Majków k. Skarżyska Kamiennej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Piotr_Juszczyk

Majków k. Skarżyska Kamiennej
Pod adresem:
https://onedrive.live.com/redir?resid=4 ... lder%2cJPG
udostępniłem katalog ze zdjęciami wszystkich nagrobków na cmentarzu w Michałowie (Majkowie) k. Skarżyska Kamiennej na dzień 2012.01.
Pliki są opisane w formacie: NAZWISKO Imię Imię
Cmentarz jest mały i nowy.
udostępniłem katalog ze zdjęciami wszystkich nagrobków na cmentarzu w Michałowie (Majkowie) k. Skarżyska Kamiennej na dzień 2012.01.
Pliki są opisane w formacie: NAZWISKO Imię Imię
Cmentarz jest mały i nowy.
Ostatnio zmieniony sob 23 sie 2014, 22:01 przez Piotr_Juszczyk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
kronerhalina

Michałów k. Skarżyska Kamiennej
Dzięki Piotrze.Może znajdę kogoś z Hermanów lub z Mierników.Pozdrawiam.Halina
- magda_lena

Piotrze, i ja dziękuję 
Znalazłam zdjęcie grobu kuzyna mojej Mamy. Idę oglądać dalej
Znalazłam zdjęcie grobu kuzyna mojej Mamy. Idę oglądać dalej
Pozdrawiam, Magdalena
Dzieki,
podoba mi sie taka inicjatywa, poszukam osob pasujacych do mojego drzewa.
Jestem zainteresowany zdjeciami z cmentarza ze Skarzyska, cmentarza tego na zachodnim, nie na Lyzwach ani komunalnego, wiec jakby ktos wykonal zdjecia w tak fajnej formie to prosilbym o info
Radek
podoba mi sie taka inicjatywa, poszukam osob pasujacych do mojego drzewa.
Jestem zainteresowany zdjeciami z cmentarza ze Skarzyska, cmentarza tego na zachodnim, nie na Lyzwach ani komunalnego, wiec jakby ktos wykonal zdjecia w tak fajnej formie to prosilbym o info
Radek
- magda_lena

Redie, cmentarz na Łyżwach to właśnie komunalny.
Zdaje się, że Ty mieszkasz w Skarżysku, więc ... aparat w dłoń i do dzieła
Mieszkając tam chyba wiesz, jak wygląda cmentarz na Zachodnim, więc ... życzę powodzenia
Piotrze, na Twoich zdjęciach połowa nazwisk to nazwiska z mojego drzewa. Majków to kiedyś była mała wioska, dużo osób jest spokrewnionych i prawdopodobnie są to jacyś moi dalecy "pociotkowie". A na Parszowie mam ich jeszcze więcej ...
Zdaje się, że Ty mieszkasz w Skarżysku, więc ... aparat w dłoń i do dzieła
Mieszkając tam chyba wiesz, jak wygląda cmentarz na Zachodnim, więc ... życzę powodzenia
Piotrze, na Twoich zdjęciach połowa nazwisk to nazwiska z mojego drzewa. Majków to kiedyś była mała wioska, dużo osób jest spokrewnionych i prawdopodobnie są to jacyś moi dalecy "pociotkowie". A na Parszowie mam ich jeszcze więcej ...
Pozdrawiam, Magdalena
-
Piotr_Juszczyk

Przepraszam za małą pomyłkę, cmentarz leży już w MAJKOWIE. Stąd muszę poprawić nazwy folderów i udostępnie to jeszcze raz w temacie dot. Majkowa.
Link działający:
magda_lena, cmentarz w Parszowie lada moment powinien udostępnić Kamil Stąporek, tak samo w całości.
W takim razie powinnaś mieć i w Wąchocku który udostępniłem także wielu zmarłych.
No i w drzewach moim i Kamila tak samo.
Zwracam też uwagę że najlepiej przegląda się po nazwach plików a nie po zdjęciach (na górze jest opcja sortowania).
Link działający:
magda_lena, cmentarz w Parszowie lada moment powinien udostępnić Kamil Stąporek, tak samo w całości.
W takim razie powinnaś mieć i w Wąchocku który udostępniłem także wielu zmarłych.
No i w drzewach moim i Kamila tak samo.
Zwracam też uwagę że najlepiej przegląda się po nazwach plików a nie po zdjęciach (na górze jest opcja sortowania).
- magda_lena

