Geneteka - zasoby w trakcie indeksacji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Augustyniak_Irena

Re: do p. Anety Kaczmarek
Nadarzyn śluby 1891-1895 zindeksowane i przesłane dzisiaj do Geneteki,
proszę o wykreślenie tego zakresu z Zasobów do opracowania , gdyż tam "wiszą" na stanie.
Pozdrawiam
Irena
proszę o wykreślenie tego zakresu z Zasobów do opracowania , gdyż tam "wiszą" na stanie.
Pozdrawiam
Irena
Lista w opracowaniu
Pozycja 178 Iwanowice MP
1810-1821 ur.śl.zg. UMZ indeksujący: Grzegorz Madej
1) Urodzenia 1811 -1821 wykonane i wprowadzone do geneteki
2) Zgony 1810-1821 wykonane i wyslane do geneteki (jeszcze nie wprowadzone)
3) Małżeństwa 1810-1821 w trakcie opracowanie
Pozdrawiam Grzegorz Madej
Pozycja 178 Iwanowice MP
1810-1821 ur.śl.zg. UMZ indeksujący: Grzegorz Madej
1) Urodzenia 1811 -1821 wykonane i wprowadzone do geneteki
2) Zgony 1810-1821 wykonane i wyslane do geneteki (jeszcze nie wprowadzone)
3) Małżeństwa 1810-1821 w trakcie opracowanie
Pozdrawiam Grzegorz Madej
-
julia_natalia

Pozycja 167 Gzy ur. 1781-1804 wykonane i wprowadzone do geneteki.
pozdrawiam
Julia Popowska-Drojecka
pozdrawiam
Julia Popowska-Drojecka
-
Jadwiga_IV

Dzień dobry !
Szukałam u Państwa po różnych parafiach koło Głuchowa i Rawy
i natknęłam się
na to, że na Liście Do Zindeksowania
jest wpis:
Wysokienice LD 1726-1800 śluby
a w Genetece w wyszukiwarce
śluby z Wysokienic z lat 1726-1800
już są.
(Chyba że to się tyczy duplikatów ksiąg albo jakiś innych egzemplarzy)
Pozdrawiam serdecznie
i natknęłam się
jest wpis:
już są.
Pozdrawiam serdecznie
-
Szwagrzak_Małgorzata

Pozycja 288 Lututów 1818-1829 UMZ zindeksowana już w całości (były już zgony i śluby teraz dokończyłam urodzenia) i przesłana do Marty w piątek
Z Lututowa pozostały lata w języku rosyjskim 1868-1876 i 1891-1912.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Z Lututowa pozostały lata w języku rosyjskim 1868-1876 i 1891-1912.
Pozdrawiam,
Małgorzata
WitamDzień dobry !
i natknęłam się
jest wpis:
już są.
Pozdrawiam serdecznie
są śluby ale od 1727. Brak 1726.
Pozdrawiam,
Rutar
- WaldemarChorążewicz

