sevek pisze:Panie Tomku, zwracam się z prośbą o sprawdzenie czy w zespole 299/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Ręcznie w aktach zgonu znajdują się wpisy dotyczące Wojciecha Fijałkowskiego (lub Fiołkowskiego) i Jolanty Fijałkowskiej (lub Fiołkowskiej) z d. Pabich. Jeśłi tak prosiłbym o daty ur. i zgonów oraz informacje o ich rodzicach. Są to osoby zmarłe do roku 1886 włącznie.
pozdrawiam
Sevek Pilc
uzupełnienie - Wojciech Fijałkowski mógł umrzeć w parafii Milejów; 288/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Milejowie, znalazłem bowiem w gentece wpis dot. aktu ślubu Wojciecha Fijałkowskiego w Milejowie z 1969 (dokumenty w Łodzi) - prawdopdobnie ślub z drugą żoną; córka Wojciecha i pierwszej żony Jolanty, Marianna urodziła się w parafii Ręczno 1861 r.
@sevek
Poprzednio nie udzieliłem panu pełnej odpowiedzi - w archiwum znajdują się allegata z Mierzyna z 1886.
Jeśli chodzi o drugą prośbę, to muszę nadmienić, że moja pomoc ogranicza się zazwyczaj do przeszukania pięciu ksiąg metrykalnych. Ponieważ jest pan osobą nową, to zrobię dla pana wyjątek, tylko będzie musiał pan trochę poczekać. Byłoby bardzo wskazane, gdyby podał pan miejsce urodzenia szukanych osób. Jeżeli zamieszkiwali teren gminy Ręczno, jest nadzieja na szybkie odnalezienie ich w KLS. /KLS z tej gminy zachowały się tam prawie w całości./
Staram się pomagać poprzez wyszukiwanie konkretnych, brakujących aktów osobom prowadzącym poszukiwania genealogiczne. I to nazywam pomocą. Osobom, które liczą, że moimi rękami zrobią sobie darmową kwerendę tej pomocy odmawiam.
A na koniec uwaga techniczna - zamiast pisać drugi post na ten sam temat, proszę skorzystać z funkcji "zmień" w celu edycji swojego poprzedniego postu. @jolanta57
W Woli Grzymalinej w latach 1900 - 1902 takiego ślubu nie ma. To była mała parafia, zawierano 10 ślubów rocznie, więc o pomyłce nie może być mowy.
A tak na marginesie - też uważam, że dobrze jest znać granicę między poczuciem humoru, a arogancją. Tak jak granicę między żartami przepełnionymi poczuciem humoru i tymi, przepełnionymi arogancją. @Małgorzata
Tomaszów 1903/ akt ur. nr 490
Bronisława Walczak, córka Tomasza Walczaka tkacza z łodzi lat 28 i Walerii z Bednarskich lat 28.
Jest też adnotacja o ślubie z 1950 roku. @guzia28
Ma pani pecha - księgi z lat 85/86 nie ma w Piotrkowie. Niedawno robiono skontrum i okazało się, że tej księgi /zawierającej dwa lata/ po prostu brak. W 1887 znlazłem tylko akt urodzenia Władysława Czyżykowskiego, syna Jana i Anastazji z Zajączkowskich. Mam jeszcze gorszą wiadomość - w tych księgach nie ma spisów. Spisy dołączyli pracownicy USC i są to luźne kartki znajdujące się w księgach. Dlatego też mam pewność, że tego aktu tam nie ma, bo te spisy były robione wyjątkowo rzetelnie. Gdyby szukała pani tej metryki w księgach parafialnych, to prawdopodobnie będzie pani musiała przejrzeć akt po akcie. @rubinka
"przydałbym się"??? - pisze pani o mnie, jakbym był otwieraczem do konserw. Poza tym, w Płocku są tak wyśrubowane zarobki, że chętnie bym się tam przeniósł. @Jacek
Bywam przejazdem we Włocławku. Ale trafiłeś - prawdopodobnie przeniosę się bliżej tego miasta i to na stałe.
