazwę wsi Siwica w oszmiańskim, gdzie jego pradziadkowie mieli gospodarstwo, a dziadek się urodził. Część krewnych mieszkała w Iwieńcu. Jego dziadek, jako jedyny, został przesiedlony po wojnie do Polski. Reszta rodziny została i kontakt się urwał.
Dziadek już nie żyje, ojciec się tym nie interesował, ale opowiada co wie.
Młody człowiek będzie teraz dowiadywał się o pradziadków, z aktu zgonu dziadka. Ale dalsze poszukiwania, to już na miejscu.
Jeśli przez Pani drzewo przewijają się nazwy wsi Siwica i Iwieniec z okresu przed II wojną, to może będzie można coś dopasować.
Zadając pytanie o Kułaków miałem nadzieję, że ktoś badał te okolice i coś wie o tej szlachcie zagrodowej, albo jest z nią spokrewniony.
Oczywiście bardzo dziękuję za chęć pomocy i jak tylko młody będzie miał więcej informacji, do których będzie można nawiązać, to zwrócę się o dalszą pomoc.
Pozdrawiam
Jacek Jarnuszkiewicz
mgorecka

Sympatyk

Linia, z którą jestem powiązana posiadała wiele majątków. Nie wszystkie mam wypisane, ale oczywiście postaram się sprawdzić.

Pozdrawiam,

Małgosia Górecka
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Dziękuję za starania.
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Zawadzki_Rafał »

Witam,

Poszukuję informacji o Około-Kułakach z okolic Pułtuska. W szczególności chodzi mi o majątki Zbroszki i Golądkowo. W Genetece jest trochę aktów z parafii Winnica dotyczących tej rodziny, ale nie wiem kiedy pojawili się w tej okolicy i kiedy z niej zniknęli :(

Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”