Geneteka-zasoby w trakcie indeksacji
Witam.
Zakończyliśmy pracę nad porządkowaniem materiału w
,,zasobach w trakcie indeksacji".
Wysłaliśmy do Zarządu PTG,aministratorów Geneteki i Metryk
email następującej treści;
Zarząd PTG
Przekazuję wnioski i propozycje grupy osób ,które zgłosiły się w celu udzielenia pomocy w prowadzeniu ,,Geneteki".
a Przekazujemy arkusz spisany ze strony Geneteki.
Kolorem czerwonym zaznaczyliśmy pozycje ,kóre
przeznaczoną są do usunięcia ze strony ,ze względu na
fakt zakończenia indeksacji i wprowadzenia do Geneteki.
b w uwagach z prawej strony wpisaliśmy pozycje ,które zostały częściowo zindeksowane
W celu uzyskania bardziej przejrzystego materiału wnioskujemy o
podział materiału na województwa(województwo-materiał,itd)
2 W sprawie administrowania zasobami Geneteki stawiamy wniosek o
podział województw na poszczególnych administratorów ,którzy będą zajmowali się przyjmowaniem korespondencji
(z pokwitowaniem), rozdzielaniem materiału,zmianami w ,,zasobach.znajdujących się w indeksacji",przyjmowaniem i
wprowadzaniem indeksów do bazy.Nadzór nad całością sprawuje koordynator grupy.
Należy także rozwiązać sprawę przyjmowania i korygowania błędów.Proponujemy formularz(sporządzony na podstawie pomysłu Michała ,,Mziela"
https://docs.google.com/forms/d/1IDSe_i ... c/viewform
Spis osób kandydujących na stanowiska administratorów: Karolina Kosińska,Magdalena Smolska(Małopolska),Artuir Godlewski, Tomasz Turniak.Zespół wspomagający w administrowaniu (wykonujący prace na zlecenie poszczególnych administratorów): Elżbieta Misiewicz,Maria Dubiczyńska,Maciej Markowski ,Waldemar Chorążewicz.
W imieniu grupy
Waldemar Chorążewicz
Poproszę o wstrzymanie się od komentarzy (jeszcze przez 5 dni).Dajmy czas Zarządowi na zajęcie stanowiska w tej sprawie. Pozdrawiam Waldemar
Zakończyliśmy pracę nad porządkowaniem materiału w
,,zasobach w trakcie indeksacji".
Wysłaliśmy do Zarządu PTG,aministratorów Geneteki i Metryk
email następującej treści;
Zarząd PTG
Przekazuję wnioski i propozycje grupy osób ,które zgłosiły się w celu udzielenia pomocy w prowadzeniu ,,Geneteki".
a Przekazujemy arkusz spisany ze strony Geneteki.
Kolorem czerwonym zaznaczyliśmy pozycje ,kóre
przeznaczoną są do usunięcia ze strony ,ze względu na
fakt zakończenia indeksacji i wprowadzenia do Geneteki.
b w uwagach z prawej strony wpisaliśmy pozycje ,które zostały częściowo zindeksowane
W celu uzyskania bardziej przejrzystego materiału wnioskujemy o
podział materiału na województwa(województwo-materiał,itd)
2 W sprawie administrowania zasobami Geneteki stawiamy wniosek o
podział województw na poszczególnych administratorów ,którzy będą zajmowali się przyjmowaniem korespondencji
(z pokwitowaniem), rozdzielaniem materiału,zmianami w ,,zasobach.znajdujących się w indeksacji",przyjmowaniem i
wprowadzaniem indeksów do bazy.Nadzór nad całością sprawuje koordynator grupy.
Należy także rozwiązać sprawę przyjmowania i korygowania błędów.Proponujemy formularz(sporządzony na podstawie pomysłu Michała ,,Mziela"
https://docs.google.com/forms/d/1IDSe_i ... c/viewform
Spis osób kandydujących na stanowiska administratorów: Karolina Kosińska,Magdalena Smolska(Małopolska),Artuir Godlewski, Tomasz Turniak.Zespół wspomagający w administrowaniu (wykonujący prace na zlecenie poszczególnych administratorów): Elżbieta Misiewicz,Maria Dubiczyńska,Maciej Markowski ,Waldemar Chorążewicz.
W imieniu grupy
Waldemar Chorążewicz
Poproszę o wstrzymanie się od komentarzy (jeszcze przez 5 dni).Dajmy czas Zarządowi na zajęcie stanowiska w tej sprawie. Pozdrawiam Waldemar
-
Augustyniak_Irena

Dodam jeszcze , że skończyłam indeksację zgonów 1898-1911 Kulesze Kościelne,
indeksy wysłałam dzisiaj na email Geneteki.
Pozdrawiam
Irena
indeksy wysłałam dzisiaj na email Geneteki.
Pozdrawiam
Irena
- Czerkawska_Ewa

Indeksuję metryki UMZ parafii Męka powiat sieradzki z lat 1819-1825.
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
- olga_snopek