Piotrze, wstyd mi się przyznać, ale nie miałam pojęcia, że Majków ma swój cmentarz
Szukałam (w maju) brata mojego dziadka na Parszowie i nie znalazłam, więc tak podejrzewałam, że być może powstał cmentarz przy parafii, ale czas nie pozwolił mi na to, żeby go szukać.
Tylko czegoś nie rozumiem, brat dziadka zmarł w 1973 roku, wtedy tego cmentarza na 100% nie było, bo wtedy nawet nie było tam kościoła. Niestety, nie mam kogo zapytać o co chodzi
W Wąchocku (na cmentarzu) na pewno miałam kiedyś przodków, ale zapewne groby się nie zachowały. Najwcześniejszy istniejący grób mam na Parszowie, są to moi pradziadkowie.
Natomiast dzięki Waszej pracy
w Genetece znalazłam całe "moje pochodzenie" w parafii Wąchock - przodkowie mojej babci, w przeciwieństwie do przodków dziadka, wiedli osiadły tryb życia
A z Kamilem znaleźliśmy punkt wspólny, tylko na razie nie sprecyzowaliśmy go dokładnie
P.S.
Ja od 30 lat nie mieszkam w Skarżysku. Bywam, na grobie Rodziców, nawet dzisiaj byłam, ale rzadziej niż bym chciała. I za krótko tam jestem, niestety
Szukałam (w maju) brata mojego dziadka na Parszowie i nie znalazłam, więc tak podejrzewałam, że być może powstał cmentarz przy parafii, ale czas nie pozwolił mi na to, żeby go szukać.
Tylko czegoś nie rozumiem, brat dziadka zmarł w 1973 roku, wtedy tego cmentarza na 100% nie było, bo wtedy nawet nie było tam kościoła. Niestety, nie mam kogo zapytać o co chodzi
W Wąchocku (na cmentarzu) na pewno miałam kiedyś przodków, ale zapewne groby się nie zachowały. Najwcześniejszy istniejący grób mam na Parszowie, są to moi pradziadkowie.
Natomiast dzięki Waszej pracy
w Genetece znalazłam całe "moje pochodzenie" w parafii Wąchock - przodkowie mojej babci, w przeciwieństwie do przodków dziadka, wiedli osiadły tryb życia A z Kamilem znaleźliśmy punkt wspólny, tylko na razie nie sprecyzowaliśmy go dokładnie
P.S.
Ja od 30 lat nie mieszkam w Skarżysku. Bywam, na grobie Rodziców, nawet dzisiaj byłam, ale rzadziej niż bym chciała. I za krótko tam jestem, niestety
Pozdrawiam, Magdalena
-
Piotr_Juszczyk

Tu masz zdjęcia z Wąchocka
https://onedrive.live.com/redir?resid=4 ... der%2c.JPG
nie jestem pewien czy masz dostęp do wyszukiwarki.
Jakby były jakieś problemy to ja mam większe możliwości wyszukiwania i czy zachował się grób mogę szybciej sprawdzić.
https://onedrive.live.com/redir?resid=4 ... der%2c.JPG
nie jestem pewien czy masz dostęp do wyszukiwarki.
Jakby były jakieś problemy to ja mam większe możliwości wyszukiwania i czy zachował się grób mogę szybciej sprawdzić.
- magda_lena

