Gdzie może być akt urodzenia?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Mam akt ślubu brata mojego prapradziadka, Konstantego Kauera (ślub w Biłgoraju 1873), w którym podane jest, że pan młody, lat trzydzieści dwa liczący, urodził się w Biłgoraju. Odnalezienie aktu urodzenia powinno więc być proste - skoro w 1873 miał 32 lata, to urodził się około 1841, księgi dla Biłgoraja są dostępne online - wydawałoby się, łatwizna. Tylko że aktu urodzenia... nie ma. Przejrzałam po kilka razy księgi urodzeń z lat 1831-1845, sprawdziłam też księgi dla parafii grekokatolickiej (z lat 1827-1846) - nic. Sprawdziłam wszystkich urodzonych o imieniu Konstanty, na jakich trafiłam w skorowidzu (a których było w tym okresie dość niewielu), bo może ksiądz pomylił się sporządzając spisy - też nic. Dla akt małżeństw z 1873 dostępne są online alegata - ale z dokumentów dotyczących ślubu Konstantego jest tam tylko akt znania, poświadczający śmierć pierwszego męża jego żony. Gdzie, w takim razie, mógł się podziać akt urodzenia Konstantego? Z tego, co się orientuję, musiał przed ślubem przedstawić akt urodzenia albo akt znania, "na słowo" nie wystarczyło poświadczyć tożsamości. Gdyby aktu urodzenia nie było wcale, wtedy powinien mieć sporządzony akt znania, a ten powinien być wśród alegatów. Gdyby był chrzczony w innej parafii, powinien dostarczyć odpis aktu - i znów, byłby on w alegatach. Kończą mi się już pomysły, jak dorwać Konstantego...

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi,
Monika
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam.
Ja mam dwa takie przypadki, gdzie przy ślubie zapisano, gdzie się młody urodził i to nie okazało się prawdą i nie było to tak, że ksiądz nie zapisał w księdze spisując z raptularza.
W pierwszym przypadku rodzina była dość mobilna - ot wyrobnicy przemieszczający się na obszarze 2 parafii i dzieci urodzone trochę w jednej trochę w drugiej. Jedno z tych dzieci (rzadkie imię i nazwisko) idzie do ślubu w trzeciej parafii i tam podają, że urodzony w określonej wsi i parafii - przeszukałam dokładnie jak Ty kilka razy i nic i wtedy mnie oświeciło - sprawdzić po sąsiedzku - okazuje się, że tam jest elegancki akt urodzenia i zgodny z latami i rodzicami.
W drugim przypadku chłopiec był osierocony w wieku 4,5 roku, wychowany u ciotki, do ślubu prowadzi go ojciec chrzestny (brat zmarłej matki) i wskazuje jako parafię urodzenia, gdzie był ślub rodziców, ale nie chrzest wszystkich 4 dzieci. No jak to mogło być, chrzestny mógł trochę zapomnieć, ale ta rodzina żyła tam kilka ładnych lat - ot niepamięć, błąd - ale ile się naszukałam...
Na koniec mój pradziadek Siekielski - 7 rodzeństwa urodzonych w jednej wsi, a on jeden (będąc trzecim dzieckiem z kolei) urodzony 3 parafie dalej - i ksiądz zapisał, że ojciec jest gospodarzem w tej wsi - a oni pewnie byli w odwiedzinach u krewnych na Wielkanoc.
Nie wiem, czy CI to pomoże, ale spróbuj odnaleźć rodzeństwo Konstantego, czy byli ochrzczeni w Biłgoraju, ewentualnie sąsiednie parafie. Mógł urodzić się gdzie indziej, ale mógł też akt mógł nie zostać zanotowany.
Pozdrawiam
Ewa
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Z tego co sprawdziłem to są akty chrztu rodzeństwa Twojego prapradziadka w Biłgoraju w parafii rzymskokatolickiej, to pewno zauważyłaś? Jest to poniekąd ważna "okoliczność obciążająca", że faktycznie "powinien" tam się urodzić i zostać ochrzczonym. Hm. :-) Czasem się zdarza, że przeoczony jest zapis - tzn. nie trafiał do indeksu. Na przykład.

Pozdrowienia

Wiktor
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

pewnie wyjdzie przy indeksacji z weryfikacją:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Ewo,
po pierwsze, dziękuję za podpowiedzi :)
Akta urodzeń rodzeństwa Konstantego mam (choć nie wiem, czy wszystkich - w tej rodzinie co chwila wyskakuje mi "znikąd" jakiś nowy krewny), wszyscy rodzili się i byli chrzczeni w Biłgoraju. Nie mam za to namierzonych rodziców - mam jedynie akt urodzenia ojca, nie znalazłam ani aktu ślubu, ani aktu urodzenia matki. Na pewno rodzina do Biłgoraja skądś przybyła - ojciec Konstantego, Franciszek, urodził się w Piaskach, pierwsze "namierzone" dziecko urodziło się w Biłgoraju w 1847. Zakładałam, że miejsce urodzenia podane w akcie ślubu musi być zgodne ze stanem faktycznym - ale skoro piszesz, że zdarzają się błędy, chyba trzeba przyjąć, że Konstanty jednak w Biłgoraju się nie urodził. Możliwe, że rodzina wprowadziła się do Biłgoraja kiedy był jeszcze tak mały, że sam był przekonany, że stamtąd pochodzi - jego ojciec w chwili jego ślubu przebywał w Paryżu (informacja o tym jest w akcie ślubu jego siostry, która brała ślub miesiąc wcześniej), więc nie mógł skorygować ewentualnej błędnej informacji. Choć w takim wypadku powinna skorygować ją matka, która w momencie ślubu syna przebywała w Biłgoraju... W każdym razie, trzeba chyba porzucić chwilowo Biłgoraj i zagłębić się z poszukiwaniami w inne rejony lubelszczyzny :)