Witam,
indeksuję jedną z parafii i mam rozterkę; ostatni mój mail z dołączonymi danymi pozostał bez odpowiedzi nie tylko na mojej poczcie ale również w genetece. Indeksy nie zostały dodane do zbioru. Czy wysyłać kolejne indeksy czy też nastąpiła jakaś przerwa w dodawaniu indeksów w dotychczasowej formie?
olga
indeksuję jedną z parafii i mam rozterkę; ostatni mój mail z dołączonymi danymi pozostał bez odpowiedzi nie tylko na mojej poczcie ale również w genetece. Indeksy nie zostały dodane do zbioru. Czy wysyłać kolejne indeksy czy też nastąpiła jakaś przerwa w dodawaniu indeksów w dotychczasowej formie?
olga
Re: Geneteka-zasoby w trakcie indeksacji
Witam
Waldemarze a czy brałeś pod uwagę fakt iż ŚWIĘTOGEN ma swój zespół który obsługuje parafie świętokrzyskie i małopolskie ?
W imieniu grupy
Waldemar Chorążewicz
Poproszę o wstrzymanie się od komentarzy (jeszcze przez 5 dni).Dajmy czas Zarządowi na zajęcie stanowiska w tej sprawie. Pozdrawiam Waldemar[/quote]
Maciej Terek
Waldemarze a czy brałeś pod uwagę fakt iż ŚWIĘTOGEN ma swój zespół który obsługuje parafie świętokrzyskie i małopolskie ?
W imieniu grupy
Waldemar Chorążewicz
Poproszę o wstrzymanie się od komentarzy (jeszcze przez 5 dni).Dajmy czas Zarządowi na zajęcie stanowiska w tej sprawie. Pozdrawiam Waldemar[/quote]
Maciej Terek
- WaldemarChorążewicz

Witaj Maćku.
Moja spontaniczna ,,misja" polegała na znalezieniu i zachęcęniu
kilku osób do wykonywania społecznej pracy w prowadzeniu
Geneteki.
Ja tu tylko ,,sprzątam"
Zaproponowaliśmy model organizacji
pracy ,który zakłada podział kompetencji i elastyczne współdziałanie
wszystkich osób.
Przeciętnego użytkownika nie interesują urlopy ,zdarzenia losowe i inne kłopoty osob prowadzących Genetekę.
Zarządzanie tak ogromnym działem powinno być prowadzone sprawnie z
uwzględniem uwag i oczekiwań wszystkich stron.
Osoby ,które zgłosiły się do wykonywania tych zadań ,moim zdaniem,gwarantują to swoim doświadczeniem życiowym,kulturą osobistą i kompetencjami.
Osobiście będę starał się pomóc tym osobom w wypełnianiu tych ciężkich zadań.
Zabrzmi to banalnie ,ale dla wszystkich najważniejsze powinno być dobro całego środowiska ,a nie ślepa lojalnośc wobec p.Chorążewicza czy p XXX.
Waldemar
Moja spontaniczna ,,misja" polegała na znalezieniu i zachęcęniu
kilku osób do wykonywania społecznej pracy w prowadzeniu
Geneteki.
Ja tu tylko ,,sprzątam"
pracy ,który zakłada podział kompetencji i elastyczne współdziałanie
wszystkich osób.
Przeciętnego użytkownika nie interesują urlopy ,zdarzenia losowe i inne kłopoty osob prowadzących Genetekę.
Zarządzanie tak ogromnym działem powinno być prowadzone sprawnie z
uwzględniem uwag i oczekiwań wszystkich stron.
Osoby ,które zgłosiły się do wykonywania tych zadań ,moim zdaniem,gwarantują to swoim doświadczeniem życiowym,kulturą osobistą i kompetencjami.
Zabrzmi to banalnie ,ale dla wszystkich najważniejsze powinno być dobro całego środowiska ,a nie ślepa lojalnośc wobec p.Chorążewicza czy p XXX.
Waldemar
Zabrzmialo jakby decyzja zostala juz podjeta. Czyzby?WaldemarChorążewicz pisze: Osoby ,które zgłosiły się do wykonywania tych zadań ,moim zdaniem,gwarantują to swoim doświadczeniem życiowym,kulturą osobistą i kompetencjami.
Swietogen ze swoimi parafiami swietokrzyskimi i malopolskimi ma sie bardzo dobrze i nie wydaje mi sie zeby potrzebowal jakichkolwiek odgornie narzuconych zmian.
Co do kultury osobistej, kompetencji i doswiadczenia w indeksowaniu osob (nie wszystkich) kandydujacych na stanowisko administratora mialabym pewne zastrzezenia. Mielismy sie jednak powstrzymac od uwag "przez 5 dni". Wiec jaka jest sytuacja na dzien dzisiejszy?
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
- olga_snopek