Gdyby kogoś interesowały kwerendy P-ków i Łódź - proszę o kontakt na PW.
@Małgorzata
Tomaszów 1903/ akt ur. nr 490
Bronisława Walczak, córka Tomasza Walczaka tkacza z łodzi lat 28 i Walerii z Bednarskich lat 28.
Jest też adnotacja o ślubie z 1950 roku.
Tomku,
dziękuje za szybciutką informację.
Napisałam na priv.
pozdrawiam
Małgorzata
Jeszcze jedna prośba, Panie Tomku Parafia Grocholice: Józefa Łopińska (c. Dionizego i Rozalii Kiełczewskiej) - ur. w 1890 roku.
Chodzi o pełną datę i miejsce urodzenia oraz ewentualne zapiski na marginesie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jacek Łopiński, Szczecinek
314/0 parafia w Tomaszowie Mazowieckim
1899 lub 1900 akt urodzenia Irena Dobrzelak
1901 akt urodzenia Genowefa Dobrzelak
1902 lub 1903 akt urodzenia Helena Dobrzelak
1904 akt zgonu Jana Dobrzelaka (ojciec trzech powyższych wraz ze Stanisławą z Tytzów)
Witam serdecznie. Jestem tu "nowa" i dopiero zaczynam przygodę z genealogią.
Poszukuje danych z parafii w Wygiełzowie, dotyczących urodzin, śmierci ślubu Michała Szczepańskiego ze Stanisławą Szczepańską z domu Wojajczyk, oraz Adama Szczepańskiego i Marianny, oraz Wojciecha Wojajczyka z Antoniną.
@berka
Jeżeli chodzi o pani prośbę, to proszę podać lata, w jakich mam szukać interesujących panią osób. Najpierw jednak proszę sprawdzić w bazie PRADZIAD czy szukane przez panią dokumenty są w Piotrkowie. A swoją drogą, proszę rozważyć następującą sugestię - może przygodę z genealogią lepiej zacząć od prowadzenia samodzielnych poszukiwań?
Samodzielne poszukiwania w Archiwach poza Łodzią są na razie niemożliwe ze względu na moją pracę, planuję jednak pojechać w czasie wakacji do Wygiełzowa i tam się rozejrzeć w kościelnych księgach. Mam dosyć dużo informacji na temat krewnych ze strony dziadka ojczystego, natomiast mało ze strony babci ojczystej. Co do lat to ok 1870 - 1900.
Dziękuję za sugestię, zastosuję się na pewno
Pozdrawiam z Łodzi
@berka
Po pierwsze - w Piotrkowie są akta parafialne z lat 1876 - 1906 /ta informacja jest w bazie danych Pradziad/
Po drugie - przeszukanie trzydziestu ksiąg parafialnych nie jest "pomocą", a "usługą", ze wszystkimi konsekwencjami wynikającymi z tej subtelnej różnicy.
Tomek, jesteś z mojego rocznika
Przykro mi, że traktujesz mnie z góry. Usługi nie żądam.
O pomoc proszę: gdzie jest ta baza danych PRADZIAD?
Pozdrawiam Kasia
@berka
Kasiu - nie traktuję cię z góry. Uświadamiam Ci tylko, że moja pomoc ma swoje granice.
Gdybyś była tylko w stanie zawęzić poszukiwania do okresu kilku lat, to z wielką przyjemnością Ci pomogę. Po prostu - spróbuj zdobyć więcej wiadomości i wtedy się do mnie zwróć.
Informacji o zasobach metrykalnych szukaj na http://www.pradziad.pl
Chyba nie jesteśmy z jednego rocznika - odmładzam się w nadziei, że może poderwę jakąś nadobną genealog.
Panie Tomku, mam ogromną prośbę o przejrzenie ksiąg z parafii Chabielice 1900-1905 (nr zespołu 257/0) i odnotowanie numerów akt z nazwiskiami Talma i Majewski/Majewska. Nie zdążyłam tego zrobić sama, a zbyt daleko mieszkam, by podejmować znów podróż do Piotrkowa. Z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie. Wiesława