Nobis -Poszukuję informacji o rodzinie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Pastuszko_Patryk

Sympatyk

Post autor: Pastuszko_Patryk »

Szukam potomków Nobisów i Boguckich.
Zacznę od moich prapradziadków.
Praprababcia Marianna z Gutów urodziła się w Pakosławiu w ok. 1865 roku
jako córka Antoniego i Wiktorii z Jabłońskich
W 1881 roku wyszła po raz pierwszy za mąż za Feliksa Boguckiego
ur. w ok. 1861 w Pakosławiu syn Jana i Józefy z Drabików
Mieli trójkę dzieci :
-Franciszka ur. w 1884 nie wiem kiedy zmarł i czy założył rodzinę.
-Jóżefa ur. w 1888 też nic nie wiem o jego późniejszym losie.
-Ewę ur. w 1890 zmarła w 1968 w Pakosławiu, czy była zamężna tego nie wiem.

Feliks zmarł w 1892 roku, a Marianna w 1893 roku wyszła za mąż za mojego prapradziadka Jakuba Nobisa
z Pakosławia ur. w ok. 1870 roku syna Andrzeja i Franciszki zd. Kiełbasa. Mieli sześć, albo wiecej dzieci:
-Katarzynę ur. w 1894
-Mariannę ur. w 1897 zmarła w 1982 w szpitalu w Radomiu.
-Anielę ur. w 1900 roku, wyszła za mąż w 1924 roku za Stanisława Jaśkiewicza zmarła
w 1975 roku w Wierzbicy
-Jana urodzonego w 1903
-Stanisława ur. 1905-zm. w 1956 w Iłży
-Zofię (moja prababcia) urodzoną w 1908 roku wyszła za mąż za mojego pradziadka
Antoniego Bródkę w 1930 roku mieli szóstkę dzieci (Jana, Mariannę (moją babcię), Stanisława,
Mariana, Wiesławę, Zdzisława - nikt z nich już nie żyje) prababcia zmarła w 1982 roku w Radomiu
Antoni w 1953 w Iłży, był szecem. Syn Jana i Antoniny z Kordysów zamieszkałych w Płudnicy.
Jakub zmarł w 1928, a Marianna w 1941 roku.
Jeżeli ktoś ma powyżej wymienione osoby w drzewie genealogicznym to bardzo proszę o kontakt.
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

O Andrzeju Nobisie słyszałem w Starachowicach.Jest jakimś lekarzem. Jakiś czas temu / lata 1974-79/ przebywał w Lublinie na Akademii Medycznej-studia, tu też ożenił się ale po roku małżeństwo się rozleciało i wrócił do swojego rodzinnego miasta Starachowice. Tyle tylko wiem. Także chyba tam trzeba szukać.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
Pastuszko_Patryk

Sympatyk

Post autor: Pastuszko_Patryk »

Ostatnio odkryłem, że matką Jakuba Nobisa (mojego prapradziadka) była nie Franciszka Kiełbasa a Marianna Piasek. Marianna Piasek (1842-1884) żyła w Pakosławiu jak reszta rodziny. Franciszka natomiast była drugą żoną Andrzeja Nobisa od 1884, a macochą Jakuba. Franciszka Kiełbasa zmarła w 1904 roku w Pakosławiu, a 3 lata później Andrzej Nobis w wieku 65 lat w Pakosławiu.

W dalszym ciągu poszukuję potomków rodziny Nobis, Boguckich i Gut.

Wiem też, że najstarszy syn Marianny Gut Franciszek Bogucki zmarł w 1887 roku w wieku 3 lat, więc jedna zagadka rozwiązana. Pozostaje jeszcze tajemnicą o dalszych losach reszty rodzeństwa prababci Zofii.
Awatar użytkownika
zibi50

Sympatyk

Post autor: zibi50 »

Patryku,
W drzewie genealogicznym mojej żony występuje Anna (1886-1951), rodzona siostra wspomnianej prababci Zofii Nobis.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”