"Strażnik luki" - co to może być za funkcja?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Po raz kolejny w dokumentach dotyczących tej samej rodziny trafiam na "strażników luki". W akcie chrztu z Białej, 1843, pojawia się "strażnik Luki Szklarnia" jako chrzestny, a w akcie chrztu z Huty Krzeszowskiej, 1826 - "strażnik graniczny na Luce Pęk" (albo Pek) jako ojciec ochrzczonego dziecka, a chrzestnym jest "strażnik graniczny na Luce w wsi Żuku". Wszystkie te "luki" znajdują się na terenach Ordynacji Zamoyskich.
Nigdy nie spotkałam się z takim określeniem, "wujek google" też nie okazał się być zbyt pomocny, a Wikipedia podpowiada mi "lukę prawną"...
Podejrzewam, że "luka" może być dawnym określeniem przejścia granicznego, skoro pilnowali jej strażnicy graniczni - ale nie wiem, czy słusznie wnioskuję... Czy ktoś może spotkał się już z "lukami" i ich strażnikami i potrafi mi wyjaśnić, co to właściwie takiego?

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)
Monika
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Słownik języka polskiego S. B. Linde zawiera definicję LUKI chyba w takim znaczeniu: ... na szlakach, któremi się wychodzi za granicę. Rozkomenderowanie wojska na luki, straż graniczna, kresy....
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Wychodzi więc na to, że słusznie się domyślałam :) Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”