Piotrze, nie widzę wyszukiwarki.
Ustawiłam wg. nazwy. Przeglądnęłam, to co pamiętam. W tej chwili nie jestem w stanie otworzyć danych z programu do drzewa, bo nie jestem na swoim laptopie.
Moje nazwiska to Łubek, Młynarczyk, Magdziarz, Miernik (tych akurat jest duuuuużo), Szwed jakiś mi się pałęta po głowie
, Dudek, chyba Todośko było (ale to ze 150 lat temu) i Zuba. Więcej , na tę chwilę, nie pamiętam.
Raczej niemożliwe, żeby się te groby zachowały, niestety, to byli dziwni ludzie i nie dbali o groby przodków
nie wiem, dlaczego. Ja "mam inaczej", od zawsze kocham cmentarze, i gdybym tylko mogła to siedziałbym na grobach cały dzień. Niestety, z róznych powodów, nie mogę sobie na to pozwolić.
A jesli nawet te groby by istniały, to po 100 latach wygladały by tak
(*)
(*) jest to przypadkowe zdjęcie znalezione w internecie na Panoramio http://www.panoramio.com/user/4001946
Ustawiłam wg. nazwy. Przeglądnęłam, to co pamiętam. W tej chwili nie jestem w stanie otworzyć danych z programu do drzewa, bo nie jestem na swoim laptopie.
Moje nazwiska to Łubek, Młynarczyk, Magdziarz, Miernik (tych akurat jest duuuuużo), Szwed jakiś mi się pałęta po głowie
Raczej niemożliwe, żeby się te groby zachowały, niestety, to byli dziwni ludzie i nie dbali o groby przodków
A jesli nawet te groby by istniały, to po 100 latach wygladały by tak
(*)(*) jest to przypadkowe zdjęcie znalezione w internecie na Panoramio http://www.panoramio.com/user/4001946
Pozdrawiam, Magdalena
-
Piotr_Juszczyk

Łubek:
BILSKI Józef Józefa BŁACH Eugenia Ludwika ŁUBEK
DRÓŻDŻ Józef ZIĘBA Zuzanna ŁUBEK Władysława DUDEK Władysław
ŁUBEK Bogusław Janina FABIAŃSKI Stanisław MADEJ Jan Julianna SOWA Ignacy Stanisława
ŁUBEK Józef Helena PAJĄK Józef Zofia PASTUSZKO Marian ZAMIECZYŃSKI Zofia Stanisław ŚPIEWAK Jadwiga MAMCARZ Józef Rozalia Leszek
ŁUBEK Władysława DUDEK Władysław STEFAŃSKI Marianna POLAKOWSKI Helena Stanisław
ŁUBEK Ludwika BILSKI Józef Józefa Halina
Leokadia i Józef
Todośko:
Jan
itd.
Na cmentarzu w Wąchocku są niektóre groby zachowane dobrze nawet sprzed 1850.m Oczywiście nieliczne, ale im dalej tym coraz więcej ich jest.
BILSKI Józef Józefa BŁACH Eugenia Ludwika ŁUBEK
DRÓŻDŻ Józef ZIĘBA Zuzanna ŁUBEK Władysława DUDEK Władysław
ŁUBEK Bogusław Janina FABIAŃSKI Stanisław MADEJ Jan Julianna SOWA Ignacy Stanisława
ŁUBEK Józef Helena PAJĄK Józef Zofia PASTUSZKO Marian ZAMIECZYŃSKI Zofia Stanisław ŚPIEWAK Jadwiga MAMCARZ Józef Rozalia Leszek
ŁUBEK Władysława DUDEK Władysław STEFAŃSKI Marianna POLAKOWSKI Helena Stanisław
ŁUBEK Ludwika BILSKI Józef Józefa Halina
Leokadia i Józef
Todośko:
Jan
itd.
Na cmentarzu w Wąchocku są niektóre groby zachowane dobrze nawet sprzed 1850.m Oczywiście nieliczne, ale im dalej tym coraz więcej ich jest.
- magda_lena

