Dziekuje panowie.
Rozesmialam sie czytajac o mniej podobnym myleniu zon niz dat!
Wracajac do sprawy owych dwoch Frankow, synow tej samej pary malzenskiej, to jednego mozna pochowac w 1810 roku (jest akt zgonu), tego samego co bral slub (nie z moja prapraprapeababcia) w 1808 roku, natomiast dla drugiego nie ma aktu zgonu wcale.
Wlasciwie to moznaby przyjac, ze jesli Franciszek ur. w 1773 zyl i imial sie dobrze kiedy urodzil sie jego brat Franciszek w 1781 roku to ten pierwszy moglby wlasnie byc moim przodkiem. A moze to jednek ten urodzony w 1765 roku?
A'propos tych niedokladnosci w przekazach wiekowych, to tez u siebie slyszalam: "Ponoc umarl mlodo. Pewnie mial z okolo 40 lat" W rzeczywistosci ten ktos mial lat 60. Albo: "Prababcia byla duzo mlodsza od dziadka, przynajmniej 20 lat" W rzeczywistosci to bylo 10 lat, itd.
Pozdrawiam!
Kinga Vnuk
P.S. Panie Julianie, edytuje moj post.
Zbierajac wszystkie informacje i szeregujac je wg. dat to wychodzi tak:
1.Pierwszy kandydat na mojego przodka, Franciszek z Chrzastowa urodzil sie w 1765 roku. Jego rodzice to Jakub i Marianna. (Chrzestni: Pawel Czerwienski i Magdalena Kupczanka)
2.Drugi kandydat, Franciszek z Pekowca-Kurzelowa, urodzil sie w 1773 roku. Jego rodzice to Augustyn i Rozalia. (Chrzestni Marcin Zajac i Marianna Wegorzyna)
3. Trzeci Franciszek, to brat drugiego Franciszka, urodzony w Kurzelowie w 1781 roku. (Rodzice Augustyn i Rozalia)
4. Slub mojego przodka nastapil w Kuznicy Grodziskiej 1796 roku. (Moj Franek ma tam zapisane 24 lata, poslubil Dorote Musial, iwg. obliczen na podtawie slubu, powinien urodzic sie w 1771 roku. Tutaj uwaga, wiek jego narzeczonej Doroty podany jest na 20 lat i istotnie znaleziony akt jej urodzenia to potwierdza.)
5. Slub jednego z braci Franciszkow z Kurzelowa nastapil w 1808 roku i zapisany wiek dla Franciszka tam to 28 lat. Czyli pasuje do tego urodzonego w 1781 roku (Poslubil Lucje Sroke)
6. Zgon jednego z braci z Kurzelowa (tego samego co przystapil do slubu w 1808 roku, ta sama zona, Lucja Sroka) nastapil w 1810 roku i mial on tam zapisane 35 lat. (Ten z kolei bardziej pasuje do Franciszka urodzonego w 1773 roku) Przy spisywaniu aktu zgonu byl zarowno ojciec Franciszka, Augustyn, jak i jego brat Tomasz. (Mysle, ze ojciec powinien raczej wiedziec ile syn mial lat)
(wszystkie podane miejscowosci znajduja sie albo w tej samej parafii albo w sasiedniej)