kasiek pisze:Zabrzmialo jakby decyzja zostala juz podjeta. Czyzby?WaldemarChorążewicz pisze: Osoby ,które zgłosiły się do wykonywania tych zadań ,moim zdaniem,gwarantują to swoim doświadczeniem życiowym,kulturą osobistą i kompetencjami.
Swietogen ze swoimi parafiami swietokrzyskimi i malopolskimi ma sie bardzo dobrze i nie wydaje mi sie zeby potrzebowal jakichkolwiek odgornie narzuconych zmian.
Co do kultury osobistej, kompetencji i doswiadczenia w indeksowaniu osob (nie wszystkich) kandydujacych na stanowisko administratora mialabym pewne zastrzezenia. Mielismy sie jednak powstrzymac od uwag "przez 5 dni". Wiec jaka jest sytuacja na dzien dzisiejszy?
podpinam się pod wypowiedź i pytanie,
olga
- WaldemarChorążewicz

Wydaje mi się ,że jasno i czytelnie przedstawiłem
propozycje osób ,które zgłosiły się w celu wykonania konkretnej pracy
na rzecz ogółu.
Nikt tu nie narzuca z góry zmian , są to nasze propozycje i także jasno o tym napisałem.
Kasiek,czy znasz inne wariatny rozwiązania tej sytuacji.Zgłosiłaś się do
konkretnej pracy ? Może twoje rozwiązania będą lepsze?.Nie widzę twoich propozycji ,a chętnie się z nimi zapoznam.
Rządać i wymagać to każdy potrafi .Napisz powinno być tak .. i wykonam część tej pracy .
Wdawanie się dyskusję typu jak powinno być ,a niej jest ? Jak jest ?Przecież to widać gołym okiem.Tu należy energicznie działać ,wysłuchać wszystkie zainteresowane strony,dojśc do porozumienia i rozpocząć pracę.
Na wasze pytania powinny odpowiedzieć osoby ,które odpowiadają za ten
chaos i bałagan ,a nie ja.
Ja jestem tylko szaraczkiem jak wy.Indeksuję i chcę aby to wszystko trafiało na swoje miejsce.Takie samo pytanie moge wam zadać.
Dzisiaj upływa piąty dzień od złożenia naszej propozycji i jak napisałem, na tym zakończy się mój udział.
Pozdrawiam
Waldemar
propozycje osób ,które zgłosiły się w celu wykonania konkretnej pracy
na rzecz ogółu.
Nikt tu nie narzuca z góry zmian , są to nasze propozycje i także jasno o tym napisałem.
Kasiek,czy znasz inne wariatny rozwiązania tej sytuacji.Zgłosiłaś się do
konkretnej pracy ? Może twoje rozwiązania będą lepsze?.Nie widzę twoich propozycji ,a chętnie się z nimi zapoznam.
Rządać i wymagać to każdy potrafi .Napisz powinno być tak .. i wykonam część tej pracy .
Wdawanie się dyskusję typu jak powinno być ,a niej jest ? Jak jest ?Przecież to widać gołym okiem.Tu należy energicznie działać ,wysłuchać wszystkie zainteresowane strony,dojśc do porozumienia i rozpocząć pracę.
Na wasze pytania powinny odpowiedzieć osoby ,które odpowiadają za ten
chaos i bałagan ,a nie ja.
Ja jestem tylko szaraczkiem jak wy.Indeksuję i chcę aby to wszystko trafiało na swoje miejsce.Takie samo pytanie moge wam zadać.
Dzisiaj upływa piąty dzień od złożenia naszej propozycji i jak napisałem, na tym zakończy się mój udział.
Pozdrawiam
Waldemar