-
Staporek_Kamil

[quote="magda_lena"]Piotrze, wstyd mi się przyznać, ale nie miałam pojęcia, że Majków ma swój cmentarz
Magda
Osoby pochodzące z Majkowa, których pochówki odbywały się na cmentarzu w Parszowie były w latach 80-tych i późniejszych ekshumowane i przenoszone na nowy cmentarz w Majkowie.
Wyjaśnia to sytuację: pogrzeb w Parszowie - grób w Majkowie
Pozdrawiam
Kamil
Magda
Osoby pochodzące z Majkowa, których pochówki odbywały się na cmentarzu w Parszowie były w latach 80-tych i późniejszych ekshumowane i przenoszone na nowy cmentarz w Majkowie.
Wyjaśnia to sytuację: pogrzeb w Parszowie - grób w Majkowie
Pozdrawiam
Kamil
Kamil Stąporek
- magda_lena

-
Piotr_Juszczyk

Wyjaśnijmy jedną rzecz:
po wejściu na stronę ukaże się widok ze zdjęciami.
W prawym górnym rogu mamy takie ikony:
widok szczegółów
widok miniatur (w tym trybie jesteśmy)
okienko szczegółów
W trybie widok szczegółów mamy pokazane nie zdjęcia ale listę nazw plików w formacie np.
MALINOWSKI Jan Jerzy NOWAK Piotr
Możemy ją sortować alfabetycznie bądź na inne sposoby.
Jak widać nazwisk może być kilka, więc samo sortowanie nie pozwoli nam znaleźć wszystkiego.
Robimy kolejną rzecz.
Naciskamy w przeglądarce Ctrl+F i uzyskujemy okienko szukania przeglądarki, po wpisaniu tam nazwiska i ENTER przeskakujemy kolejno po nazwiskach. Takie wyszukiwanie wyszukuje nazwisko na dowolnej pozycji. Nie tylko na pierwszej jak sortowanie w widoku szczegółów.
To będzie działać na kążdym koncie onedrive. Konta onedrive to dysk Microsoftu o pojemności 15 GB więc całkiem nieźle nadaje się na akcje robienia zdjęć cmentarzy.
Jakby każdy poświęcił te parę godzin robienia zdjęć i trochę więcej na obróbkę to już dawno by były wszystkie cmentarze.
A tak sobie co parę miesięcy każdy skoczy zrobi parę zdjęć z których korzyść nie jest wielka, za to masa próśb o udostępnienie tego czy tamtego nagrobku.
po wejściu na stronę ukaże się widok ze zdjęciami.
W prawym górnym rogu mamy takie ikony:
widok szczegółów
widok miniatur (w tym trybie jesteśmy)
okienko szczegółów
W trybie widok szczegółów mamy pokazane nie zdjęcia ale listę nazw plików w formacie np.
MALINOWSKI Jan Jerzy NOWAK Piotr
Możemy ją sortować alfabetycznie bądź na inne sposoby.
Jak widać nazwisk może być kilka, więc samo sortowanie nie pozwoli nam znaleźć wszystkiego.
Robimy kolejną rzecz.
Naciskamy w przeglądarce Ctrl+F i uzyskujemy okienko szukania przeglądarki, po wpisaniu tam nazwiska i ENTER przeskakujemy kolejno po nazwiskach. Takie wyszukiwanie wyszukuje nazwisko na dowolnej pozycji. Nie tylko na pierwszej jak sortowanie w widoku szczegółów.
To będzie działać na kążdym koncie onedrive. Konta onedrive to dysk Microsoftu o pojemności 15 GB więc całkiem nieźle nadaje się na akcje robienia zdjęć cmentarzy.
Jakby każdy poświęcił te parę godzin robienia zdjęć i trochę więcej na obróbkę to już dawno by były wszystkie cmentarze.
A tak sobie co parę miesięcy każdy skoczy zrobi parę zdjęć z których korzyść nie jest wielka, za to masa próśb o udostępnienie tego czy tamtego nagrobku.