Wiktorze,
biorę pod uwagę, że akt mógł "wylecieć" z indeksu u mam w planach przejrzenie ksiąg akt po akcie - ale chwilowo czas mi na to nie pozwala (i, trzeba przyznać, trochę przeraża mnie skala takiego przedsięwzięcia)

Pozdrawiam,
Monika
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

czyli nie przejrzałaś ksiąg, a rejestry z ksiąg, no to minimum rocznik typowanego urodzenia i o jedne późniejszy przejrzyj
ale nie rejestry, a właściwe akta:)
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Przejrzę, zmobilizowałam się :) Przynajmniej będę mogła wykluczyć Biłgoraj na 100%, jeśli nic nie znajdę (choć obawiam się, że skończę przeglądając akt po akcie całe lata 40. :) )
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to od razu spisz:):)))
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Oj, to grozi mi zespół cieśni nadgarstka albo coś podobnego :P Spisywałam dziś trochę Mławy i okolic, bo tam też mam swoich, a większość ksiąg z pierwszej połowy XIX wieku nie ma skorowidzów - uznałam, że lepiej raz się przemęczyć, niż przeglądać księgi po dziesięć razy, bo znalazłam kolejnego przodka. Notabene, jeżeli ten okres nie jest zindeksowany, mogę wrzucić to co mam do komputera (spisuję ręcznie) i przesłać - tylko mam spisane same nazwiska i imiona, czasem miejscowości, bez imion rodziców, więc nie wiem, czy w takiej formie to się do czegoś przyda.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

imiona rodziców nie tak wżne jak panieńskie matki, skoro skany są w sieci to można sprawdzić sobie "czy to ten/ta"
w genetece muszą nadrobić zaległości, ale chyab potem warto się skontaktować z ekipą?
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Panieńskiego matki też nie spisywałam, tylko "Kowalski Jan, nr aktu 5". Na razie mam spisane dwa pełne roczniki z Mławy, jeden rocznik samych zgonów i jeden samych ślubów z parafii Sońsk - ale do momentu, kiedy geneteka będzie "na bieżąco" pewnie będę miała więcej (spisywanie aktów to o wiele przyjemniejsze zajęcie, niż przygotowywanie się do obrony :) ) i chętnie się podzielę :)

Wracając do głównego wątku - w aktach urodzeń z roku 1840, 1841 i 1842 Konstantego nie znalazłam.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

no iszubko poszło
zanim zaczniesz spisywac to jednak sprawdź czy juz ktoś tego nie robi lub nie zrobił
co ważne moim zdaniem z tego wątku (tj siląc się na uogólnienie)
kolejny raz widać, że gdy jest problem z odszukaniem "po rejestrach" to kwerendzista
na wejściu ma:
1. typ dokumentu (U, M, Z, aneks)
2. orientacyjne daty (okres +- iles tam lat)
3. parafia jest płynna

stąd wyszukiwarka może/powinna wymuszać wybranie
typu
okresu
i proponować "okolicę" dany USC + np sąsiadujące

droga "pokaż gdzie szukasz to pokażę Ci czy jest nazwisko/zapreznetuję wszytskie spisane z danego USC" jest mniej przydatna dla naprawdę szukających - tzn dl atych, kórzy jakiś wysiłek samodzielny podjęli/chcą.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Biłgoraj jest zindeksowany na http://regestry.lubgens.eu/ - zarówno rz-kat., jak i gr-kat.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Wyszukiwarka lubgensu bardzo mi pomogła i dzięki niej udało mi się zlokalizować kilka "problematycznych" osób, więc wiem, że Biłgoraj jest zindeksowany - ale niestety, nie w całości. Z "moich" brakuje tam chociażby urodzeń Emilii Kauer (Biłgoraj 1847) czy Wandy Kauer (Biłgoraj 1867) albo zgonu Jana Kauera (Biłgoraj 1869). Oczywiście, nie jest to z mojej strony żaden zarzut (ponieważ moi przodkowie plątali się po całej lubelszczyźnie, lubgens jest dla mnie bezcenny!), tylko stwierdzenie faktu - jeżeli kogoś nie ma w wyszukiwarce, nie znaczy, że nie ma go też w księgach. Na temat urodzenia Konstantego wyszukiwarka niestety milczy, więc muszę szukać go "na piechotę".

EDIT: Mam Konstantego! Skoro już temat zszedł na lubgens, przyszło mi do głowy sprawdzić po raz kolejny pod kątem ewentualnych błędów w nazwisku - próbowałam już kilka razy, ale nie udawało mi się "wstrzelić" w odpowiednią formę. A tym razem - jest! Konstanty urodził się w Białej, w 1842 roku, a w akcie (więc i w wyszukiwarce) występuje pod nazwiskiem "Kaur". Notabene, miał aż trzy pary rodziców chrzestnych - ktoś orientuje się może, dlaczego?

Monika
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Moniko, tak na oko bez linku do metryki, czy skanu metryki, a jeśli było ponad normę chrzestnych, to może być jak też nazwisko wskazuje przechrzczony z wiary mojżeszowej. Powinno pisać w metryce, jeśli po rosyjsku to ; nowiszczyk, a po naszemu neofita i po łacinie też jest ta nazwa coś w rodzaju - jude, ale tego nie pamiętam teraz ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”