Kułak herbu Kułak
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

Uwielbiam czytać takie opracowania.
Szukam Kułaków z czystej chęci pomocy pewnemu młodemu człowiekowi, który szuka korzeni. Wie tylko, że pochodzą ze szlachty zagrodowej, a jego dziadek został wysiedlony ze Siwicy, tylko z dowodem osobistym. Mam nadzieję, że dzięki życzliwej pomocy dobrych ludzi odnajdzie swoje korzenie. Bez nich człowiek jest ubogi.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
Szukam Kułaków z czystej chęci pomocy pewnemu młodemu człowiekowi, który szuka korzeni. Wie tylko, że pochodzą ze szlachty zagrodowej, a jego dziadek został wysiedlony ze Siwicy, tylko z dowodem osobistym. Mam nadzieję, że dzięki życzliwej pomocy dobrych ludzi odnajdzie swoje korzenie. Bez nich człowiek jest ubogi.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

To jest szlachta zagrodowa, a więc o majątkach nie ma mowy. Zna jedynie nazwę wsi Siwica w oszmiańskim, gdzie jego pradziadkowie mieli gospodarstwo, a dziadek się urodził. Część krewnych mieszkała w Iwieńcu. Jego dziadek, jako jedyny, został przesiedlony po wojnie do Polski. Reszta rodziny została i kontakt się urwał.
Dziadek już nie żyje, ojciec się tym nie interesował, ale opowiada co wie.
Młody człowiek będzie teraz dowiadywał się o pradziadków, z aktu zgonu dziadka. Ale dalsze poszukiwania, to już na miejscu.
Jeśli przez Pani drzewo przewijają się nazwy wsi Siwica i Iwieniec z okresu przed II wojną, to może będzie można coś dopasować.
Zadając pytanie o Kułaków miałem nadzieję, że ktoś badał te okolice i coś wie o tej szlachcie zagrodowej, albo jest z nią spokrewniony.
Oczywiście bardzo dziękuję za chęć pomocy i jak tylko młody będzie miał więcej informacji, do których będzie można nawiązać, to zwrócę się o dalszą pomoc.
Pozdrawiam
Jacek Jarnuszkiewicz
Dziadek już nie żyje, ojciec się tym nie interesował, ale opowiada co wie.
Młody człowiek będzie teraz dowiadywał się o pradziadków, z aktu zgonu dziadka. Ale dalsze poszukiwania, to już na miejscu.
Jeśli przez Pani drzewo przewijają się nazwy wsi Siwica i Iwieniec z okresu przed II wojną, to może będzie można coś dopasować.
Zadając pytanie o Kułaków miałem nadzieję, że ktoś badał te okolice i coś wie o tej szlachcie zagrodowej, albo jest z nią spokrewniony.
Oczywiście bardzo dziękuję za chęć pomocy i jak tylko młody będzie miał więcej informacji, do których będzie można nawiązać, to zwrócę się o dalszą pomoc.
Pozdrawiam
Jacek Jarnuszkiewicz
-
Jacek_Jarnuszkiewicz

-
Zawadzki_Rafał