Kresy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Kresy
Miejscowości, w których żyli moi przodkowie. Zbieram informacje na ich temat. Sporo już posiadam i chętnie się nimi podzielę.
Parafia Stare Troki - wieś Strakiszki (Strokiszki), Litwa.
Parafia Nowe Troki - Landwarowo, Litwa.
Miejscowość Grzegorzewo (bez parafii), Litwa.
Parafia Łubienko - Łubienko, Kopytowa, Galicja.
Parafia Dębowiec - Dębowiec, Galicja.
Wieś Zblany, Białoruś.
Wieś Stajki (koło Olkowiczi), Białoruś.
Wieś Szczuki (prawosławna parafia Latygol).
Pozdrawiam,
Svetlana.
Parafia Stare Troki - wieś Strakiszki (Strokiszki), Litwa.
Parafia Nowe Troki - Landwarowo, Litwa.
Miejscowość Grzegorzewo (bez parafii), Litwa.
Parafia Łubienko - Łubienko, Kopytowa, Galicja.
Parafia Dębowiec - Dębowiec, Galicja.
Wieś Zblany, Białoruś.
Wieś Stajki (koło Olkowiczi), Białoruś.
Wieś Szczuki (prawosławna parafia Latygol).
Pozdrawiam,
Svetlana.
Kresy
Witam , szukam informacji o wsi Karpowice gubernia Grodzieńska ( Gajewski ), obecnie Białoruś , pozdrawiam Anna
-------------------------
poszukuję aktu urodzenia Wincentego Gajewskiego urodzonego we wsi Karpowice około roku 1834 syna Jana i Heleny
-------------------------
poszukuję aktu urodzenia Wincentego Gajewskiego urodzonego we wsi Karpowice około roku 1834 syna Jana i Heleny
-
Albin_Kożuchowski

Witam
Zdaje się, że ta sprawa była już poruszana w innym wątku i tam odpowiadał p. Jerzy Jamiołkowski. Raczej właściwie ocenił on sytuację, tzn. że tu chodzi o Karpowicze koło Suchowoli, dekanat sokólski. Wskazują na to mi.in. nazwiska jak Gajewski, które w tych okolicach występuje. I ta miejscowość jest w Polsce, w Guberni Grodzieńskiej była przed I wojną św. Sytuacja o tyle się zmieniła, że siedząc przed komputerem można już przejrzeć skany z metrykami z parafii Karpowicze, a może bardziej z parafii Suchowola /wątek Archidiakonat Białostocki/. Nie trzeba więc jechać do Białegostoku. W Guberni Grodzieńskiej prawdopodobnie innej miejscowości Karpowice /Karpowicze/ z podanymi nazwiskami się nie znajdzie.
Zdaje się, że ta sprawa była już poruszana w innym wątku i tam odpowiadał p. Jerzy Jamiołkowski. Raczej właściwie ocenił on sytuację, tzn. że tu chodzi o Karpowicze koło Suchowoli, dekanat sokólski. Wskazują na to mi.in. nazwiska jak Gajewski, które w tych okolicach występuje. I ta miejscowość jest w Polsce, w Guberni Grodzieńskiej była przed I wojną św. Sytuacja o tyle się zmieniła, że siedząc przed komputerem można już przejrzeć skany z metrykami z parafii Karpowicze, a może bardziej z parafii Suchowola /wątek Archidiakonat Białostocki/. Nie trzeba więc jechać do Białegostoku. W Guberni Grodzieńskiej prawdopodobnie innej miejscowości Karpowice /Karpowicze/ z podanymi nazwiskami się nie znajdzie.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Nie jest tak prosto- były niestety jednak jeszcze inne Karpowicze w guberni grodzieńskiej, koło Szczuczyna w połowie drogi miedzy Grodnem a Lida . Trzeba "tylko" ustałic do jakiej Karpowicze przynależały parafii. Jesli szczuczyńskiej to ksiegi metrykalne od początkow XVIII wieku do 1937 (U), do 1923 (M) i 1914 (Z) sa w Archiwum w Grodnie. Tak przynajmniej wynika z inwentarza.
Choc Pańska p. Albinie informacja że Gajewscy zyli koło Suchowoli w oczywisty sposób sugeruje aby nie wykluczyc Karpoiwcz koło Suchowoli.
Pozdrawiam
Choc Pańska p. Albinie informacja że Gajewscy zyli koło Suchowoli w oczywisty sposób sugeruje aby nie wykluczyc Karpoiwcz koło Suchowoli.
Pozdrawiam
Witam , Tak temat był już przerabiany . Pisałam do archiwum w Białymstoku i do dziś nie mam odpowiedzi , dlatego poruszam temat ponownie . Sama ze względów zdrowotnych nie mogę pojechać do Białegostoku , dlatego bardzo proszę o pomoc .Znalazłam oświadczenie przedślubne Wincentego Gajewskiego ( mojego 2 pradziadka) , złożone wobec świadków , że urodził się we wsi Karpowice w Guberni Grodzieńskiej , w jednym oświadczeniu przy pierwszym ślubie napisał , że matką jego była Helena z Krystosików , W oświadczeniu przy drugim ślubie napisał , że matką jego była Helena z Lemańskich imię ojca Jan . ( oba śluby brał w Wąsewie ) . Jeżeli ktoś będzie mógł mi pomóc będę bardzo wdzięczna Pozdrawiam Anna
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Wedle Radzimy Karpowicze
http://www.radzima.net/pl/miejsce/karpowicze.html
To samo na wikipedi.
To nie wyklucza tego, że miejscowi mogli nazywać po swojemu
Jak szukac skanów Karpowicz? najlepiej proczytac watek Archidiakonat białostocki a potem wejsc w poczekalnie kilknąc Wilno no i szukać odpwiedniego WM. W poczekalni nie wszystko jest jeszcze podzielone na parafie ale opisy są watku. Inna opcja to czekac az Włodek podzieli. Jakos do pomocy mu nikogo nie widac . Uwaga pewnych lat w tym 1834 dla Karpowicz nie ma, chodzili wtedy do Suchowali i tam też szukac
http://www.radzima.net/pl/miejsce/karpowicze.html
To samo na wikipedi.
To nie wyklucza tego, że miejscowi mogli nazywać po swojemu
Jak szukac skanów Karpowicz? najlepiej proczytac watek Archidiakonat białostocki a potem wejsc w poczekalnie kilknąc Wilno no i szukać odpwiedniego WM. W poczekalni nie wszystko jest jeszcze podzielone na parafie ale opisy są watku. Inna opcja to czekac az Włodek podzieli. Jakos do pomocy mu nikogo nie widac . Uwaga pewnych lat w tym 1834 dla Karpowicz nie ma, chodzili wtedy do Suchowali i tam też szukac