Jurjampol parafia Korolówka obecnie UKRAINA

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Szanowni Państwo, Drodzy!

Mam gorącą prośbę. Poszukję akt parafii Korolówka - wsi Jurjampol. Dekanat Borszczów, archidiecezja lwowska. Obecnie to jest Ukraina.

W Archiwum akt Dawnych znalazłem księgi z lat 1886-1900. Czy ktos z Was wie gdzie mogę szukać starszych ksiąg oraz tych po 1900. Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam Was miło :)
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

DD,

Mozesz zamowic w CHR mikrofilmy z lat 1815-1871

https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Pozdrawiam

Agnieszka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj nowy Genealogu, czy Ty jesteś z Taraszczy, bo mnie taka interesuje na Ukrainie, podam Ci też link ze skanami metryk, może jest to czego szukasz ; pozdrawiam - Julian ;
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KMLw301.xml
taraxacum

Sympatyk

A czemu mam być z Taraszczy? Jaka to parafia sprawdze czy są akta.

moyra777 - a możesz mi pomoc w ustaleniu akt z okresu 1880-1885?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

No tak się podpisałeś w nagłówku, mój 4 x pradziad Walenty Jan Sawicki herbu Ślepowron chrzcił syna Sebastiana 18 grudnia 1751 roku w cerkwi w Stawiszczy, a mieszkał w Żurawliwce, powiat Taraszcza, potem gubernia Kijów, ale nie mam żadnych metryk z Ukrainy, wiem to z książki o Sawickich Ślepowronach, Eugeniusza Czernieckiego ; pozdrawiam - Julian
taraxacum

Sympatyk

moyra777 czy możesz mi jeszcze powiedzieć czy za korzystanie z CHR i mikrofimy placi się?
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Mormoni widac nie maja ... szczerze nie mam pojecia moze warto zajrzec na strony dotyczace kresow tam moze beda wykazy co do parafii znajdujacych sie obecnie na Ukrainie. Wrzucilam nazwe parafii na googla i takie link mi wyskoczyl: http://mlewandowski.pl/5,inne_archiwum.html moze sie do czegos przyda. Popatrze jeszcze.

Co do CHR to tak za kazdy mikrofilm placi sie ok 8 USD w przeliczeniu. Z tego co wiem w Polsce sa dwa centra we Wroclawiu i w Warszawie. Zamawia sie mikrofilmy przez internet. Trzeba sie zarejestrowac.

Pozdrawiam,

Agnieszka

PS Byloby milo gdybys sie mogl podpisac imieniem, zanim ktos na Ciebie naskoczy :P bo tutaj jest taka zasada :)
Ostatnio zmieniony pt 22 sie 2014, 22:43 przez moyra777, łącznie zmieniany 2 razy.
taraxacum

Sympatyk

taraxacum - to lacińskie mniszek lekarski :) Moja rodzina Petrażyccy wywodzi się Kołątajewa, Matka Rozalia Czernecka z Ledniewicz - gubernia mohylewska.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Re: Jurjampol parafia Korolówka obecnie UKRAINA

Post autor: Worwąg_Sławomir »

taraxacum pisze:Szanowni Państwo, Drodzy!

Mam gorącą prośbę. Poszukję akt parafii Korolówka - wsi Jurjampol. Dekanat Borszczów, archidiecezja lwowska. Obecnie to jest Ukraina.

W Archiwum akt Dawnych znalazłem księgi z lat 1886-1900. Czy ktos z Was wie gdzie mogę szukać starszych ksiąg oraz tych po 1900. Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam Was miło :)
Rzymskokatolicka parafia dla Jurjampola do 1901 była w Borszczowie. (jest wszystko w AGAD) Dopiero od 1902 powstała samodzielna parafia w Korolówce.
Czyli późniejsze akta od 1902 z parafii Korolówka prawdopodobnie będą jeszcze w USC Warszawa, Sekcja Ksiąg Zabużańskich:
http://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/ ... efault.htm
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
taraxacum

Sympatyk

Pani Sławomirze - dziękuję za podpowiedź. Tak wiem, że są akta z zakresu 1886-1900 w AGAD skończyłem je przegląć. Czy może Pan pomóc w określeniu gdzie będą akta z lat 1880-1885. Potzebuję najbardziej 1885.

I drugie pytanie - czy w USC Warszawa Sekcja Ksiąg Zaburzańskich - mogę przeglądać akta?

Marcin Kubicki :)
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

taraxacum pisze:Pani Sławomirze - dziękuję za podpowiedź. Tak wiem, że są akta z zakresu 1886-1900 w AGAD skończyłem je przegląć. Czy może Pan pomóc w określeniu gdzie będą akta z lat 1880-1885. Potzebuję najbardziej 1885.

I drugie pytanie - czy w USC Warszawa Sekcja Ksiąg Zaburzańskich - mogę przeglądać akta?

Marcin Kubicki :)
1. Są akta do 1885, ale trzeba szukać w księgach dla całej parafii Borszczów:
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KMLw301.html
sygn. 68 i 72
2. O ile mi wiadomo, to nie, ale najlepiej zadzwonić i się zapytać
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
taraxacum

Sympatyk

Serdecznie dziękuję. Dzwoniłem do USC w Warszawie. Bardzo miła Pani powiedziała, że księgi z zakresu 1901-1912 przekazano 3 lutego do AGAD w Warszawie. Nie widze ich tam. Podobo ok 1901 Jurjampol wszedł w skład parafii Korolówka.

Pozdrawiam miło :)

Marcin
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

rocznik 1901 z Borszczowa jest w AGAD sygn 1739, dopiero od 1902 powstała parafia Korolówka z Jurjampolem.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
taraxacum

Sympatyk

Witam,

Panie Sławku ja dopiero początkuję w AGAD - trudno mi sie tam połapać. Pracowałem dotychcas w zasobach AP Płock :)

Będę się jednak z Panem sprzeczał. w 1901 roku w sklad parafii Borszczów nie wchodziła już Koralówka i tym samym Jurympol. Podział musial nastąpic wcześniej. Prosze zobaczyć na spis podanej przez Pana sygnatury 1739 - http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... indeks.htm
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

To możliwe oczywiście :) operam się jdedynie na opisie z AGAD:

Sygn.: 1658
Tytuł: Par. Borszczów, dek. Borszczów; Księga metrykalna urodzeń miasta Borszczów i wsi Korolówka*, Jurjampol*, Łanowce z Kozaczyzną, Muszkatówka, Nowosiółka Kostiukowa (Kościukowa)**, Piszczatyńce, Słobódka, Strzałkowce*, Wierzchniakowce, Wołkowce, Wysuczka
Daty: 1886-1900
Opis: księga oprawna, s. 583
Dawna Sygn.: 1U, 521
Skan: galeria ze skanami:
Język: łac.
*od r. 1902 samodzielna parafia wyodrębniona z par. Borszczów m. in. z wsiamiJurjampol, Strzałkowce; **od r. 1912 w par. Winiatyńce
Mikrofilm: 83962
Być może wyodrębniła się wcześniej i Twoja uwaga jest słuszna. Dobrz to wiedzieć na przyszłość :)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”