Baumil lub Bałmil

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Baumil lub Bałmil

Post autor: Kostkowski »

Czy ktoś spotkał nazwisko Baumil? Piszę ze słyszenia, nie znam poprawnej pisowni więc być może Bałmil.

W Opatowie zmarła w 1941 r. Marianna Putowska z d. podobno Satur, ur. podobno w Kurozwekach ok. r. 1869 (według podanego wieku 71 lat). Z podań rodzinnych miała być vel Baumil.

Nie spotkałem takiego nazwiska, ani nie pasuje do faktów (nie występuje w aktach ur. dzieci 2 dzieci, a pozostałych 3 dzieci aktów ur. nie znalazłem), ale nie można lekcewazyc przekazu rodzinnego. Dlatego szukam. W wieku 16 lat miała poślubić w Opatowie Stanisława Putowskiego.

Nurtuje mnie nie tylko nazwisko, ale takze słowo vel. Jeśli tak młodo wyszła za mąż to nie mogła mieć wczesniej męża po którym było by to vel. Drugi z synów przy przepisywaniu na swych wnuków posiadłości po rodzicach podawał: "Marianna Putowska vel Baumil z d. Satur".
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”